DünyaKavurucu sıcaklar geliyor! Çok yakında rekorlar kırılacak

Kavurucu sıcaklar geliyor! Çok yakında rekorlar kırılacak

29.04.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Mayıs ayında dünyada hava sıcaklığının normalin 1,5 - 2 derece üstüne çıkacağı, Türkiye’nin de sıcaklık rekorlarının kırılacağı bir yaz yaşayacağı öngörülüyor.

Kavurucu sıcaklar geliyor Çok yakında rekorlar kırılacak

GÜLDEN ÇOKTAN - Küresel ısınma etkisini artırıyor. 2023 yılı kayıtlara en sıcak yıl olarak geçti. Uzmanlar, 2024 yılının ise 2023’e göre daha da sıcak geçmesinin beklendiğini belirtti. İstanbul Teknik Üniversitesi’nden iklim bilimci Prof. Dr. Barış Önol, mayıs ayında hava sıcaklığının ortalamanın 1 ila 2 derece üzerinde olacağını ifade ederek şunları söyledi:

Haberin Devamı

49,5 GÖRMÜŞTÜK

“Bazı istasyonlarda büyük ihtimalle yeniden mayıs ayı rekorları kırılabilir. Şu an bazı istasyonlarda sıcaklık rekorları kırıldı. Yaz mevsimi de aynı şekilde.

Dünyadaki tüm meteoroloji enstitülerinin simülasyonları, bu yazın çok sıcak geçeceği yönünde. Geçen sene Türkiye’de 49,5 dereceleri gördük, Eskişehir’de sıcaklıkta Türkiye rekoru kırıldı. Bu yıl da çok sıcak olacağı tahminleri var. Enstitülerin hemen hepsi sıcaklık artışı eğilimine işaret ediyor. Korkutucu ve sıkıntılı. Modellerin ortaya koyduğu tahminler, önceki aylardaki gibi tutarsa normallerin çok üzerinde sıcaklıklarla karşı karşıya kalacağız.”

HAVA KİRLİLİĞİ VİRÜS DOSTU

Virüsler hapşırdığımızda, öksürdüğümüzde dışarı atılan damlacıklarla yayılıyor. Damlacıklardaki “alkali” ise virüsleri yavaş yavaş devre dışı bırakıyor. Ancak Bristol Üniversitesi’nin araştırmasına göre, kirli havadaki yüksek karbondioksit bu fonksiyonu bozuyor. Karbondioksit, virüslerin havada daha uzun süre kalarak ömürlerinin uzamasına neden oluyor. Bu da daha fazla kişiye virüs bulaşmasına neden oluyor. Bu nedenle hastalıklarla mücadele için hava kirliliğinin önlenmesi çağrısı yapılıyor.

Haberin Devamı

Kavurucu sıcaklar geliyor Çok yakında rekorlar kırılacak

GÖZLERİ TEHLİKEDE

Bilim insanları, güney kutbunun bulunduğu Antarktika’daki yaban hayatının, ozon deliğinin büyümesi nedeniyle risk altında olduğunu belirlediler. Ozon deliğinin büyümesiyle güneşten daha fazla gelen ultraviyole radyasyon ışınlarının, insanlarda cilt kanserini ve katarakt riskini artırdığı biliniyor.

İklim profesörü Sharon Robinson, Antarktika’da yaşayan penguenler, foklar ve diğer yaban hayatı canlıları için ise şu değerlendirmeyi yaptı: “Kürk ve tüylerle kaplı canlıların muhtemelen UV-B ışınlarından korunacağını düşünüyoruz. Ancak bu ışınlar Antarktika’daki hayvanlar için çok büyük göz hasarı riski yaratıyor.”