11.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
İsrail’i hedef alan bombalı saldırılarıyla tanınan ve 1980’da en çok aranan kişi olan “Çakal Carlos” lakaplı Venezuelalı eylemci Ilich Ramírez Sanchez, 1994’te Fransa tarafından yakalanmıştı. Halen Fransa’da cezaevinde olan Carlos’un (73) aynı zamanda ABD’nin istihbarat örgütü CIA’ya da çalışan “ortağı” Bruno Breguet sayesinde yakalandığı ortaya çıktı. Yeni kitabı için arşivleri inceleyen İsviçreli siyasi tarihçi Adrian Hanni, CIA’nın casusluk yapması için Breguet’e on binlerce dolar ödediğini söyledi.
AKIBETİ BİLİNMİYOR
Hanni’ye göre, kendisi de bombalı eylemler yapan İsviçreli Breguet, Carlos hakkında verdiği bilgiler sayesinde CIA’dan ayda 3 bin dolar maaş aldı. CIA’nın “FDBONUS/1” kod adını verdiği Breguet, ABD istihbaratına Carlos ile örgütü hakkında bildiklerini ve birçok solcu grubu anlattı. Breguet’in CIA’ya verdiği bilgiler sayesinde, Fransız istihbaratının 1994’te Sudan’da Carlos’u yakaladığı düşünülüyor. Filistin yanlısı terör eylemleri nedeniyle mahkûm edilen ilk Avrupalı olan ve şartlı tahliye edilen Breguet, 1995’te kayboldu. Akıbeti bilinmeyen Breguet’in öldürüldüğü ve CIA tarafından kaçırıldığı iddiaları da var.
ÇAKAL CARLOS KİMDİR?
Ilich Ramirez Sanchez, namı diğer Çakal Carlos .
67 yaşında. Mesleğinin “devrimcilik” olduğunu savunuyor. Çakal Carlos 1980’li yılların başında Fransa’da düzenlenen dört ayrı saldırıda aktif rol alarak, 11 kişinin ölümünden ve 200 kişinin yaralanmasından sorumlu tutuluyor.
Çakal’ın düzenlediği Paris eylemlerinden biri 1982’de Marbeuf caddesinde El Watan Al Arabi gazete binasının önünde yapıldı. Bomba yüklü bir araçla yapılan saldırıda 1 kişi öldü, 63 kişi yaralandı.
Bir ay öncesindeyse Paris-Toulouse trenine yerleştirilen bir bomba 5 kişinin ölmesine 77 kişinin yaralanmasına yol açtı.
31 Aralık 1983: Fransa bu kez çifte bir saldırıyla sarsıldı: Biri Marsilya-Paris hızlı treninde diğeriyse Marsilya’nın Saint Charles tren garında. Saldırılarda 5 kişi öldü, 50 kişi yaralandı.
Carlos bu suçlamaları hiç bir zaman kabul etmedi, ama reddetmedi de.
DÖNEMİNİN BİN LADİN’İ
Çakal olarak adlandırılan Carlos döneminin Bin Ladin’i olarak biliniyor.
Çakal’ın biyografisini yazan John Follain: “Uluslararası terörizmin eski çağını temsil ediyor. Asıl mücadelenin, sözde halk savaşının Filistin olduğu, özgür Filistin ve tabii ki Marksizm dönemini. Terörizm o kadar gelişti ki dünya çapında çölde eski bir sesi, demode olmuş bir melodiyi andırıyor. “dedi.
Caracas’ta 1949’da dünyaya gelen Ilich Ramirez Sanchez, 1970’te Filistin Halk Kurtuluş Cephesi’ne katıldığında Carlos adını aldı.
ORLY SALDIRISI
Sene 1975. Paris yakınlarındaki Orly havalimanına roketle 12 ve 19 Ocak tarihlerinde iki ayrı saldırı düzenlendi. Amaç İsrail havacılık şirketi EL Aİ’nin uçaklarını düşürmekti. İki saldırı da başarısızlıkla sonuçlandı.
Olayın arkasında yine Carlos vardı.
OPEP BİNASINA YAPILAN SALDIRI
Aşırı solcu aktivistlerin ve Arap devrimcilerin gözünde onu ikonlaştıransa 21 Aralık 1975’te Viyana’da OPEP binasına yapılan eylemdi. Carlos ve 5 işbirlikçisi 11’i petrol bakanı olmak üzere 66 kişiyi rehin aldı.
Günler süren müzakerelerin ardından 29 Aralık’ta 50 rehine serbest bırakıldı. Olayı organize eden komando Cezayir’e kaçıp burada bakanları serbest bıraktı ve siyasi sığınma talep etti. Operasyonda 3 kişi hayatını kaybetti.
3 KEZ ÖMÜR BOYU HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILDI
Sene 1997. Carlos Fransa’ya hesap vermek zorunda. Sudan’da Ağustos 1994’te Fransız polisi tarafından durdurulan Carlos 1975’te iki polisi ve bir muhbiri öldürmekten ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.