15.09.2023 - 12:16 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr
Yaz mevsimi başında ikinci karşı taarruzu başlatan Ukrayna ordusunun ana hedeflerinden biri, Kırım Yarımadası'ndaki Rus birlikleri oldu. Güney cephesindeki Rus savunma hattını kırmayı deneyen Ukraynalılar, Karadeniz kıyısındaki Rus hedeflerine ise insansız deniz araçları ve füzelerle saldırmaya başladı.
Rusya ile Kırım'ı birbirine bağlayan Kerç Köprüsü'nü sık sık hedef alan Kiev, Ekim 2022'den beri sık sık bu noktayı hedef aldı. Ukraynalılar Karadeniz'i alev topuna çeviren insansız deniz araçlarını aynı dönemde uluslararası medyaya gösterdi. 4 Ağustos'un ilk saatlerinde bu kez Rusya'nın Karadeniz'deki ana limanı Novorossiysk vuruldu. Yüzlerce kilometre uzaklıktaki Novorossiysk'e kadar ulaşan insansız deniz araçları, Rus savaş gemisi Olenegorsk Gornyak'ı hedef aldı. Sabah gün ağardığında Olenegorsk Gornyak gemisi limanın açığında yan yatmış haldeydi.
Novorossiysk'ten bir gün sonra hedef yine Kerç Köprüsü çevresi oldu, jet yakıtı taşıyan bir Rus bandıralı tanker Kerç Boğazı'nın 30 mil açığında vuruldu. Ukraynalılar, saldırıda 450 kilogram TNT kullanıldığını duyurdu.
Sabotaj saldırılarına devam eden Ukrayna ordusunun son hedefi ise Sivastopol'daki deniz üssüydü. Rusya'nın Karadeniz Filosuna ev sahipliği yapan üsteki patlamalar, kilometrelerce uzaklıktan duyuldu. Kırım'daki işgal yöneticileri, Karadeniz Filosu'nun bir füze saldırısına uğradığını bildirdi.
Rusya Savunma Bakanlığı ise alışılageldiği gibi sabah saatlerinde resmi bir açıklama yaptı, Sivastopol'daki deniz üssünün kruz füzeleri ve insansız deniz araçlarıyla vurulduğunu kaydetti.
Ukrayna medyası, Kırım'daki en büyük tersanenin vurulduğunu öne çıkarıp deniz üssündeki savaş gemileri ve denizaltıların saldırıdan önce konumlarını gösteren uzaydan çekilmiş fotoğrafları yayınladı.
Saldırıdan tam 2 gün sonra ise Rus Telegram kanallarından 300 milyon dolarlık Minsk gemisinin son hali paylaşıldı. Küle dönen devasa gemiyi söndürme çalışmalarının devam ettiği görüldü. Devasa geminin güvertesi ve hemen yanındaki yıkım ise dikkat çekti. Minks gemisi ayrıca işgal geçmiş dönemlerde Suriye Tartus'taki Rus üssünde görev alıyordu. Savaşın başlamasıyla birlikte İstanbul ve Çanakkale Boğazlarından geçen filo, daha sonra Karadeniz'de kaldı.