DünyaOğlunun sesini taklit eden yapay zeka ile 25 bin dolar dolandırdılar

Oğlunun sesini taklit eden yapay zeka ile 25 bin dolar dolandırdılar

19.10.2024 - 09:27 | Son Güncellenme:

ABD'de oğlunun kaza geçirip kefalet için paraya ihtiyacı olduğunu söyleyen sesine inanan baba 25 bin dolar dolandırıldı. Uzmanlara göre dolandırıcılar artık daha "sofistike" çalışıyor ve yapay zekanın taklit için bir numarayı arayıp sesi sadece 3 saniye duyması yeterli.

Oğlunun sesini taklit eden yapay zeka ile 25 bin dolar dolandırdılar

 

ABD'nin Kaliforniya eyaletinde gerçekleşen olayda, haberde ismi açıklanmayan bir vatandaş, evinde otururken oğlundan bir telefon aldı. Oğlu olduğunu düşündüğü yapay zeka taklitli ses ona, bir kazaya karıştığını kefalet için paraya ihtiyacı olduğunu söyleyerek, babasından yardım istedi. Ardından gelen başka bir telefondaki farklı bir ses, babaya, oğlunun avukatı olduğunu kefalet için 9 bin 200 dolar (bugünün kuruyla yaklaşık 315 bin lira) gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

ADIM ADIM DOLANDIRICILIK

Endişeli baba, evine güneş paneli kurdurmak için bıraktırdığı toplu paranın bir kısmını çekmek için bankaya gitti. Eve döndüğünde kızı avukat olduğunu söyleyen kişiyi aradı. Avukat onlara kısa süre içerisinde bir Uber'in parayı almak için geleceğini söyledi. Kızı, Uber'de avukatlık bürosundan olduğunu söylediği kişiye parayı verdi.

15 BİN DOLAR DAHA

Ancak dolandırıcıların işi burada bitmedi. Kendisini avukat olarak tanıtan ve aynı büroda çalıştığını söyleyen Mark Cohen isimli bir başka kişiden telefon geldi. İkinci sahte avukat, oğlunun çarptığı araçtaki hamile kadının öldüğünü ve kefalet ücretinin arttığını söyledi. Sahte avukat, babadan toplam kefaleti 25 bin dolar (853 bin lira) gibi göstererek 15 bin 800 dolar daha istedi. Baba, bir kez daha bankaya giderek kalan parasının tamamını çekti ve bütün süreci tekrarlayarak ek parayı da gönderdi.

Haberin Devamı

KIZI ARAŞTIRMAYA BAŞLADI

Endişeli baba Antonhy, beklerken, kızının numarayı ve kendisine çevrimiçi olarak söylenenleri araştırmaya başladığını ve burada yürek parçalayıcı bir keşifte bulunduğunu söyledi. Kızı bir süre araştırdıktan sonra kendisine "Baba, umarım yanılıyorumdur. Sanırım az önce 25.000 doların dolandırıldı," dedi.
Anthony, oğlunun kaderi konusunda o kadar endişeliydi ki, birikimlerinin büyük bir kısmının dolandırıldığı gerçeğinden sonrasına kadar "aklına bile gelmemişti". "Onlara, 'Bekleyin. Tüm bu işi bir dakikalığına durduruyorum. Oğlumla konuşmak istiyorum. Hapiste olup olmadığını veya nerede olduğunu umursamıyorum, oğlumla konuşmak istiyorum' demediğim için suçlu hissediyorum," dedi. Yaşlı adam, tüm durumun o kadar "hızlı" ilerlediğini ve dolandırılıp dolandırılmadığını sorgulamaya vakti olmadığını söyledi. "Aptal gibi görünüyorum. "Kendimi aptal gibi hissediyorum ama umursamıyorum" diyen Anthony, NY Post'a hikayesini başkalarının bu konuda bilinçlenmesine yardımcı olmak için paylaştığını açıkladı.

POLİS: DAHA SOFİSTİKELER

Los Angeles Polis Departmanı dedektifi Chelsea Saeger, ABC 7'ye dolandırıcıların son yıllarda "daha akıllı ve sofistike" hale geldiğini söyledi. Saeger,
"Sizden 'merhaba' veya 'orada kimse var mı?' demenizi istiyorlar. Tek ihtiyaçları olan, sesinizi AI'ya girmek ve klonlamak için üç saniyelik ses" diye de ekledi. Baba Anthony ise "Oğlumun sesi olduğundan bir an bile şüphe etmedim" diyor.