Dünyaİsrail: Sinvar öldürüldü

İsrail: Sinvar öldürüldü

18.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

İsrail, Hamas’ın yeni lideri Yahya Sinvar’ın Gazze’de öldürüldüğünü duyurdu. ABD Başkanı Biden, İsrail Başbakanı Netanyahu’yu arayarak tebrik etti ve “Sinvar hedeflerimizin önünde bir engeldi, ortadan kalktı” dedi.

İsrail: Sinvar öldürüldü

İsrail, İsmail Haniye’nin ardından Hamas’ın başına geçen Yahya Sinvar’ın Gazze’nin güneyine düzenlenen operasyonda öldürüldüğünü açıkladı. İsrail ordusu dün yaptığı ilk açıklamada Nefah’a yönelik operasyonda 3 Hamas üyesinin öldürüldüğünü, bunlardan birinin Sinvar olduğunun değerlendirildiğini ve teşit için diş ve DNA incelemelerinin yapıldığını açıkladı. İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz akşam saatlerinde “Yahya Sinvar, İsrail ordusu askerleri tarafından öldürüldüğünü” duyurdu. İsrail ordusu ve iç istihbarat servisi Shin Bet tarafından yapılan ortak açıklamada da, “bölgede düzenlenen operasyonda kimlik tespiti sürecinin tamamlanmasının ardından Sinvar’ın hayatını kaybettiğinin belirlendiği” belirtildi. Hamas’tan ise resmi bir açıklama gelmedi ancak örgüt kaynakları, Sinvar’ın hayatını kaybetmiş olabileceğine dair işaretler bulunduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

İsrail: Sinvar öldürüldü

Sinvar’ın istihbarata dayalı bir operasyonda değil, Refah’ta çıkan çatışma sonucu “tesadüfen” öldürüldüğü iddia ediliyor. Kanal 12’nin haberinde, İsrail askerinin girdikleri binada Sinvar’ın bulunduğundan haberdar olmadığı öne sürüldü. Haberde, çatışmanın önceki gün başladığı aktarıldı ve çatışma sona erdikten sonra İsrail askerleri öldürülenleri kontrol ederken vurulan kişinin Sinvar’a çok benzediğini fark ettiği belirtildi.

Netanyahu: Bitmedi

Sinvar’la ilgili duyurunun ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu “Hamas artık Gazze’yi yönetmeyecek” iddiasında bulundu. Netanyahu, “Görev henüz bitmedi ve kaçırılanları kurtarmalıyız” diyen Netanyahu, savaşın henüz bitmediğini ve ağır bir bedel ödetmeye devam edeceklerini söyledi. ABD Başkanı Joe Biden da Netanyahu’yu arayarak tebrik etti. Biden yaptığı açıklamada “Bugün, İsrail, Amerika Birleşik Devletleri ve dünya için iyi bir gün. İstihbarat desteğimizle, IDF Hamas liderlerini amansızca takip etti, onları saklandıkları yerlerden çıkardı ve kaçmaya zorladı. Yahya Sinvar, hedeflerin tümüne ulaşmanın önünde aşılması imkansız bir engeldi. O engel artık yok. Ancak önümüzde hâlâ çok iş var” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Öte yandan Suudi basınında yer alan haberlerde, Hamas lideri Yahya Sinvar’ın ölümünün ardından Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın, Filistin Kurtuluş Örgütü’nün (FKÖ) Yürütme Konseyi ile acil toplantı yaptığını aktardı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan İsrail’in Sinvar’la ilgili açıklamalarını katıldığı canlı yayında değerlendirdi. Fidan “Savaş başladığı andan itibaren biz tarihi uyarılarımızı yapmıştık. Bu savaşın burada kalmayacağını daha da ileri gideceğini ve fay hatlarında kırılmalara neden olacağını söylüyorduk. Bunun an an artarak devam ettiğini görüyoruz. Henüz Hamas’tan doğrulama olmadığı sürece kabul etmemiz doğru değil” dedi.

Sinvar kimdir?

Yahya Sinvar 1962’de Han Yunus Mülteci Kampı’nda doğdu. 1982 ve 1985’te İsrail tarafından gözaltına alınan Sinvar, Hamas kurucusu Şeyh Ahmed Yasin’in güvenini kazandı. Hamas’ın iç güvenlik örgütü El-Mecid’i kuran Sinvar, İsrail ile işbirliği yaptığından şüphelenilen çok sayıda Filistinliyi öldürdü. 1988’de tekrar tutuklanan Sinvar, 12 Filistinliyi öldürmekten suçlu bulundu. Sinvar 2011’e kadar yaklaşık 23 yılı İsrail hapishanelerinde geçirirken, bu dönemde daha da radikalleştiği tahmin ediliyor. 2011’de İsrail askeri Gilad Shalit’e karşılık salınan 1027 kişi arasında o da vardı. 2015’te ABD’nin aranan uluslararası teröristler listesine girdi. Uzun yıllar hapishanede kalmasının ve örgütün kurucularından olmasının da sayesinde kısa sürede Hamas içinde yükseldi ve 2017’de Gazze bürosunun başına geçti. 7 Ekim saldırısının planlayıcısı olduğu belirtilen Sinvar, o tarihten beri Gazze’de saklanıyordu. Hamas, Ağustos başında Tahran’da öldürülen siyasi lideri İsmail Haniye’nin yerine Yahya Sinvar’ı seçmişti.

Haberin Devamı

AB’den ABD’ye tepki: İnsanlar ölmeye devam edecek

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, ABD’nin Gazze’deki insani durumun iyileştirilmesi için İsrail’e bir ay süre vermesini eleştirdi. Belçika’nın başkenti Brüksel’deki AB Liderler Zirvesi öncesi konuşan Borrell, ABD’nin İsrail’e tanıdığı bu süre zarfında birçok insanın öleceğine dikkat çekti. Borrell “ABD, İsrail’in Gazze’ye yönelik insani desteği artırmak zorunda olduğunu söylüyordu ama bir ay mühlet verdiler. İnsanlar bu hızla öldürülürken bir ay mühlet? Bu çok sayıda insan demek” diye konuştu. AB Yüksek Temsilcisi Borrell, Gazze’deki durumun bir “felaket” olduğunu sözlerine ekledi. İsrail’e 30 gün içinde Gazze Şeridi’ndeki insani durumu ciddi ölçüde iyileştirmek için somut adımlar atma çağrısı yapan Biden yönetimi, bunun gerçekleşmemesi hâlinde askeri yardımlarının kesintiye uğrayabileceği konusunda Netanyahu hükümetini uyarmıştı.

Haberin Devamı

Hamas’ın yönetim kadrosu kalmadı

Sinvar’ın ölümüyle İsrail Hamas’ın en tepesindeki 3 ismi de ortadan kaldırmış oldu. Zira daha önce siyasi lider İsmail Haniye, siyasi lider yardımcısı Salih El Aruri ve askeri lider Muhammed Deyf ve yardımcısı Mervan İsa öldürülmüştü. Bununla birlikte örgütün Gazze sorumlusu olan ve daha sonra da lider olarak açıklanan Yahya Sinvar, tüm bu isimler arasında en önemlisi olarak görülüyordu. İsrail Lübnan’daki Hizbullah’a da ağır darbe vurmuş ve örgütün lideri Hasan Nasrallah ve komutanı İbrahim Akil’i öldürmüştü.

Haberin Devamı

ABD’den Husilere sert müdahale

ABD, Yemen’deki Husi hedeflerini ilk kez B-2 hayalet bombardıman uçaklarıyla vurdu. Savunma Bakanı Lloyd Austin, Perşembe sabahı erken saatlerde Yemen’de İran destekli Husilere karşı hava saldırıları başlattıklarını açıkladı. Austin, hava saldırılarında uzun menzilli B-2 hayalet bombardıman uçaklarının kullanıldığını ve beş yeraltı silah depolama tesisinin hedef alındığını belirtti.

‘Bir Hizbullah komutanı daha öldürüldü’

İsrail ordusu, dün yaptığı açıklamada, Lübnan’ın güneyinde bir Hizbullah komutanını öldürdüğünü ve Bekaa Vadisi’nde yeni bir tahliye emri verdiğini duyurdu. İsrail, öldürülen komutanın sınırdan İsrail’e füze atışlarından sorumlu olan Hüseyin Avada olduğunu açıkladı. İsrail, Lübnan’ın bazı bölgelerinde Hizbullah militanlarının bulunduğu yerlere yakınlığı nedeniyle insanların bu bölgelerden çıkmaları gerektiğini söyleyerek birçok kez tahliye emri yayınlamıştı. Bu emirler genellikle İsrail hava saldırılarından önce geliyor. Bu arada İsrail’in önceki gün düzenlediği hava saldırılarında, en az 27 kişinin hayatını kaybettiği, 50’den fazla kişinin yaralandığı kaydediliyor.

Lübnan’dan tahliye edilenler Türkiye’de

Lübnan’da bulunan Türk vatandaşlarının tahliyesi devam ediyor. Lübnan’dan ayrılmak isteyen 169 Türk vatandaşı, charter uçuşu ile Beyrut’tan Türkiye’ye getirildi. Ayarlanan charter uçuşuyla dün 169 Türk vatandaşı yurda getirildi. Lübnan’ın başkenti Beyrut’tan gelen özel uçak, önce Çukurova Havalimanı’na indi. Burada 110 yolcuyu indiren uçak daha sonra 59 yolcusuyla birlikte İstanbul Havalimanı’na geldi.

Yazarlar