DünyaParis Olimpiyatları'nda yarışan koşucu benzin dökülerek yakıldı

Paris Olimpiyatları'nda yarışan koşucu benzin dökülerek yakıldı

06.09.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Paris Olimpiyatları’nda da yarışan Ugandalı maraton koşucusu 33 yaşındaki Rebecca Cheptegei, erkek arkadaşı tarafından üstüne benzin dökülüp yakılarak öldürüldü

Paris Olimpiyatlarında yarışan koşucu benzin dökülerek yakıldı

Kadına yönelik şiddetin son korkunç örneği, aktivistlerin kadın cinayeti salgını konusunda uyardığı Doğu Afrika ülkesi Kenya’da gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Bu yaz Paris Olimpiyatları’ndaki kadınlar maratonunda 44’üncü olan Ugandalı uzun mesafe koşucusu Rebecca Cheptegei (33) yaşadığı Kenya’da erkek arkadaşı Dickson Ndiema Marangach tarafından üstüne benzin dökülerek öldürüldü. İkilinin, sporcunun Kenya’da alıp ev yaptırdığı arazi için sık sık tartıştığı, vahşetin Cheptegein’in evinin önünde gerçekleştiği, sporcunun iki kızının da saldırıya tanık olduğu bildirildi.

KÜMESTE SAKLANMIŞ

Sporcuyu yakan saldırganın da yara aldığı ancak iyileşmekte olduğu belirtilirken Uganda Atletizm Federasyonu’nun yaptığı açıklamada, “Aile içi şiddetin kurbanı olan Cheptegei’nin ölümü büyük üzüntü yarattı. Saldırıyı kınıyor, adalet çağrısında bulunuyoruz” denildi. Uganda ve Kenya olimpiyat komiteleri de saldırıyı kınarken, saldırganın olay günü (pazar) beş litre benzin alıp tavuk kümesine saklandığı, kızlarıyla kiliseden dönen sporcuyla yaptığı tartışmadan sonra da üstüne yakıtı döküp ateşe verdiği belirtildi.

Haberin Devamı

BAŞARILI KARİYER

Maraton koşucusu Rebecca Cheptegei, 2024 Paris Yaz Olimpiyatları’nda 44’üncü oldu ve geçen yıl Budapeşte’deki dünya şampiyonasında 14’üncülüğü elde etti. 2022’de Tayland’daki Dünya Dağ ve Trail Koşusu Şampiyonası’nda dağ yarışını kazanan Cheptegei, kategorisindeki başarısıyla hep alkışlandı.

KENYA'DA ŞİDDET PATLAMASI

- Cheptegei’nin öldürüldüğü Doğu Afrika ülkesi Kenya’da kadınlara yönelik şiddetin büyük bir endişe kaynağı olduğu bildirildi. Bu ülkede 2022’de kadınların en az yüzde 34’ü şiddete maruz kalırken sporcular da katledildi.

- 2021’de Kenyalı atlet Agnes Tirop, 2022’de de yine Kenyalı atlet Damaris Mutua öldürüldü. Her iki cinayette de partnerleri suçlandı.