Dünyaİngiltere'deki seçim ülke tarihinin en düşük katılımlı seçimlerinden biri oldu

İngiltere'deki seçim ülke tarihinin en düşük katılımlı seçimlerinden biri oldu

13.07.2024 - 17:14 | Son Güncellenme:

Kamu Politikaları Araştırma Enstitüsü raporu, 4 Temmuz'da yapılan seçimlerde oy kullanma hakkına sahip olanların sadece %52'sinin sandığa gittiğini ortaya koydu. Raporda yanı sıra, 'İngiliz demokrasisinde 'varlıklılar' 'yoksunlardan' çok daha yüksek sesle konuşuyor' ifadeleri dikkati çekti.

İngilteredeki seçim ülke tarihinin en düşük katılımlı seçimlerinden biri oldu

İngiltere'de 4 Temmuz'da gerçekleştirilen seçimler, oy kullanma hakkının 1928'de 21 yaş üstü tüm vatandaşlara genişletilmesinden sonra yetişkinlerin oy kullanma oranının en düşük olduğu seçim oldu.

Haberin Devamı

Kamu Politikası Araştırma Enstitüsü'nün (Institute for Public Policy Research - IPPR) raporuna göre, 4 Temmuz'daki seçimlere katılımın oranının yüzde 52 ile 2001'den bu yana görülen en düşük seviyede katılımlı seçim oldu. Rapora göre, kayıtlı seçmenlerin yalnızca beşte üçü oy kullanmak için sandığa giderken, bu oran yetişkin nüfusun tamamına oranlandığında daha da düşük kalıyor. Ayrıca raporda, oy kullanmayanların bir parti kurmaları durumunda açık ara farkla kazanacakları vurgulandı.

Seçimleri kazanan İşçi Partisi, lideri Keir Starmer'ı başbakan yaparak 14 yıllık Muhafazakar Parti iktidarına son verdi. Raporda, seçim sonuçlarının yalnızca yetişkinlerin yarısı tarafından belirlendiğinin altı çizildi.

Haberin Devamı

IPPR raporunda ayrıca, seçmenlerin büyük bir bölümünün yaşlı, varlıklı ev sahibi ya da beyaz - ya da bunların bir kombinasyonu - olduğu seçim bölgelerinde katılımın daha yüksek olduğunu tespit edildi.

'VARLIKLILAR YOKSULLARDAN ÇOK DAHA YÜKSEK SESLE KONUŞUYOR'

64 yaş üstü yetişkinlerin oranının en yüksek olduğu bölgelerde seçimlere katılım oranının ortalamanın yüzde 11 üstünde olduğunu vurgulayan raporda, ev sahibi seçmenlerin yoğunlukta olduğu katılım ortalamanın yüzde 13 daha yüksek gerçekleştiği bildirildi.

Raporda, etnik azınlıkların yoğun yaşadığı bölgelerde seçimlere katılım oranının yüzde yedi civarında daha düşük olduğu belirtildi. Müslüman vatandaşların yoğunlukta olduğu bölgelerde ise bu oran yüzde 10 oranında daha düşük olarak gözlemlendi. Raporda, "Basitçe ifade etmek gerekirse, İngiliz demokrasisinde 'varlıklılar' 'yoksunlardan' çok daha yüksek sesle konuşuyor" ifadeleri dikkati çekti.

Seçimlere katılımın düşük olmasının bir sonucu olarak, İşçi Partisi'nin önümüzdeki hafta oy kullanma yaşını 18'den 16'ya düşüren ve otomatik seçmen kaydı uygulamasını yürürlüğe koyan bir yasa tasarısı sunması bekleniyor.
IPPR, İngiltere'deki politika yapıcılarına oy verme işlemini kolaylaştırma ve seçime katılabilecekler için uygunluk kriterlerini yenileme çağrısında bulundu.

İngiltere'de seçimlere katılım oranı konusunda uzun zamandır endişe hakim olurken, 14 yıl iktidarda kalan Muhafazakar hükümet, seçmenlerden oy kullanabilmeleri fotoğraflı kimlik göstermelerini zorunlu tutmuştu. Anketler 4 Temmuz seçimlerinde yaklaşık 400.000 kişinin kimliği olmadığı için oy kullanamadığına işaret ediyor.