Dünyaİsrail'e en ağır darbe! Hizbullah'tan intikam saldırısı: Bomba yağdı...

SAVAŞTA SON DAKİKA İsrail'e en ağır darbe! Hizbullah'tan intikam saldırısı: Bomba yağdı...

13.10.2024 - 17:20 | Son Güncellenme:

İsrail, Lübnan ve Gazze'ye saldırıları devam ederken ağır bir darbe aldı. İran'ın 'Savaş durumuna tamamen hazırız' açıklamasından sonra Hizbullah'tan İsrail'e intikam saldırısı gerçekleşti. Çok sayıda yaralının olduğu belirtiliyor. İşte detaylar...

Orta Doğu'ya yayılan çatışmaları canlı blog sayfasına taşıyoruz. 

megaphone

4 İSRAİL ASKERİNİN ÖLDÜĞÜNÜ DUYURDU

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'nin güneyinde İsrail askeri araçlarını hedef alan dron saldırısında 4 askerin öldüğünü açıkladı.

24 SAATTE 51 KİŞİ ÖLDÜ, 174 KİŞİ YARALANDI

İsrail ordusunun Lübnan'a son 24 saatte düzenlediği saldırılarda 51 kişinin öldüğü, 174 kişinin yaralandığı bildirildi.

HİZBULLAH'TAN AÇIKLAMA

Hizbullah'ın İsrail’deki askeri üsse düzenlediği dronlu saldırıda yaralı sayısı 67'ye yükseldi. Hizbuhlah, saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada, “Saldırı, Gazze Şeridi'ndeki kararlı Filistin halkına ve onların yiğit ve onurlu direnişine destek vermek ve Lübnan'ı ve halkını savunmak için gerçekleştirildi” dedi.

Haberin Devamı
YARALI SAYISI ARTIYOR

İsrail'in Hayfa bölgesinin güneyindeki bir askeri üsse, Hizbullah'ın düzenlediği İHA saldırısında yaralananların sayısı 67'e yükseldi. Öte yandan Hizbullah tarafından yapılan açıklamada, İsrailli sivillerin askeri bölgeden uzak durması çağrısında bulunuldu.

HİZBULLAH İSRAİL'İ VURDU

İsrail'in merkezindeki bir noktaya patlayıcı yüklü insansız hava aracıyla (İHA) düzenlenen saldırıda 4'ünün durumu kritik en az 39 kişinin yaralandığı ifade edilerek, hava savunma sistemlerinin hava aracını tespit etmediği, saldırı alarmlarının çalmadığı bildirildi.

FUTBOL OYNAYAN ÇOCUKLARA SALDIRI: 6 ÖLÜ

İsrail güçlerinin Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Şati Mülteci Kampı’nda futbol oynayan çocuklara yönelik düzenlediği saldırıda 5’i çocuk 6 kişi hayatını kaybetti.

Haberin Devamı
'İSRAİL’E THAAD HAVA SAVUNMA BATARYASI KONUŞLANDIRILACAK'

ABD Savunma Bakanlığı, dün iddia edilen “Washington, İsrail’e THAAD hava savunma bataryası konuşlandıracak” haberini doğrulayarak, “Başkan'ın (Joe Biden) talimatı üzerine Bakan Austin, İsrail'in hava savunmasını güçlendirmeye yardımcı olmak üzere THAAD bataryasının ve ilgili ABD askeri personelinin İsrail'e konuşlandırılmasına izin verdi” dedi.

MELONI'DEN İSRAİL'E TEPKİ

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, İsrailli mevkidaşı Binyamin Netanyahu'ya Tel Aviv'in Birleşmiş Milletler (BM) Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL) askerlerine saldırmasının "kabul edilemez" olduğunu belirtti.

“SAVAŞ DURUMUNA TAMAMEN HAZIRIZ”

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Irak Dışişleri Bakanı Fuat Hüseyin ile düzenlediği basın toplantısında İsrail ile artan askeri gerilime değinerek, “Biz savaş durumuna tamamen hazırız ve savaştan korkmuyoruz. Ancak savaş arayışında değiliz. Gazze ve Lübnan'da adil bir barış için çalışıyoruz” dedi.

Haberin Devamı
İSRAİL TANKLARI BM ÜSSÜNE GİRDİ

İsrail ordusu, Lübnan'daki BM Geçici Görev Gücü'ne (UNIFIL) ait üsleri ve mevzileri hedef almaya devam ediyor.

UNIFIL tarafından yapılan açıklamada, sabah saatlerinde Ramyah'taki BM üssüne İsrail ordusuna ait 2 tankın güç kullanarak girdiği belirtilerek, üssün ana kapısının yıkıldığı ve 15 BM askerinin hafif şekilde yaralandığı aktarıldı. UNIFIL, “Tanklar yaklaşık 45 dakika sonra irtibat mekanizmamız aracılığıyla İsrail ordusunun barış gücü askerlerini tehlikeye attığını belirtmesinin ardından üsten ayrıldı” ifadelerini kullandı.

Sabah yerel saatle 06.40 sıralarında ateşlenen bir silahtan çıkan duman nedeniyle 15 BM askerinin hafif şekilde yaralandığını ifade eden UNIFIL, “Son günlerde dördüncü kez İsrail ordusu ve tüm aktörlere BM personeli ile mallarının emniyet ve güvenliğini sağlama, BM tesislerinin dokunulmazlığına her zaman saygı gösterme yükümlülüklerini hatırlatıyoruz” dedi.

BM üssüne izinsiz girilmesinin uluslararası hukukun ve 1701 sayılı kararın açık bir ihlali olduğunu vurgulayan UNIFIL, “Barış güçlerine yönelik her türlü kasıtlı saldırı uluslararası insancıl hukukun ve 1701 sayılı kararın ağır bir ihlalidir. UNIFIL'in yetki alanı, operasyon bölgesinde hareket özgürlüğünü öngörmektedir ve bu konudaki her türlü kısıtlama 1701 sayılı kararın ihlalidir. İsrail ordusundan bu şok edici ihlaller konusunda bir açıklama talep ettik” dedi.

İSRAİL YENİ BİR SAFHAYA GEÇTİ

Lübnan Başbakanı Necib Mikati, İsrail'in uluslararası meşruiyete ve ilgili kararlara uymama konusunda yeni bir safhaya geçtiğini belirtti.

 

NETANYAHU'DA BM BARIŞ GÜCÜ'NE: ÇEKİLİN!

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail ordusunun Birleşmiş Milletler (BM) Lübnan Geçici Barış Gücü'nü (UNIFIL) hedef almasının ardından UNIFIL güçlerinin Lübnan'ın güneyinden çekilmesini talep etti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e seslenen Netanyahu, UNIFIL güçlerinin Lübnan'ın güneyindeki "Hizbullah kalelerinden ve çatışma alanlarından" çıkartılması gerektiğini öne sürdü.

İsrail ordusunun daha önce de UNIFIL güçlerinin bölgeden çıkartılması talebinde bulunduğunu söyleyen Netanyahu, geri çekilme taleplerinin reddedilmesinin UNIFIL askerlerini Hizbullah’ın "rehinesi" haline getirdiğini iddia etti.

Haberin Devamı
BATI ŞERİA'DA EN AZ 30 FİLİSTİNLİ GÖZALTINA ALINDI

İsrail askerleri, işgal altındaki Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerine son 48 saatte düzenlediği baskınlarda en az 30 Filistinliyi gözaltına aldı.

İRAN'DAN İSRAİL'E 53 MİLYON DOLARLIK HASAR

İran'ın 1 Ekim'de İsrail'e düzenlediği füze saldırısının yaklaşık 53 milyon dolarlık (200 milyon şekel) hasara yol açtığı öne sürüldü.

İsrail merkezli Yedioth Ahronot gazetesinin İsrail Vergi Dairesinin verilerine dayandırdığı haberine göre, İran saldırısı İsrail'de 150 ila 200 milyon şekel aralığında hesaplanan bir tahribata yol açtı.

Haberde, İsrail’in 7 Ekim’de Gazze’ye başlattığı saldırılardan bu yana İsrail’de görülen en ağır hasarın İran’ın 1 Ekim’de düzenlediği saldırıyla oluştuğu ileri sürüldü.

 

BM BARIŞ GÜCÜ'NE SALDIRILARA ABD'DEN AÇIKLAMA

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile yaptığı telefon görüşmesinde, İsrail'in Birleşmiş Milletler (BM) Lübnan Geçici Barış Gücü'ne (UNIFIL) yönelik saldırılarından "derin endişe" duyduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı
GAZZE'DE CAN KAYBI ARTIYOR

İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerinde gerçekleştirdiği "4 katliamda" 52 kişinin öldüğü, 128 kişinin yaralandığı belirtildi.

İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 42 bin 227'ye, yaralı sayısının da 98 bin 464'e yükseldiği kaydedildi.

SIZMA GİRİŞİMİ ENGELLENDİ

Hizbullah, İsrail askerlerinin Lübnan'ın güneyinden ülkeye sızma girişimini engellediğini duyurdu.

SEDYEDEKİ YARALI ANNENİN ÇOCUĞUNA VEDASI YÜREK BURKTU

İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'nin orta kesiminde bulunan Nusayrat Mülteci Kampı'na düzenlediği saldırılar sonucu yaşamını yitiren Filistinlilere yakınlarının vedası yürek burktu.

Saldırıda yaşamını yitiren bir çocuğa sedyedeki yaralı annesi güçlükle veda etti. Ebu Gali ailesine ait naaşlar cenaze namazının ardında defnedilmek üzere araca taşındı.

TÜRKİYE DAHİL 34 ÜLKEDEN İSRAİL'E TEPKİ

Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü'ne (UNIFIL) katkıda bulunan aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 34 ülke, ortak bir bildiri yayımlayarak İsrail’in UNIFIL'e saldırılarını kınadı.

BM’nin Polonya Daimi Temsilciliği öncülüğünde hazırlanan ve sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, UNIFIL'in korunması çağrısı yapıldı.

Açıklamada, bildiriye imza atan 34 ülkenin UNIFIL misyonuna verdiği kuvvetli desteğe dikkat çekilerek, “Son olayları kınıyoruz. UNIFIL'in misyonuna saygı gösterilmesi ve personelinin güvenliğinin sağlanması çağrısında bulunuyoruz” denildi.

Bölgede tansiyonun yükseldiği bir dönemde UNIFIL’in rolünün önemine vurgu yapılan bildiride, İsrail’in saldırılarının durdurulması ve sorumlular hakkında inceleme başlatılması talep edildi.

GAZZE'DEKİ DOKTORLAR VE HEMŞİRELER GÖRDÜKLERİ 'DEHŞET'İ ANLATTI

New York Times gazetesinin haberine göre, Gazze'de görev yapan doktorlar İsrail'in saldırıları sırasında şahit oldukları "dehşet verici" durumları anlattı.

Dr. Sidhwa, Gazze'ye yönelik benzeri görülmemiş saldırılar yapıldığına işaret ederek, "Ukrayna ve Haiti'de gönüllü olarak çalıştım. Şiddet gördüm ve çatışma bölgelerinde bulundum. Ancak Gazze'deki bir hastanede çalışırken nerdeyse her gün başından ya da göğsünden vurulmuş bir çocuk gördüm ve bunların neredeyse tamamı hayatını kaybetti." dedi.

ABD VE İSRAİL SAVUNMA BAKANLARI GÖRÜŞTÜ

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği bildirildi. ABD Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Austin'in görüşmede “İsrail güçlerinin Lübnan'daki BM barış gücü mevzilerine ateş açması ve iki Lübnan askerinin ölümüne dair haberlerden duyduğu derin endişeyi dile getirdiği” kaydedildi.

BİNLERCE KİŞİ CİBALİYE KAMPINDA MAHSUR

İsrail ordusunun, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun, eski generallerin önerdiği şekliyle, bölgeyi kuşatarak Hamas’ı boğma ve rehineleri serbest bırakmaya zorlama stratejisi uygulayacağını açıklamasının ardından Gazze’nin kuzeyinde harekete geçti.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), bölgede Hamas güçlerinin varlığı artırdığı ve yeniden altyapı oluşturmaya başladığı yönünde istihbarat bulunduğu gerekçesiyle Gazze’nin kuzeyine, özellikle de Cibayile’ye yönelik yoğun saldırılar düzenliyor.

“Hamas’ın yeniden toparlanmasını engellemek amacıyla” başlattığını iddia ettiği saldırılar, Cibaliye kasabası ve mülteci kampına doğru yoğunlaştı. İsrail’in saldırılarda en az 30 Filistinli hayatını kaybederken, ölü ve yaralılar arasında kadın ve çocukların da bulunduğuna dikkat çekiliyor. Yaralı sayısının 110’u aştığı, yıkılan binaların enkazı altında sıkışanlar bulunduğu haber veriliyor.

UZUN SÜRECEK

İsrail, Gazze’nin kuzeyinde daha kapsamlı bir operasyon yapacağının sinyalini, Ordu Sözcüsü Avichay Adraee’nin, “X” hesabından yaptığı paylaşımla verdi. Adraee, Gazze’nin kuzeyindeki “D5” bölgesinde yaşayan insanları güneye doğru hareket etmeleri konusunda uyaran Arapça bir mesaj yayınlarken, söz konusu bölge, IDF tarafından Gazze haritalarının üzerinde belirlenmiş, daha küçük birkaç düzine bölgeden oluşan kare şeklinde bir alan. 

Söz konusu paylaşımda, “IDF, büyük bir operasyon yürütüyor ve bu uzun süre devam edecek. İçerisindeki barınaklar da dahil olmak üzere bu alan savaş bölgesi olarak kabul ediliyor. Selahaddin yolu üzerinden insani bölgeye giderek, alanı derhal boşaltın” ifadeleri yer aldı. Ancak uzmanlar, “insanı bölge” olarak nitelenen yerin, çok kalabalık ve güvenli olmadığını belirtiyor.

GENERALLER ÖNERDİ: TESLİM OL VEYA AÇLIKTAN ÖL

Filistinliler, Birleşmiş Milletler ve yardım kuruluşları, İsrail ordusunun, Gazze’nin kuzeyinden Hamas’ı çıkarmak için “Generaller Planı” diye bilinen yeni bir taktiği uygulamaya koyduğunu düşünüyor. Bu taktik, eski ulusal güvenlik danışmanı tümgeneral Giora Eiland’ın görevlendirdiği emekli kıdemli subaylardan oluşan bir grupça önerildi.

Rehineleri serbest bıraktırma ve Hamas’ı bitirme hedeflerine ulaşamayan Başbakan Netanyahu’nun da, bu açmazı “Generaller Planı”yla çözebileceğine inandığı kaydediliyor. Planın özünde, İsrail’in kuzeydeki tüm nüfus üzerinde baskıyı artırarak, Hamas’ı ve lideri Yahya Sinvar’ı teslim olmaya zorlayabileceği fikri yatıyor. İlk adım, sivillere Gazze Vadisi’nin güneyine doğru tahliye emri vermek. Plana göre, Gazze’nin kuzeyinde yaşayan 300-400 bin kişinin bölgeyi terk etmelerini sağlanması, tüm bu alanının askeri bölge haline getirilmesi gündemde. Böylelikle savaşçı veya sivil, tüm Hamas yanlılarının, teslim olma veya açlıktan ölme seçeneğiyle karşı karşıya bırakılması amaçlanıyor. 

Eiland, tahliye tamamlandığında İsrail’in bölgeleri kapatmasını, kalan herkesin düşman askeri muamelesi görmesini planlıyor. Bölge kuşatılacak ve ordu tüm yiyecek, su veya diğer hayati ihtiyaçların içeri girmesini engelleyecek. Baskının dayanılmaz hale geleceğine, Hamas’tan geriye kalanın hızla çökeceğine, hayatta kalan rehinelerin serbest bırakılacağına ve İsrail’in mücadeleyi kazanacağına inanılıyor. 

KENDİ ÜLKELERİNDE MÜLTECİLER

İsrail’in saldırıları nedeniyle yaklaşık 1 milyon 200 bin Lübnanlı kendi ülkelerinde mülteci durumuna düştü. Güvenli bölgelerde kurulan 973 barınma merkezi yüzbinlerce Lübnanlıya ev sahipliği yapıyor. Binlerce kişi de sokaklarda, caddelerde yaşıyor.

İSRAİL LÜBNAN'IN DOĞUSUNU VE GÜNEYİNİ DE VURDU

İsrail savaş uçaklarının Lübnan’ın doğusunda ve güneyindeki çeşitli bölgelere hava saldırıları düzenlediği bildirildi. Söz konusu hava saldırılarında 5 kişi öldü, 23 kişi yaralandı.

Lübnan Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 8 Ekim 2023’ten bu yana 104’ü çocuk ve 194’ü kadın olmak üzere toplam 2 bin 229 kişi öldü, 10 bin 380 kişi yaralandı.

Bu arada İsrail’in, Lübnan’ın güneyinde “Hizbullah üyeleri ile silah” taşıdığını iddia ettiği ambulansları vurmakla tehdit ettiği belirtiliyor. İsrail Ordu Sözcüsü Avichai Adraee, “X” üzerinden yaptığı açıklamada, Hizbullah’ın silahlı kişileri ve silahları taşımak için ambulans kullandığını iddia etti.

İRAN'DA UÇAKTA ELEKTRONİK HABERLEŞME CİHAZLARINA YASAK GETİRİLDİ

İran Sivil Havacılık Kurumu Sözcüsü Cafer Yazerlu, uçuş güvenliğini sağlamak amacıyla cep telefonu haricindeki tüm elektronik haberleşme cihazlarının yolcu uçaklarına alınmasının yasaklandığını açıkladı.

İran, Lübnan'a yönelik gerçekleşen saldırıların ardından elektronik haberleşme cihazlarını kapsayan yeni bir yasak getirdi. İran Sivil Havacılık Kurumu Sözcüsü Cafer Yazerlu yaptığı açıklamada, uçuş güvenliğini sağlamak amacıyla cep telefonu haricindeki çağrı cihazı ve telsiz gibi tüm elektronik haberleşme cihazlarının yolcu uçaklarına alınmasının yasaklandığını bildirdi.

Uçakla seyahat edecek olan yolcuları uyaran Yazerlu, çağrı cihazları ve telsizlere getirilen yasağın uçağın kargo ve kabin bölümlerini de kapsadığını belirterek, yolculardan söz konusu cihazları uçağa getirmemeleri çağrısı yaptı.