21.07.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
İklim değişiminin bedelini küresel ısınmayla öderken, aşırı sıcak havalar, serinleme ihtiyacı için eski alışkanlıkların da ortaya çıkmasına neden oluyor. Dünya genelinde moda anlayışına yön vermesiyle bilinen ABD’nin New York eyaleti de pilli el vantilatörüyle geleneksel yelpazeleri tekrar popüler hale getirdi. New York’ta bunaltan hava sıcaklığı tren seferlerinin gecikmesine ve enerji kaynaklarının kısıtlanmasına neden olurken, el vantilatörleriyle yelpazeler vazgeçilmez hale geldi. TikTok’ta 2.5 milyon takipçisi olan Remi Jo Bader gibi moda tutkunları da yazın en çok sahip olunması gereken aksesuarların yelpaze ve vantilatör olduğunu söyleyerek öne çıktı.
Trend haline geldi
29 yaşındaki trend belirleyici Bader, yeşil renkli cep boyutundaki vantilatörünü gösterdiği viral bir videoda “Vantilatörüm olmadan hiçbir yere gidemem” dedi. Bader’ın etkisiyle pek çok kişi el vantilatörü alırken, New York, son Google Trends analizlerine göre, şu anda internette yelpaze ve el vantilatörü için yapılan aramaların trend olduğu ilk beş eyaletten biri olarak gösterildi. Diğer yandan pek çok ünlünün de bir nebze serinlemek için yelpazeye ve el vantilatörüne sığındığı biliniyor.
Ünlüler de kullanıyor
ABD’nin pop müzik ikonları Taylor Swift ile Beyonce, geleneksel yelpazeyi popülerleştiren en önemli isimler arasında yer alıyor. Beyonce, geçen yıl Renaissance Dünya Turnesi’nde Viktorya tarzı el yelpazeleriyle dikkat çekmişti. Taylor Swift ise şubat ayında düzenlenen Grammy Ödülleri’nde büyük siyah dantelli bir yelpazeyle gündeme gelmişti. İki ünlünün amacı serinlemek değil bir “hava” yaratmaktı. Son olarak ise “You” dizisiyle ünlenen oyuncu Penn Badgley de dizi setinde elinde vantilatörle serinlerken görüldü. Öte yandan Türk Pop Müziği’nin kraliçesi Sezen Aksu’nun da el vantilatörünü yanından ayırmadığı biliniyor.
Tarihten günümüze
Yelpaze, ilk olarak Çin’de Milattan Önce 3000 yılından daha erken bir dönemde kullanılmaya başlanmış; zamanla serinletici bir araç olmaktan öte kültürel törenlerin de bir sembolü olmuş. Eski Mısır’da, Mezopotamya’da, Yunan coğrafyasında da kullanılan yelpazelere Romalılar da çok önem vermiş. Bu nedenle yelpazeleri egzotik kuş tüylerinden yapmışlar. Osmanlı İmparatorluğu’nda da yelpaze sanatı çok erken dönemlerde başlamış. Öyle ki Kanuni Sultan Süleyman’a sunulan hediyeler arasında nakışlı yelpazeler de yer alıyormuş. Tabii geçmişte bir sanat eseri gibi işlenen yelpazeler, günümüze geldiğinde hem çok küçülmüş hem de malzemesi sıradanlaşmış. Ama yelpazeler, serin bir hava sağlama fonksiyonlarıyla hep hayatta olmuş.