Dünya‘Para, mutluluğu satın alabiliyor’

‘Para, mutluluğu satın alabiliyor’

21.07.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Eski bir şarkımızda “Söylemiştim sevgilim, parayla saadet olmaz” denilse de hayatın gerçeklerinin parayla saadeti mümkün kıldığı ortaya çıktı.

‘Para, mutluluğu satın alabiliyor’

ABD’deki Pennsylvania Üniversitesi Wharton Okulu’nda kıdemli araştırmacı Matt Killingsworth tarafından yapılan inceleme, paralı insanların daha mutlu olduğunu gösterdi.

Haberin Devamı

Çalışmada yıllık hane geliri en az 10 bin dolar (330 bin TL) olan 33 bin 269 çalışana yaşam memnuniyetiyle ilgili sorular soruldu. Ayrıca yıllık geliri 3 milyon (99 milyon TL) ila 7.9 milyon dolar (261 milyon TL ) arasında olan kişilerin yaşam memnuniyeti incelendi.

'ÖZGÜRLÜK SAĞLIYOR'

Araştırma sonunda parayla mutluluk arasında belirgin şekilde olumlu bir ilişki olduğu tespit edildi. Veriler, zengin ve orta gelirli insanlar arasındaki mutluluk farkının, orta ve düşük gelirli insanlar arasındaki farktan çok daha büyük olduğunu gösterdi. Bir başka ifadeyle zengin grubundaki kişilerin yaşam memnuniyeti orta ve dar gelirlilere göre çok daha fazlaydı. Killingsworth, “İnsanlar daha fazla paraya sahip olduklarında hayatları üzerinde daha fazla kontrole sahip olabiliyor. Bir başka ifadeyle para sayesinde istedikleri hayatı yaşamak için daha fazla özgürlükleri oluyor” dedi.