DünyaLübnan'ın güneyinden İsrail'in kuzeyine roket! İsrail'den açıklama

Lübnan'ın güneyinden İsrail'in kuzeyine roket! İsrail'den açıklama

03.08.2024 - 14:17 | Son Güncellenme:

Haniye suikastı sonrası gözler İran ve vekil güçlerine çevrildi. İsrail basını Tahran'ın dört ülkeden saldırıya geçeceğini belirtirken bu saldırıya karşılık ABD ordusunun müdahale edeceğini öne sürdü, söz konusu topyekun savaşın tarihini İsrailli yetkililer bizzat duyurdu. İsrail ordusu ise Batı Şeria'da Hamas'ın üst düzey ismine suikast düzenledi. Lübnan'ın güneyinden İsrail'in kuzeyine onlarca roket fırlatıldı. İran'dan "İsrail büyük kırmızı çizgiyi aştı, kesin olarak karşılık vereceğiz" açıklaması geldi.

İsrail-Hamas arasında başlayan savaş bütün Orta Doğu'ya yayıldı, bölgeden gelen gelişmeleri canlı aktarıyoruz.

HİZBULLAH'TAN AÇIKLAMA

Saldırıya ilişkin Hizbullah'tan yapılan açıklamada ise İsrail'in kuzeyindeki yasa dışı yerleşim birimi Beyt Hillel'in onlarca katyuşa füzesi ile hedef alındığı ifade edildi. Hizbullah, saldırının İsrail'in dün Lübnan'ın güneyindeki 2 beldeye yönelik düzenlediği saldırıya misilleme olarak gerçekleştirildiğini kaydetti.

İRAN: İSRAİL BÜYÜK KIRMIZI ÇİZGİYİ AŞTI

İran Dışişleri Bakan Vekili Ali Bakıri, Pakistan Dışişleri Bakanı Muhammed İshak Dar ile yaptığı görüşmede, İsrail'in Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'yi Tahran'da hedef alarak İran'a karşı "büyük kırmızı çizgiyi" aştığını ve ülkesinin Tel Aviv'e "kesin yanıt vereceğini" söyledi.

İran Dışişleri Bakanlığının yazılı açıklamasına göre, Dışişleri Bakan Vekili Bakıri, Pakistan Dışişleri Bakanı Dar ile Hamas Siyasi Büro Başkanı Heniyye'ye Tahran'da düzenlenen suikasta ilişkin telefonda görüştü.

Heniyye'nin İran'ın misafiri olarak Tahran'da bulunduğuna dikkati çeken Bakıri, İsrail'in saldırılarının kapsamının Yemen, Lübnan ve Tahran'ı da kapsayan şekilde genişlediğini belirtti.

İsrail'in Heniyye'yi Tahran'da hedef alarak İran'ın "büyük kırmızı çizgisini" aştığını ifade eden Bakıri, bu eylemin iki sonucunun olacağını söyledi.

Bunlardan birinin "İran'ın bu suça kesin şekilde yanıt vermesi" diğerinin de "İsrail'in şeytani eylemleriyle bölgede istikrarı ve güvenliği bozacak eylemlerini artırması olacağını ve buna karşı İslam ülkelerinin sessiz kalmaması gerektiğini" kaydetti.

İslam ülkeleri arasında olağanüstü toplantı teklifi

Bakıri, Pakistan Dışişleri Bakanı Dar'a İslam ülkeleri arasında olağanüstü toplantı yapılmasını önererek, İslamabad'dan bu teklife destek vermesini ve İsrail'in eylemlerinin devamını önlemek için kapasitesini kullanmasını talep etti.

Pakistanlı Bakan ise Heniyye'nin şehadeti için taziyede bulunurken İran'ın İslam ülkeleri arasında olağanüstü toplantı teklifini memnuniyetle karşıladı.

"Müslüman halkları Siyonist rejimin suçlarına karşı uyandırmanın gerekliliğini" vurgulayan Dar, İsmail Heniyye'ye Tahran'da suikast düzenlenmesini "uluslararası hukukun ve İran'ın egemenliğinin açık bir ihlali" olduğunu kaydetti.

HİZBULLAH İSRAİL'İ VURDU

Hizbullah, İsrail'in 15 noktasını vurdu. CNN Türk muhabiri Emrah Çakmak 'Bunlar gecenin en yoğun saldırıları oldu. Lübnan Hizbullah'ı tarafından yoğun olarak vuruluyor. Buralar artık sivil yaşamın olmadığı noktalar' ifadelerini kullandı.


Lübnan'ın güneyinden İsrail'in kuzeyine onlarca roket atılırken, İsrail'e ait hava savunma sistemlerinin roketleri önlediği görüldü.

Lübnan'ın güneyinden İsrail'e doğru onlarca roket fırlatıldı.

İsrail'e ait hava savunma sistemlerinin atılan roketleri imha ettiği görüldü. Önleyici roketler, havada ışık izleri bırakırken patlamalar sonucu etrafa kıvılcım saçıldı.

İsrail ordusu gece sınır bölgesine en az iki defa aydınlatma fişeği fırlattı.

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamaya göre de Lübnan'ın güneyinden atılan onlarca roketlerin büyük çoğunluğu önlendi.

Haberin Devamı
İSRAİL’DE NETANYAHU’YA ÖFKE BÜYÜYOR

İsrail’de Gazze Şeridi’ne saldırıların başladığı 7 Ekim’den bu yana devam eden esir protestoları, artık Başbakan Binyamin Netanyahu ve hükümetine karşı gerçekleştiriliyor. Başkent Tel Aviv ve Kudüs’te toplanan esir yakınları ve onlara destek vermek isteyen binlerce kişi, seçim çağrısı yaptı. Kudüs’te Netanyahu’nun konutunun önünde toplanan kalabalık, esir anlaşmasına imza atılmasını istediklerini belirterek, “Anlaşma zamanı geldi. Seçim zamanı geldi” sloganları attı.

Gösteride konuşma yapan eski diplomat Eran Etzion, esir anlaşmasının uzun zamandır imzalanmaya hazır olduğunu, ancak Netanyahu'nun “siyasi, kişisel ve cezai nedenlerle” müzakereleri kasten geciktirdiğini vurguladı. Savunma Bakanı Yoav Gallant ve İsrail'in güvenlik teşkilatı liderlerini Netanyahu’yu anlaşma için zorlamaya çağıran Etzion, “Sizin zamanınız geldi. Masasına vurma ve ‘Anlaşmayı ve esirleri öldürme yetkin yok’ deme zamanı geldi” ifadelerini kullandı.

Başkent Tel Aviv’de ise hükümet karşıtı göstericiler atlı polislerle çatıştı.

HAMAS YENİ BAŞKANI SEÇMEK İÇİN İSTİŞARELERE BAŞLADI

Hamas Hareketi, suikasta uğrayan Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin yerine geçecek yeni ismi belirlemek için istişarelere başladığını duyurdu.

Hamas'tan yapılan açıklamada, hareketin, geçen yıllarda birçok liderini kaybetmiş olmasına rağmen kurumsallaşmış yapısı ile hızlıca yeni liderler seçmeyi başardığı ifade edildi.

Açıklamada, Haniye suikastının ardından Siyasi Büro ile Şura Konseyinin yeni lideri seçmek için hemen istişarelere başladığı kaydedildi.

Haniye'nin, sadece Hamas'ın değil Filistin halkı, Arap ve İslam dünyası ile tüm dünyanın kaybı olduğu aktarılan açıklamada, dünyanın her yerinden gelen dayanışma görüntülerinin bunun en güzel kanıtı olduğu dile getirildi.

Açıklamada, Haniye'nin suikasta uğramasının Hamas'ın ve Filistin direnişinin azim ve kararlılığını artırmaktan başka bir işe yaramayacağı, onun kanının direniş ateşini daha da harlayacağı belirtildi.

Basın ve sosyal medya platformlarında hareketin liderliğine bazı isimlerin atanmasıyla ilgili gündeme gelen haberlerin asılsız olduğu vurgulanan açıklamada, istişareler bittiğinde sonucun kamuoyuyla paylaşılacağı aktarıldı.

HİZBULLAH SALDIRI SINIRLARINI DEĞİŞTİREBİLİR

İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliğinden bir sözcü, Hizbullah'ın, İsrail ordusunun 30 Temmuz'da Beyrut'ta düzenlediği saldırıya karşılık verirken "daha geniş ve daha derin hedefler seçeceğini ve kendisini sadece askeri hedefler ve araçlarla sınırlamayacağını tahmin ettiklerini" söyledi. Sözcü, CBS'e, İsrail ordusunun Beyrut'a düzenlediği hava saldırısına ilişkin konuştu.

"Şimdiye kadar Hizbullah ve rejimin yazılı olmayan bir anlayışla askeri operasyonlarında belirli sınırlara bağlı kaldığını ve askeri hedefleri öncelediğini" söyleyen sözcü, "Ancak, İsrail ordusunun Beyrut'taki Dahiye bölgesinde bir binaya düzenlediği hava saldırısı bu sınırlardan sapmaya işaret ediyor." dedi.

Sözcü, "Hizbullah'ın karşılık verirken daha geniş ve daha derin hedefler seçeceğini ve kendisini sadece askeri hedefler ve araçlarla sınırlamayacağını tahmin ediyoruz." ifadelerini kullanırken, söz konusu hedeflerin İsrail sınırları içerisinde olacağını belirtti.

Haberin Devamı
ABD: HUSİ FÜZESİNİ VURDUK

ABD, Yemen'de İran destekli Husilerin kontrolündeki bir bölgede bir füze ve fırlatma rampasını imha ettiğini bildirdi.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığının (CENTCOM) sosyal medya platformu X hesabından yapılan açıklamada, son 24 saat içinde ABD güçlerinin Husilerin kontrolündeki bölgede bir füze ve fırlatma rampasını imha ettiği belirtildi.

Bu silahların ABD, koalisyon güçleri ve bölgedeki ticari gemiler için tehdit oluşturduğu savunulan açıklamada, ABD'nin bu eyleminin, seyrüsefer özgürlüğünü korumak ve uluslararası suları daha güvenli hale getirmek adına yapıldığı ifade edildi.

timeline

Canlı Anlatım Özeti