Dünya ‘İstanbul mutabakatı’ vurgusunu yineledi

‘İstanbul mutabakatı’ vurgusunu yineledi

05.07.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2022 yılında İstanbul’da Ukrayna heyetiyle yapılan görüşmelerde varılan mutabakatların halen masada olduğunu, olası bir müzakere sürecinin temelini oluşturabileceğini tekrarladı.

‘İstanbul mutabakatı’ vurgusunu yineledi

Kazakistan’ın başkenti Astana’da Şanghay İş Birliği Örgütü Genişletilmiş Oturumu’nda konuşan Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna’yla müzakere olasılığına ve 2022’de İstanbul’da yapılan görüşmelere bir kez daha değindi.

Haberin Devamı

Oturumda hazır bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, İstanbul’daki görüşmeler için yürüttüğü arabuluculuk faaliyetleri için teşekkür eden Putin, “Bu mutabakatlar hiçbir yere kaybolmadı, Ukrayna müzakere heyetinin başkanı tarafından paraf edildi. Demek oluyor ki Ukrayna’nın tamamen işine geliyordu. Bu mutabakatlar masada duruyor ve bu müzakerelerin devamının temelini teşkil edebilir” ifadelerini kullandı.

Bu açıklama öncesi Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Rus devlet TV’si Kanal 1’e (ORT) verdiği demeçte, Ukrayna konusunun Astana’da Vladimir Putin ve Recep Tayyip Erdoğan arasındaki toplantıda tartışıldığını, ancak Türk liderin müzakerelerde arabulucu olamayacağını söylemişti.