01.11.2023 - 12:47 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Gazze'deki savaşın yirmi altıncı gününe girilirken, İsrail'in Cibaliye Mülteci Kampı'nda giriştiği katliam dünyada şok etkisi yarattı. Resmen açılan güney cephesinden ise İsrail'e yeni füzeler ateşlendi. Tüm gelişmeleri dakika dakika aktarıyoruz.
Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi tarafından İsrail’in Cibaliye Mülteci Kampı’na dün ve bugün düzenlediği saldırılar hakkında yapılan açıklamada, “Cibaliye Mülteci Kampı’na düzenlenen saldırıların savaş suçu anlamına gelebilecek orantısız saldırılar olduğuna dair ciddi endişelerimiz var” denildi.
Filistin Kızılayı, 55 tırın daha Refah Sınır Kapısı üzerinden Mısır’dan Gazze Şeridi’ne geçtiğini açıkladı. Gazze Şeridi’ne 21 Ekim'den bu yana geçen yardım tırı sayısı 272’ye ulaştı.
Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi’nde İsrail’e ait zırhlı araçların roketle imha edildiği anlara ait görüntüleri yayınladı.
Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki Refah Sınır Kapısı’nın sivillere geçişlere açılmasının ardından şu ana kadar 335 yabancı ülke vatandaşı ve 76 yaralı Filistinli ile refakatçisi Mısır’a geçti.
İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sürüyor. İsrail helikopterleri Gazze'yi vuruyor. Gazze'ye aydınlatma fişekleri atıldı, saldırı sürüyor...
Birleşmiş Milletler Batı Şeria'da 7 Ekim'den bu yana 34'ü çocuk en az 123 Filistinlinin yaşamını yitirdiğini bildirdi. Gazze'deki ölü sayısı ise son olarak 8 bin 796 olarak açıklandı.
Hamas'ın sözcüsü Gazi Hamad, Lübnan merkezli LBCI televizyonuna konuştu. Burada 'İsrail, bizim topraklarımızda var olamayacak bir ülke' diyen Hamad, açıklamalarının devamında 'İsrail'i vatanımızdan tamamen çıkarmalıyız. Çünkü İsrail burada Araplar ve İslam ülkeleri için güvenlik, politik ve askeri tehlikeye neden oluyor.
Bunu söylemekten utanmıyorum, İsrail'e ders vermeliyiz, tekrar ve tekrar. Aksa Tufanı operasyonu sadece bir başlangıçtı bunun ikincisi, üçüncüsü ve dördüncüsünü yapacağız. Saldırıları yapabilecek istek ve kapasiteye sahibiz. Biz bedel ödemeye hazır mıyız? Evet buna hazırız. Şehit olarak anılacağız, fedakarlık yapmış şehitler' dedi.
Açıklamalarının devamında 'İsrail'in kurulmasında kan, acı ve gözyaşı' olduğunu söyleyen Hamad, 'Biz bu durumun kurbanıyız, saldırılar ve yaşananlardan İsrail sorumlu biz değil' değerlendirmesinde bulundu.
Filistin toprağı Kudüs'ün en eski Yahudi mahallesi Mea Şerim'de yaşayan Ultra-Ortodoks (Haredi) Yahudiler, bugün Gazze'deki savaşı protesto için evlerine Filistin bayrağı astı.
Haaretz gazetesi, İsrail polisinin Çarşamba sabahı evlerdeki Filistin bayraklarını topladığını ve duvarlardaki yazıları sildiğini bildiriyor.
Polisin asılan bayrakları indirdiği ve duvarları boyadığı sırada mahalle sakinleriyle çatışma çıktı. Ultra-Ortodoks Yahudiler İsrail polisine yumurta, su, şişe ve taş fırlattı.
Silinen yazılar arasında 'Siyonistler=Naziler' ve '1400 Siyonist terörist etkisiz hale getirildi' gibi ifadeler vardı.
Askere gitmeyi reddeden Mea Şerim mahallesi sakini Ultra-Ortodoks Yahudiler, Filistin'e verdikleri destekle biliniyor.
Kamera ve fotoğraf makinesiyle girmenin yasak olduğu Mea Şerim'deki Yahudiler, İsrail'i tanımıyor. Daha önce defalarca İsrail bayraklarını yaktıkları olaylar kayda geçti.
Mea Şerim mahallesinin bazı sakinleri Filistin davasını destekliyor, bu grup İsrail vatandaşlığını reddettiği gibi çocuklarını okula ya da askere göndermeyi de kabul etmiyor.
Mahallede cafe, tiyatro veya restoran yok. TV, radyo, veya internet de yasak. Grubun erkekleri uzun siyah paltolar giyiyor, saçlarında ise 'peiyes' adı verilen bukleler bulunuyor. Grubun kadınları ise uzun etekler giyiyor.
Ultra Ortodoks Yahudileri, İsrail nüfusunun yaklaşık yüzde 12’sini oluşturuyor.
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nin New York ofisi yöneticisi Craig Mokhiber, Gazze'deki soykırımı gerekçe göstererek görevinden istifa etti.
New York direktörü Mokhiber, istifa mektubunda İsrail'in Gazze'de giriştiği saldırıları 'ders kitaplarındaki bir soykırım' olarak niteledi. ABD ve Avrupalı müttefiklerinin soykırımın suç ortakları olduğunu kaydeden BM'li üst düzey diplomat, Batılı ülkelerin hukuki yükümlülüklerini yerine getirmediği gibi bir yandan da İsrail'i silahlandırdığını hatırlattı.
Craig Mokhiber, Birleşmiş Milletler'in kitlesel zulmü durdurmada bir kez daha başarısız olduğunu ve bunun acı verici bir şekilde netlik kazandığını vurguladı.
7 Ekim'de başlayan savaşta İsrail jetleri 41 kilometre uzunluğundaki Gazze Şeridi'ni büyük bir yıkıma uğrattı, on binlerce bomba atıldı.
Filistinli yetkililer, bugün itibarıyla İsrail saldırılarının 8 bin 796 insanı öldürdüğünü açıkladı. Gazze'deki kurbanların 3 bin 648'i çocuk.
Son 24 saatte can veren Filistinlilerin sayısı 271 oldu.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ankara'da ağırladığı İranlı mevkidaşı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile Gazze'nin ana gündem olduğu bir basın toplantısı düzenledi. "Bazı ülkelerin kıyıma destek vermesi kabul edilemez" diyen Bakan Fidan, Avrupa Birliği'nin topluca aldığı pozisyon nedeniyle Gazze'de ateşkes ifadesini duymak istemediğini kaydetti. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin Türkiye'yi ziyaret edeceği de, yine Hakan Fidan tarafından açıklandı.
İsrail, Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliye Mülteci Kampı'na bugün yeni bir saldırı daha düzenledi.
Türkiye, Çin, Suudi Arabistan, Katar, Bolivya gibi ülkeler tarafından sert şekilde kınanan ilk saldırının üstünden henüz 24 saat geçmeden, ikinci bir saldırı gerçekleşti.
Al Jazeera Gazze muhabiri Vael Dahduh, kamptaki bazı binaların dümdüz olduğunu belirtip enkaz altında yüzlerce Filistinlinin kalmasından korkulduğunu bildiriyor.
Salı akşamı gerçekleşen hava bombardımanında en az 100 Filistinlinin hayatını kaybettiği biliniyor.
İsrail Başbakanı Netanyahu İsrail ordusunun kayıplarına ilişkin konuştu. Netanyahu halkın yanında olduklarını hatırlatarak şu ifadeleri kullandı:
'Gazze'de çok önemli başarılarımız var ancak acı kayıplar yaşadık. Her askerimiz bizim için önemli. İsrail vatandaşlarına söz veriyorum, başladığımız işi bitireceğiz. Kesin zaferi kazanana kadar devam edeceğiz'
Hamas'ın sözcüsü Gazi Hamad, , İsrail'in Gazze'deki rehinelerin güvenliğinden endişe duymadığını belirtti. İsrail'in gelişigüzel bir şekilde devam ettirdiği bombardımanlarda rehinelerin de yaşamını yitirdiğini kaydeden Hamad, Al Jazeera'ya şunları söyledi:
'Yaptıklarımız insanların özgürlüğüne ve güvenliğine olan saygımızı gösteriyor. Yabancı rehineleri serbest bırakmaya hazır olduğumuzu doğruladık, ancak İsrail bunu engelliyor. Önceliğimiz İsrail'in kitlesel katliamlarını durdurmak'
Mısır'a ait ambulansların 80'den fazla ağır yaralıyı bugün Gazze'den çıkarması bekleniyor. AFP, yaralı taşıyan ilk ambulansın Refah Sınır Kapısı'ndan Mısır tarafına geçtiğini duyurdu.
İran'ın Dini Lideri Ayetullah Hamaney, Gazze'de devam eden insani felaketin sorumluluğunu Batı'nın üstlendiğini ve küresel kamuoyunda "itibarını kaybettiğini" söyledi. 'Gazze halkı kamuoyunun vicdanını harekete geçirdi' diyen Hamaney sözlerine şöyle devam etti:
'İngiltere, Fransa, İtalya ve ABD'de birçok kişi sokağa çıkarak İsrail ve ABD aleyhine sloganlar attı. Bu ülkeler itibarlarını kaybettiler. Gerçekten onların İsrail'in saldırılarını haklı çıkarmaları için herhangi bir yol kalmadı. İslam dünyası şunu unutmamalı, Gazze halkının karşısında ABD, Fransa ve İngiltere de vardı, sadece Siyonist rejim yoktu'
İran devlet medyasında çıkan haberlerde ise Hamaney'in Müslüman ülkelere Gazze'ye yönelik bombardımanı durdurmak için İsrail'e petrol ve gıda ihracatını durdurma çağrısı yaptı.
Refah Sınır Kapısı'nın bugün açılmasıyla birçok insan ve araç Gazze'den Mısır tarafına geçiyor.
Yabancılar ve ağır yaralı Filistinlilerin Gazze'den çıkmasının beklendiğini belirten Al Jazeera, Refah Sınır Kapısı etrafında bir kalabalık toplandığını bildirdi.
Yayınlanan 500 kişilik listede yabancılar ve çifte vatandaşlığı olanlar bulunuyor. Gazze sınır idaresi, söz konusu listedeki kişilerin Refah kapısına gelmelerini istedi.
Sınırın Mısır tarafında bekleyen ambulanslar da Gazze'ye doğru hareket etti. Gün içinde 81 yaralı Filistinlinin Mısır'daki hastanelere taşınması bekleniyor.
Yemen'den fırlatılan füzeler ve gönderilen insansız hava araçlarının ardından İsrail donanması Kızıldeniz'de devriyeye başladı.
İsrail füze gemilerinin Kızıldeniz'e konuşlandırıldığını bildiren Jerusalem Post gazetesi, Eilat limanı yakınlarında çekilen görüntüleri yayınladı.
Mossad ise, Eilat'ta korku olmadığını savundu ve bir savaş gemisinin fotoğrafını paylaştı.
Gazze hastanelerindeki ağır yaralı Filistinlileri Mısır'a taşıyacak ambulans filosu, sınır kapısına ulaştı.
CNN International, Refah Sınır Kapısı'nda Mısır'dan gelen yaklaşık 80 ambulansın olduğunu bildiriyor.
Yaralıların Mısır'a taşınması halinde, savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana ilk kez Filistinlilerin Gazze dışına çıkışına izin verilmiş olacak.
Mısır'a götürülecek yaralıların çoğu ameliyata ihtiyaç duyuyor ve sağlık sistemi çökmek üzere olan Gazze'deki hastanelerin bazı ameliyatları gerçekleştiremeyeceği belirtiliyor.
Dünyanın dört bir yanında Filistin'e destek ve ateşkes talep eden gösteriler var. ABD'den Brezilya'ya, Güney Kore'den Güney Kıbrıs ve Danimarka'ya birçok ülkede İsrail protesto edilirken, ABD'de Savunma Bakanı Lloyd Austin Senato'da ifade verirken elleri kırmızıya boyalı göstericiler Gazze'de ateşkes çağrısı yaptı.
Danimarka
Güney Kore
Güney Kıbrıs
Brezilya
Danimarka
Güney Kıbrıs
Katar'ın başkenti Doha'da Hamas'ın siyasi büro şefi İsmail Haniye ile bir araya gelen İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, bugün Türkiye'yi ziyaret ediyor.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İranlı mevkidaşıyla Gazze'deki savaşı ve ikili ilişkileri ele alacak.
Gazze'nin halihazırda dünya ile tek bağlantısı olan Refah Sınır Kapısı, yaralıların Mısır'a götürülmesi için bugün açılabilir.
Kahire yönetimi, savaşın yirmi beşinci günü dolarken Gazze’deki hastanelerde bulunan 81 ağır yaralının tedavi için Mısır’a nakledileceğini duyurdu.
Ekim ayı ortasında ilk kez insani yardımların ulaştırılması için açılabilen Gazze'nin güneyindeki Refah Sınır Kapısı'ndan, böylece ilk kez yaralılar geçmiş olacak.
Sağlık sistemi güçlükle ayakta durabilen Gazze'deki ağır yaralıların Mısır'a götürüleceği belirtiliyor.
İsrail ordusu, Gazze'de dokuz askerinin öldüğünü duyurdu. Ordu açıklamasında askerlerin nerede ve nasıl öldüğüne dair bir bilgi yer almadı.
İsrail'in karartma uyguladığı 41 kilometrelik Gazze Şeridi'nde, bugün sabaha karşı telefonlar ve internet bir kez daha çalışmadı. Kesintiyle Gazze'nin dünya ile bağlantısı koptu.
Filistin şirketi Paltel, iletişimin tamamen kesildiğini sosyal medya hesabından duyurdu.
Yemen'in batısını elinde tutan İran destekli Husilerin resmen savaşa dahil olmasıyla yeni bir cephe açılmış oldu. İran destekli Husiler, Salı günü İsrail'in en güneyinde yer alan Eilat şehrine füzeler ve kamikaze drone'larla saldırdıklarını duyurdu.
Yemen'den kuş uçuşu yaklaşık 1660 kilometre uzaklıktaki Eilat'a saldırılar Salı gününü Çarşamba'ya bağlayan gece boyunca da sürdü.
İsrail ordusu Kızıldeniz kıyısındaki Eilat'ta bir hava tehdidinin engellendiğini sosyal medya hesabından açıkladı ancak daha fazla detay vermedi.
Sosyal medyada yayınlanan görüntülerde ise, halihazırda Gazze çevresindeki yerleşimlerden tahliye edilen binlerce İsraillinin otellerde barındığı tatil kasabasına ulaşan Husi füzeleri kadraja girdi.
Uluslararası haber ajansı AFP, 'Sınırların ötesindeki saldırılar' başlığıyla sunduğu haberde bir diğer İran destekli grup Hizbullah'la İsrail ordusunun savaşın başından bu yana Lübnan sınırında çatıştığını hatırlatıyor. Kuzeydeki çatışmalara güneyden fırlatılan füzelerin eklenmesine İran'dan ilk yorum geldi, Tahran yönetimi 'direniş grupları'nın İsrail'e saldırmasının 'doğal' olduğunu kaydetti. İran ayrıca, ateşkese ulaşılamaması halinde savaşın yayılacağı uyarısını yaptı.
7 Ekim'de savaşın başladığı Orta Doğu'da Yemen'den İsrail'e geçen hafta da füze ateşlenmiş, ABD ordusu söz konusu füzeleri düşürmüştü.
CNN International, Yemen'deki Husilerin ilk kez füze saldırısını üstlendiğini hatırlatıp grubun sözcüsü Yahya Seri'nin daha fazla saldırı planından söz ettiğini vurguladı.
CNN ayrıca, İsrail ordusunun ilk kez Arrow hava savunma sistemini devreye soktuğunu, söz konusu sistemin kullanılmasının Yemen'den gelişmiş uzun menzilli bir füze ateşlendiğini gösterdiği yorumunu yaptı.
DÖRT ÜLKENİN KESİŞME NOKTASI
İsrail'in en güney ucunda yer alan Eilat'ın bulunduğu Akabe Körfezi, dört ülkenin kesiştiği nokta. Eliat'ın birkaç kilometre uzağında Ürdün şehri Akabe var. Batıda ise Mısır'ın tatil merkezi Taba bulunuyor ve kasabaya geçen hafta bir insansız hava aracı düştü. Taba'nın yaklaşık 50 kilometre kadar güneyinde olan Nuveybe tatil merkezine de yine roket düştü ve bu vaka savaşın yarı çapının 250 kilometreye çıktığı anlamına geliyordu. Akabe Körfezi'nin doğusunda ise Suudi Arabistan'ın tatil kasabaları yer alıyor.
İsrail ordusu ise, dünyada yeni bir infiale yol açan saldırının Hamas'ın üst düzey bir komutanını hedef aldığını, tünellerin vurulması sonucu meydana gelen çökmenin çevredeki binaların da yıkılmasına neden olduğunu ileri sürdü. Ordu sözcüsü, katliamı "Bu kaçınılmazdı" ifadesiyle savundu.
Gazze şehrinin kuzeyindeki Cibaliye, Gazze'deki sekiz mülteci kampının en büyüğü. Temmuz 2023 itibariyla Birleşmiş Milletler (BM) tarafından kampa kaydedilen 116 bin Filistinli mülteci bulunuyordu.
Mülteciler Cibaliye'ye 1948 savaşının ardından yerleşmeye başladılar. 1,4 kilometrekarelik alanıyla küçük ama yoğun nüfuslu bir bölge ve çoğunlukla konutlardan oluşuyor.
Cibaliye'de 16 okul binasında hizmet veren 26 okul, bir gıda dağıtım merkezi, iki sağlık merkezi, bir kütüphane ve yedi su kuyusu var.
Eş-Şati mülteci kampıyla birlikte Cibaliye, İsrail'in tahliyesini istediği bölgede yer alıyordu.
Hastaneler, okullar ve mülteci kampları... Son olarak Cibaliye Mülteci Kampı'nı savaş uçaklarıyla vuran İsrail, yeni bir katliama imza attı. En az 100 insanın yaşamını yitirdiği saldırı, dünyada şok etkisi yarattı.
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, bu sabah yaptığı resmi açıklamayla Cibaliye'de gerçekleşen insanlık dışı saldırıyı güçlü şekilde kınadı, İsrail ordusundan işgal güçleri ifadeleriyle söz etti.
Bir başka Körfez ülkesi Katar da saldırıyı kınayanlar arasında, Doha yönetimi benzer saldırıların arabuluculuk girişimlerini baltaladığını vurguladı. Katar, 7 Ekim tarihinde başlayan savaşta özellikle Hamas'ın elindeki rehinelerin serbest bırakılması için çaba gösteriyor.
BOLİVYA KÖPRÜLERİ ATTI
Güney Amerika ülkesi Bolivya ise İsrail’le diplomatik ilişkileri kesme kararı oldu. Dışişleri Bakan Vekili Freddy Mamani, İsrail’in saldırılarının 'agresif ve orantısız' olduğunu belirtip ateşkes çağrısı yaptı ve Gazze’ye yardım göndereceklerini açıkladı.
Bolivya, 7 Ekim’den bu yana İsrail’le ilişkileri kesen ilk Latin Amerika ülkesi oldu. La Paz yönetimi, Tel Aviv'le on dört yıl önce de benzer şekilde ilişkilerini koparmıştı. İsrail'in 2009'da gerekleştirdiği Gazze saldırılarının ardından kesilen diplomatik ilişkiler ancak 10 yıl sonra yeniden kurulmuştu.
Al Jazeera, başka Latin Amerika ülkelerinin de diplomatik aksiyon alabileceğini bildiriyor. Kolombiya ve Şili, İsrail büyükelçilerini geri çağırdı.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, yeniden İsrail ve bölge ülkelerini ziyaret edecek. Cuma günü İsrail'in başkenti Tel Aviv'e inecek Blinken’ın Filistinli yetkililerle görüşüp görüşmeyeceği bilinmiyor.
Bu, Blinken’ın Orta Doğu’ya üç haftada içindeki ikinci ziyareti olacak.