DünyaAmerikan uçak gemisi geliyor! Rotası Orta Doğu: İsrail, Batı Şeria'da bir aracı hedef aldı

Amerikan uçak gemisi geliyor! Rotası Orta Doğu: İsrail, Batı Şeria'da bir aracı hedef aldı

17.08.2024 - 15:52 | Son Güncellenme:

Hamas-İsrail savaşının ateşlediği fitilin tüm bölgeyi esir alması korkusu sürerken, NYT beklenen intikam saldırısında, Tahran'ın zaman tanıyabileceğini yazdı. Hizbullah'ın gizli silahını gözler önüne seren videosunun şok dalgaları İsrail'de yankılandı. Öte yandan İsrail, işgal altındaki Batı Şeria'da bir aracı hedef aldı.

Gazze Şeridi'ndeki savaşın 317'inci gününe girildi. İran ve müttefiklerinin misillemesi merak ediliyor. Bölgeden gelen tüm gelişmeleri canlı aktarıyoruz.

İSRAİL'DE GÖSTERİ

İsrail’in Tel Aviv kentindeki Savunma Bakanlığı binası yakınında toplanan yüzlerce kişi, Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinden Hamas ile ateşkes, karşılıklı esir takası anlaşması imzalaması ve erken seçimlere gidilmesi talebiyle gösteri düzenledi. Ellerinde İsrail bayrakları bulunan göstericiler, Başbakan Netanyahu ve hükümetindeki siyasetçiler aleyhinde pankart, afiş ve dövizler taşıdı.

 

İSRAİL, BATI ŞERİA'DA BİR ARACI HEDEF ALDI

İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'da bir aracı hedef aldığı saldırıda 2 Filistinli hayatını kaybetti.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, İsrail, Cenin kentindeki Battıha Meydanı'nda insansız hava aracıyla (İHA) bir aracı hedef aldı.

Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, aracın bombalanması sonucu hayatını kaybeden 2 Filistinlinin naaşının Cenin Hastanesi'ne getirildiği belirtildi.

Böylece işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail askerleri ile Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısı 635 oldu.


Öte yandan İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, yaptığı açıklamada, "ordunun Cenin'deki bir terör hücresine baskın düzenlediğini" kaydetti.


İsrail ordu radyosu, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Cenin'de 4 silahlı kişinin bulunduğu bir aracın hedef alındığını" ileri sürdü.


MISIR VE İRAN ARASINDA KRİTİK GÖRÜŞME

Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati, bölgedeki gerilimin kontrol altına alınması ve Gazze'deki savaş nedeniyle mevcut çatışmanın sınırlarının daha da genişlemesine engel olunması gerektiğini belirtti.

İsrail'in 30 Temmuz'da Beyrut'ta Hizbullah'ın üst düzey komutanlarından Fuad Şükür'ü öldürmesi ve Tahran'da Hamas lideri İsmail Heniyye'ye suikastın ardından bölgede yükselen tansiyonun düşürülmesi için uluslararası düzeydeki temaslar sürüyor.

Bu kapsamda Mısır Dışişleri Bakanı Abdulati, İran Dışişleri Bakanı Vekili Ali Bakıri ile telefonda görüştü.

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, görüşmede, Kahire yönetiminin, Gazze'de ateşkese varılması için yürüttüğü çalışmalar ele alındı.

Abdulati, "uluslararası toplumun, savaşın sona ermesi ve esir takası anlaşması imzalanması gerekliliğinin her zamankinden çok daha fazla farkında olduğunu" dile getirdi.

Abdulati, bölgedeki gerilimin kontrol altına alınması ve Gazze'deki savaş nedeniyle mevcut çatışmanın sınırlarının daha da genişlemesine engel olunması için çalışmak gerektiğini ifade etti.

Bakıri ise Mısır'ın, Gazze'deki savaşın durması için yürüttüğü çalışmalar ve üstlendiği sorumluluğu takdir etti.

Haberin Devamı
TEL AVİV'DE GÖSTERİCİLER YOLU KAPATTI

İsrail’in Tel Aviv kentindeki Savunma Bakanlığı binası önünde toplanan yüzlerce kişi, Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinden Hamas ile ateşkes, karşılıklı esir takası anlaşması imzalaması ve erken seçimlere gidilmesi talebiyle gösteri düzenledi. Ellerinde İsrail bayrakları bulunan göstericiler, Başbakan Netanyahu ve hükümetindeki siyasetçiler aleyhinde pankart, afiş ve dövizler taşıdı. Göstericiler, Ayalon caddesinde çadır kurarak yolu kapattı.

LÜBNAN'DAN İSRAİL'E BASKI YAPIN ÇAĞRISI

Lübnan Başbakanı Necib Mikati, Lübnan'ın güneyine yönelik saldırılarını durdurması için İsrail'e baskı yapılmasını talep etti.

Lübnan resmi haber ajansı NNA'ya göre, Mikati, İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyinde 10 kişinin ölümüne neden olan saldırısının ardından gerçekleşen görüşmede, ülkenin güneyindeki gelişmeler ele alındı.

Mikati, Lübnan'ın güneyindeki köy ve kasabalara düzenlediği, ölümlere ve büyük yıkıma neden olan saldırılarını durdurması için İsrail'e baskı yapılmasını istedi.

Lübnan Başbakanı, şiddet sarmalının, istenmeyen sonuçlar doğuracak bir gerilime neden olmasından endişe ettiğini dile getirdi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Lammy ise gerilimin düşürülmesi için diplomatik temaslarını artıracağını vurguladı.

"ARABULUCULAR HAYAL SATIYOR"

ABD, Mısır ve Katar arabuluculuğunda Perşembe günü başlayan ve dün sona eren Gazze Şeridi’nde ateşkes müzakerelerinin ardından açıklamalar gelmeye devam ediyor. Arabulucu ülkelerin görüşmeler sonunda yaptığı “iyimser” açıklamalar ile ABD Başkanı Joe Biden’in yaptığı “anlaşmaya hiç olmadığımız kadar yakınız” açıklaması Hamas tarafından kabul görmüyor. İsmi açıklanmayan Hamas’ın üst düzey bir yetkilisi BBC’ye yaptığı açıklamada, müzakereler sonunda ateşkes anlaşmasında ilerleme kaydedildiği yönündeki görüşleri “yanılsama” olarak nitelendirdi. Müzakerelere ilişkin konuşan yetkili, arabulucuların “hayal sattığını” vurgulayarak, “Arabuluculardan aldığımız bilgiler hayal kırıklığına neden oldu. Hiçbir ilerleme kaydedilmedi” dedi.

Haberin Devamı
KASSAM TUGAYLARI İSRAİL ASKERLERİNE SALDIRI DÜZENLEDİĞİNİ DUYURDU

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze kentinin güneyinde İsrail askerlerine saldırı düzenlediğini duyurdu.

Kassam Tugaylarının Telegram sayfasından yapılan açıklamada, Gazze kentinin güneyindeki Tel el-Heva Mahallesi'nde bulunan fakülte çevresinde İsrail askerlerinin bulunduğu iki askeri araca bombalı saldırı düzenlendiği belirtildi.

Saldırının ardından çıkan silahlı çatışmada İsrail askerlerinden ölen ve yaralananlar olduğu ifade edildi.

Açıklamada, çatışmaların ardından ölü ve yaralıları almak için alana İsrail helikopterinin iniş yaptığı kaydedildi.

İSRAİL AÇIKLADI



İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde binbaşı rütbesinde bir askerinin öldüğünü açıkladı.

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, 8119 No'lu taburdaki idari destek bölüğü komutanı olan 34 yaşındaki Binbaşı Yotam Yitzahak'ın Gazze Şeridi'nin orta kesiminde çıkan bir çatışmada öldüğü belirtildi.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana 331'u karadan işgal sürecinde olmak üzere 691 askerin hayatını kaybettiği aktarıldı.

İSRAİL VE HİZBULLAH'TAN PEŞ PEŞE 'KASSİB' AÇIKLAMASI

İsrail ordusuna ait hava araçlarının Lübnan'ın güneyinde seyir halindeki bir motosikleti hedef aldığı saldırıda 1 kişinin öldüğü belirtildi.

Lübnan resmi ajansı NNA'nın haberine göre, İsrail ordusuna ait hava araçları, Lübnan'ın güneyindeki Sur kentinin doğusunda yer alan Kadmus beldesinde seyir halindeki bir motosikleti vurdu.

Saldırıda 1 kişinin hayatını kaybettiği, olay bölgesine ambulansların sevk edildiği kaydedildi.

NNA'nın geçtiği başka bir haberde, İsrail ordusunun Hanin beldesi vadisi ile Ayta eş-Şaab etrafındaki Hale Verde vadisini topçu atışlarıyla vurduğu aktarıldı.

 

İSRAİL'DEN "BİR HİZBULLAH KOMUTANININ HEDEF ALINDIĞI" İDDİASI

Öte yandan İsrail ordusu ise söz konusu saldırıda bir Hizbullah komutanının hedef alındığını iddia etti.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, hedef alınan kişinin Hizbullah'ın askeri kanadı Rıdvan Gücü'nün komutanlarından Hüseyin İbrahim Kassib olduğu ileri sürüldü.

Hizbullah ise yaptığı açıklamada Hizbullah üyesi Kassib'in ölümünü doğrularken İsrail ordusunun ima ettiği "komutan" ifadesine yer vermedi.

ATEŞKES GÖRÜŞMELERİNE DESTEK

İngiltere, Almanya, Fransa ve İtalya dışişleri bakanları, Gazze'de ateşkes ve esirlerin serbest bırakılması konusunda ABD, Katar ve Mısır arabuluculuğunda düzenlenen çabalara ortak bir açıklama yaparak destek verdiklerini bildirdi.

Konuya ilişkin 4 bakanın yaptığı ortak açıklamada, "Biz, İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya dışişleri bakanları olarak, ateşkes ve esirlerin serbest bırakılması konusunda anlaşmaya varılması amacıyla ABD, Mısır ve Katar tarafından sürdürülen arabuluculuk çabalarını güçlü bir şekilde destekliyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, bugüne kadar benimsenen yapıcı tutumdan övgüyle söz edilirken, teknik çalışmaların süreceği ve üst düzey yetkililerin anlaşmayı sonuçlandırmak için bir araya geleceği haberinin memnuniyet verici olduğu belirtildi.

Tüm tarafların sürece katılmaya çağrıldığı açıklamada, "Bölgede barış olasılığını baltalayacak şekilde gerginliği tırmandıracak eylemlerden kaçınmanın önemini vurguluyoruz." ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı
HAMAS'TAN BM'YE ÇAĞRI

Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, "İşgalci İsrail'in ihlalleri, aşırılık yanlısı hükümetin soykırımı sürdürmesine kılıf sağlayan Washington ve Batı başkentlerinin desteğiyle devam ediyor." ifadesi kullanıldı.

İsrail'in Gazze Şeridi'nde, özellikle kuzey ve güney bölgelerinden gelen yüzbinlerce kişinin sığındığı, orta kesimlerinde silahsız sivilleri hedef almaya devam ettiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"İşgal ordusu, ailelere yönelik menfur katliamların yanı sıra Gazze Şeridi'nin bombalar altındaki çeşitli bölgeleri için tehcir talimatları çıkararak silahsız sivilleri hedef alıyor. Son olarak çoğu çocuk 16 kişiden oluşan bir ailenin de olduğu onlarca kişiyi öldürdü."

İsrail'in toplu cezalandırma ve etnik temizliğin en çirkin biçimlerinden biri olarak, 10 aydır sivilleri doğrudan ve kasıtlı şekilde hedef almaya devam ettiğine işaret edilen açıklamada, uluslararası topluma ve BM'ye "sessizliği bırakmaları, Filistinli sivilleri koruma sorumluluğunu üstlenmeleri, İsrail'in sivillere karşı işlediği acımasız suçları durdurmak ve bu suçların işlenmesinden sorumlu tutmak için çalışmaları" çağrısında bulunuldu.

MISIR: GAZZE'DE ATEŞKES GERİLİMİN DURMASI İÇİN TEMEL UNSUR

Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati, Gazze Şeridi'nde ateşkesin, bölgede gerilimin durması için temel unsur olduğunu söyledi.

Abdulati, resmi temasları kapsamında Mısır'ı ziyaret eden Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne ile görüşmesi sonrası başkent Kahire'de ortak basın toplantısı düzenledi.

"Gazze'de ateşkesin, savaşın sona ermesini garanti edecek bir anlaşma çerçevesinde bölgede gerilimi durdurmak için temel unsur" olduğunu ifade eden Abdulati, bu hassas dönemde Fransa ile bölgede tansiyonu düşürmek ve gerilimi azaltmak için ortak sorumlulukları olduğunu dile getirdi.

Abdulati ayrıca ülkesinin, Gazze'de derhal ateşkesin sağlanması, İsrail saldırılarının durdurulması ve bölgeye daha fazla insani yardım girişinin sağlanması konusunda Fransa ile hem fikir olduğunu kaydetti.

Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada da bir araya gelen bakanların, bölgede gerilimi azaltma yolları, Gazze'ye yönelik saldırılara son verilmesi için harcanan çabaları ve insani yardımlara erişimin sağlanması meselesini görüştüğü belirtildi.

ABD UÇAK GEMİSİ GELİYOR! ROSASI ORTA DOĞU

Geçtiğimiz günlerde, bölgedeki gerginlik tırmanırken ABD'nin, Orta Doğu'ya güdümlü füze denizaltısı gönderme kararının haberi geldi. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, bölgeye doğru yola çıkan bir uçak gemisinin de hızla yelken açtığını söylemişti.

ABD KARARLI

Hamle, Hamas lideri İsmail Haniye ve Hizbullah komutanı Fuad Şükrü'nün suikasta uğramasının ardından topyekun savaşın tetiklenmesi korkularından sonra cevap olarak geldi.

Bu hareket ABD'nin, İsrail'i İran ve vekillerinin herhangi bir saldırısından korumaya kararlı olduğu yönünde yorumlanmıştı. Zira Austin, ABD'nin müttefikini savunmak için 'mümkün olan her adımı atacağını' söylemişti.

EMİR VERİLDİ

Pentagon ise, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Austin'in USS Georgia güdümlü füze denizaltısını bölgeye gönderdiğini duyurdu. Denizaltı, kara hedeflerini vurmak için kullanılan 154 Tomahawk seyir füzesi taşıyabiliyor.

Ayrıca, F-35C savaş uçaklarıyla donanımlı USS Abraham Lincoln uçak gemisinin, bölgeye doğru ilerleyen yolculuğunu hızlandırması emri de verildi. Gemi, bölgedeki başka bir ABD gemisinin yerini almak üzere yola çıkmıştı.

Son olarak, Vesselfinder adlı sitenin verilerine dayanan bilgilere göre, USS Abraham Lincoln ve beraberindeki uçak gemilerinin, Orta Doğu'ya doğru mümkün olduğunca hızlı bir şekilde ilerlediği kaydedildi.

Geminin CENTCOM'un (ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı) harekat alanına muhtemelen dört gün ila bir hafta uzaklıkta olduğu kaydediliyor.

Haberin Devamı
GAZZE'DE CAN KAYBI 40 BİNİ AŞTI

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana yoğun saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'nde hayatını kaybedenlerin sayısı en az 40 bin 74'e yükseldi.

Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in son 48 saatte gerçekleştirdiği beş saldırıda 69 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 136 Filistinlinin de yaralandığı bildirildi.

Saldırıların başladığı 7 Ekim'den bu yana toplam can kaybının en az 40 bin 74'e, yaralı sayısının ise 92 bin 537'ye yükseldiği aktarıldı.

İSRAİL GAZZE'YE SALDIRILARINDA EN AZ 26 KİŞİ DAHA ÖLDÜ

İsrail ordusunun, Gazze'nin farklı bölgelerine düzenlediği saldırılarda 26 Filistinlinin hayatını kaybettiği, çok sayıda kişinin yaralandığı belirtildi.

Filistin haber ajansı WAFA'ya göre, İsrail savaş uçakları Gazze'nin orta kesimindeki Ez-Zevayide kasabasının güney girişinde yerinden edilmiş Filistinlilerin çadırlarını ve El-Acle ailesine ait evi bombaladı.

Aksa Şehitleri Hastanesi kaynaklarından alınan bilgiye göre, saldırıda hayatını kaybeden 17 kişinin naaşı ve çok sayıda yaralı hastaneye getirildi.

Gazze'deki Sivil Savunma Birimi Sözcüsü Mahmud Basal, hastaneye getirilen 17 cesetten dokuzu çocuk beşi kadın olmak üzere 15'inin El-Acle ailesine ait olduğunu duyurdu.

YERALTI FÜZE ŞEHRİ 'BUZDAĞININ GÖRÜNEN YÜZÜ!' İSRAİL'DE YANKILANDI: HİZBULLAH KARTLARINI KAPALI OYNUYOR

İran'ın vekil güçlerinden Hizbullah, 16 Ağustos'ta füzelerini sakladığı büyük bir tünel kompleksini gösteren yeni videoyu yayınladı.

Video, on binlerce savaşçısı ve 150 binden fazla füzesi olduğu tahmin edilen Hizbullah'ın Temmuz ayı sonlarında komutanı Fuad Şükrü'nün öldürülmesine cevap olarak İsrail'e yönelik saldırılarını artırma sözü vermesinden iki hafta sonra geldi.

İsrail merkezli Jerusalem Post gazetesine göre, kompleksin nerede olduğu belli değil ve Hizbullah, yerin gizli olduğunu, herhangi bir yabancı istihbarat teşkilatı tarafından tespit edilmediğini savunuyor.

Video kaydında yeraltındaki tünellerin içindeki füzelerin yanı sıra yüzeye doğru burnunu gösteren fırlatma rampaları göze çarptı. İsrail medyası, Hizbullah'ın videosundaki füzeler arasında İran üretimi Emad 4'lerin yer aldığını yazdı.

Söz konusu balistik füzelerin bir adedi 100 bin dolar değerinde ve İran'ın doğrudan İsrail'e ilk kez saldırıya geçtiği Nisan ayındaki füze sağanağında kullanıldılar.

İran'a yakın medya kuruluşları ise, kompleksi 'füze ​​fırlatma rampalarıyla tamamlanmış, gelişmiş bir yeraltı tesisi ve kapsamlı bir tünel ağı' olarak tanımlıyor.

'HİZBULLAH KARTLARINI KAPALI OYNUYOR'


Jerusalem Post gazetesi, Hizbullah'ın bu videoyu İsrail'e yönelik saldırıları artırma tehditleri bağlamında yayınladığını yazıyor ve grubun, Ekim 2023'ten bu yana İsrail'e 7.500 roket ve 200 drone saldırısı düzenlediğini belirtiyor.

Gazete haberinde, Hizbullah'ın 'kartlarını kapalı oynadığının' altını çiziyor ve grubun yeteneklerini yavaşça açık ederek, sahip olduğu kozların yalnızca bir kısmını gösterdiğini kaydediyor.
Haberde yanı sıra, Hizbullah'ın vurguladığı noktanın, bunun sahip olduğu gücün yalnızca 'buzdağının görünen kısmı' olduğu da belirtiliyor.

Gazete ayrıca İran'ın, geçmişte de benzer yeraltı füze ve drone sahalarını sergilediğini hatırlatarak, İran'ın Hizbullah'a bu tesislerin nasıl inşa edileceği konusunda tavsiyelerde bulunduğu yorumunu yapıyor.

Hizbullah'ın, İsrail ile on ay süren düşük seviyeli çatışmada çok şey öğrendiğini kaydeden gazete, grubun yeraltı kompleksini sergileme kararının iki haftadır devam eden tırmanışta bir gerilemeyi temsil ediyor olabileceği yorumunda da bulunuyor.

Haberin Devamı
İSRAİL LÜBNAN'IN GÜNEYİNİ VURDU: EN AZ DOKUZ ÖLÜ


İsrail ordusunun Lübnan’ın güneyine yönelik düzenlediği hava saldırısında aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu en az dokuz kişinin hayatını kaybettiği, beş kişinin ise yaralandığı bildirildi.

Lübnan resmi ajansı NNA’nın aktardığı üzere, İsrail ordusuna ait savaş uçakları, Nebatiye vilayetine bağlı Kefur Şimali beldesi etrafında bulunan sanayi bölgesindeki bir çimento tesisini vurdu.

Lübnan Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, saldırı sonucu anne ve iki çocuğu da dahil toplamda dokuz kişinin hayatını kaybettiği, 2’si ağır beş kişinin yaralandığı kaydedildi.

HARİTA YAYINLANDI: SALDIRI GELİYOR

İsrail ordusu (IDF), Gazze'nin kuzeyindeki Beyt Hanun bölgesindeki Filistinlilere tahliye çağrısında bulundu ve 'Gazze Şehri'nin merkezindeki sığınaklara' yönelmelerini söyledi.

İsrail ordusu sözcüsü Avichay Adraee, sosyal medyada yaptığı paylaşımda, Beyt Hanun bölgesinde barınan ve yerinden edilmiş Filistinlilere güneye, Gazze Şehri'nin merkezine taşınmalarını söyledi.

Adraee, İsrail ordusunun Beyt Hanun bölgesindeki Filistinli gruplara karşı 'operasyon düzenleyeceğini' duyurdu.

Beyt Hanun'daki tahliye emri, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus ve Deir el-Balah bölgesinde daha önce verilen tahliye taleplerinin ardından geldi. Bu ayın başlarında ordu, güney İsrail'e roket atılmasının ardından Beyt Hanun için benzer bir tahliye emri yayınladı.

Birleşmiş Milletler (BM) daha önce, İsrail ordusunun Cuma günü daha erken saatlerde Han Yunus civarındaki Güney Gazze'deki bir dizi mahalleden insanların tahliye edilmesi yönündeki talebinden 170 binden fazla yerinden edilmiş kişinin etkilendiğini kaydetti.

BM, "Bu, Güney Gazze'de bugüne kadarki en büyük tahliye emirlerinden biri ve sözde 'insani alan'ın boyutunu yaklaşık 41 kilometrekareye veya Gazze Şeridi'nin toplam alanının yüzde 11'ine düşürüyor" dedi.

BÜYÜK SALDIRI RAFA KALKTI! NYT BEKLENEN İNTİKAMI YAZDI, İŞTE NEDENİ

Amerikan New York Times gazetesi, birden fazla ismi açıklanmayan yetkiliye dayandırdığı haberinde, Tahran'ın, arabuluculara ateşkes görüşmelerini sürdürmeleri için zaman tanıyor gibi göründüğünü yazdı.

Habere göre, ABD, İran ve İsrail yetkilileri; Tahran yönetiminin, Gazze'deki savaşı sona erdirmek üzere devam eden ateşkes görüşmelerine zaman tanımak amacıyla, Hamas lideri İsmail Haniye'nin suikastı sebebiyle İsrail'e karşı planlanan misillemeyi ertelemesinin beklendiğini kaydetti.

Üst düzey Amerikalı, İsrailli, Mısırlı ve Katarlı yetkililer, İsrail ile Hamas arasında 'kalan boşlukları' gidermek amacıyla Cuma günü Katar'ın başkenti Doha'da ikinci gün görüşmelerde bir araya geldi. 
Bu görüşmeler sona ererken, ABD, Mısır ve Katar'dan gelen ortak bir açıklamada, her iki tarafa da bir 'köprü önerisi' sunulduğu belirtildi. Bu üç hükümetin üst düzey yetkililerinin önümüzdeki haftanın sonundan önce Kahire'de yeniden bir araya gelmeleri bekleniyor.

TOPYEKUN SAVAŞ İÇİN İNTİKAM YEMİNİ 


Bu zaman çizelgesinin İran'ın değerlendirmelerini değiştirip değiştirmeyeceği henüz net değil.

İki haftadan uzun süredir bölge, Hamas lideri İsmail Haniye ve İran destekli Hizbullah'ın üst düzey komutanlarından Fuad Şükür'ün suikastına yönelik İran liderliğindeki misillemeyi endişeyle bekliyordu. İran ve Hizbullah, topyekûn savaş korkusu yaratarak intikam yemini ettiler.

Perşembe gecesi ilk gün görüşmelerin sona ermesinin ardından Katar Başbakanı Muhammed bin Abdurrahman Es-Sani, geçici İran Dışişleri Bakanı Ali Bakıri Kani'yi aradı. İki İranlı yetkili ve aramadan haberdar üç diğer yetkiliye göre, Es-Sani, İran'ı Doha'daki ateşkes görüşmeleri sebebiyle herhangi bir tırmanıştan kaçınmaya teşvik etti. New York Times bu yetkililerin, kamuoyuna konuşma yetkileri olmadığı için isimlerini vermeyi istemediklerini bildirdi.

HIZLA DEĞİŞİYOR

Beş İsrailli yetkiliye göre, İsrail istihbaratı Cuma gününe kadar Hizbullah ve İran'ın roket ve füze birliklerindeki teyakkuz seviyesini düşürdüğünü değerlendirmişti. Yetkililer, İsrail'in İran liderliğindeki cevabın daha sonraki bir tarihte gerçekleşeceğine inandığını aktardı. 

Yetkililer, olayların akışkanlığı göz önüne alındığında değerlendirmelerinin hızla değiştiği konusunda da uyardılar. Buna göre, istihbarat yetersiz ve sık sık değişiyor, yanı sıra İran ile Hizbullah'ın durumu sürekli olarak değerlendirdiği de biliniyor.

Katar Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Es-Sani'nin Doha'daki görüşmelerin sona ermesinin ardından Cuma günü Bakıri Kani ile tekrar görüştüğünü söyledi. Bakanlık, her iki üst düzey yetkilinin de 'bölgede sakinlik ve gerginliğin azaltılması' gerektiğini vurguladıklarını belirtti.

Daha geniş bir bölgesel çatışma korkusu, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısının yol açtığı yıkımı daha da kötüleştirme tehdidini doğuruyor.

İsrail ve Hamas, Gazze'de tutulan rehinelerin kademeli olarak serbest bırakılmasını öngören üç aşamalı bir ateşkes anlaşması için aylardır ara ara müzakere ediyor. Anlaşmanın şartlarına göre, İsrail Gazze'den güçlerini çekecek ve her iki taraf da nihayetinde kalıcı bir ateşkese varacak.

İsrail ve Hamas arasındaki birkaç önemli anlaşmazlık noktası, tekrarlanan görüşme turlarına rağmen çözümsüz kalmaya devam ediyor. Konuya aşina yetkililere göre, Hamas yetkilileri zirvede önemli bir ilerleme kaydedilirse arabulucularla görüşmeye istekli olduklarını dile getirdiler.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise, son haftalarda İsrail'in anlaşma şartlarını sertleştirdi ve Hamas'ın yeniden silahlanmasını önleme gerekçesini öne sürerek İsrail birliklerinin Mısır ile sınırın Gazze tarafında kalmasını istedi.

Son birkaç gündür Batılı diplomatlar, İsrail ve İran arasındaki beklenen tırmanışı önlemek amacıyla bölgede defalarca mekik dokudular.

Cuma günü, İngiliz ve Fransız dışişleri bakanları devam eden ateşkes görüşmelerini ve İsrail ile Hizbullah arasında topyekûn savaşı önleme girişimlerini görüşmek üzere İsrail'e geldiler. 
Beyrut'ta Lübnanlı yetkililerle bir araya gelen Mısır Dışişleri Bakanı Badr Abdelatty, Lübnan devlet medyasına göre Gazze'de ateşkesin bölgedeki 'tırmanışı durdurmanın temeli' olduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze'deki savaşın 10 aydan uzun bir süre önce başlamasından bu yana bölgeye dokuzuncu ziyaretini yapacağını duyurdu. İsrail Başbakanlık Ofisi, Netanyahu'nun Pazartesi günü Blinken ile bir araya geleceğini açıkladı.

Yazarlar