10.09.2024 - 06:58 | Son Güncellenme:
Rusya’nın Ukrayna topraklarını işgal ederek başlattığı savaş iki yılı aşkın süredir devam ederken, Moskova’nın Avrupa’ya yönelik tehdidi, son dönemde eski kıtanın başkentlerinde daha ciddi ele alınıyor. Özellikle siber saldırılar konusunda Avrupa’nın endişeli olduğu görülürken, Alman istihbaratının Rusya’nın AB ve NATO’yu hedef alan siber saldırıları konusunda uyarıda bulunması dikkat çekiyor.
Almanya’nın iç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı (BfV), aralarında ABD’nin de yer aldığı partnerleriyle birlikte, Rus askeri istihbaratı GRU’ya bağlı birimlerin siber saldırıları ve istihbarat toplama amaçlı keşif faaliyetleri konusunda uyarı yayımladı. GRU’nun 29155 adlı birimi ile bağlantılı olduğu değerlendirilen siber grupların casusluk, sabotaj ve itibara zarar verme amaçlı olarak siber operasyonlar düzenlemekten sorumlu tutuldukları belirtildi.
‘29155 birimi’
Rus askeri istihbarat servisinin, en az 4 yıldır çeşitli siber saldırılardan sorumlu olduğu ifade ediliyor. Olası siber saldırıları önlemek için şirketlere sistemlerini güncellemeleri ve bilinen güvenlik açıklarını kapatmaları tavsiye edildi. NATO tesislerine yönelik olası saldırılara dikkat çekilirken, son dönemde Köln-Wahn hava kuvvetleri kışlasında su tesisatındaki güvenlik olayı ve Geilenkirchen’deki NATO üssündeki şüpheli gözlemlere atıf yapıldı.
Raporlarda büyük yer verilen Rus askeri istihbaratının 29155 adlı birimi, sabotaj ve suikastlar düzenlemekle de suçlanıyor. Raporda, bu birimin hedefleri ise şöyle sıralanıyor: Casusluk amacıyla bilgi toplama, hassas bilgileri çalmak ve sızdırmak yoluyla itibarı zedeleme, verilerin tahrip edilmesi yoluyla sistematik sabotaj...
Scholz: Yeni konferansa Rusya da katılmalı
Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, Pazar günü verdiği bir röportajda, Ukrayna’daki savaşı sonlandırmayı amaçlayan gelecekteki bir barış konferansına Rusya’nın da dahil edilmesi gerektiği konusunda Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy ile hemfikir olduklarını söyledi. Euronews’un aktardığına göre Scholz, çatışmanın çözümüne yönelik çabaların arttırılması çağrısında da bulundu. Alman kamu televizyonu ZDF’ye konuşan Scholz, “Şu anda bu savaş durumundan mevcut izlenimden daha hızlı nasıl çıkabileceğimizi tartışmamız gerektiğine inanıyorum” dedi.
Masa nasıl dağıldı?
Öte yandan Rus basınına yansıyan haberlerde, ABD’nin siyasi işlerden sorumlu eski dışişleri bakan yardımcısı Victoria Nuland’ın İstanbul’daki görüşmelerle ilgili sözlerine yer verildi. Ukrayna heyetinin İstanbul’daki anlaşmayı sorgulamaya başladığını ve ABD’ye de danıştığını belirten Nuland, masanın bundan sonra dağıldığını ifade etti.
‘İran Rusya’ya yüzlerce balistik füze gönderdi’
Hem Amerikan hem de İngiliz basınında yer alan haberlere göre, İran’ın Rusya’ya çok sayıda balistik füze gönderdiğine dair ciddi bulgular mevcut. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, İran’ın Rusya’ya füze gönderdiğine dair haberler sonrası bir açıklama yayınladı ve Tahran’a “Rusya’ya her türlü silah ve askeri teçhizat tesliminden kaçınması” çağrısında bulundu.
Rus İHA’ları Avrupa semalarında
NATO üyeleri Letonya ve Romanya, Rus İHA’larının hava sahasını ihlal ettiğini açıkladı. Romanya, Pazar gününün erken saatlerinde komşu Ukrayna’da Tuna Nehri üzerinden bir Rus İHA’sının hava sahasına girdiğini duyururken, Letonya bir İHA’nın bir gün önce ülkenin doğu kesiminde düştüğünü açıkladı. Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha, Romanya ve Letonya hava sahasının ihlallerini kınayarak bunları “Rusya’nın saldırgan eylemlerinin Ukrayna’nın ötesine uzandığının sert bir hatırlatıcısı” olarak nitelendirdi.