23.01.2023 - 15:05 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Rusya lideri Vladimir Putin'in Ukrayna'ya saldırı emri vermesinin üstünden 11 ayı aşkın bir süre geçti, Doğu Avrupa ülkesine gönderdikleri silahlarla savaşın kaderini değiştiren Batı bloğu el yükseltiyor.
Rus işgalciler aylardır ele geçiremedikleri kilit şehir Bakhmut'u kuşatıyor. Ukrayna ordusu, Rus birliklerinin Bakhmut'un dörtte birini kuşattığını doğruladı. Son günlerde Ukrayna'nın doğusunda ilerleyen işgalcilerle Ukrayna ordusu arasında şiddetli çatışmalar var.
Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusların en azından Bakhmut'a giden ana ikmal hattını operasyonel kuşatmayla kesmeye çalıştığını bildiriyor.
Son 24 saatte Bakhmut'un güneybatısındaki Stupochki köyü çevresini ele geçirmek isteyen Rus işgalciler püskürtüldü. Söz konusu köy Bakhmut ile Konstantinovka şehrini birbirine bağlayan yolun üzerinde bulunuyor ve Ukraynalılar için hayati öneme sahip.
İşgali yakından takip eden Savaş Araştırmaları Enstitütüsü (ISW) ise, paralı askerler Wagner Grubu'nun patronu Yevgeny Prigozhin'e karşı Putin'in bir kez daha kumar oynamaya karar verdiğini aktarıyor. Prigozhin'in paralı askerleriyle Bakhmut'u işgal etme sözünü aylardır yerine getiremediğini hatırlatan ISW, Rusya liderinin son haftalarda Ukrayna'da gerçekleştirdiği atamaları hatırlatıyor. Putin'in Soledar'ın işgal edildiğini duyurduğu 15 Ocak tarihli açıklamasında Wagner Grubu'na hiçbir atıfta bulunmadığını kaydeden ISW'ye göre, Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov'un işgal güçlerinin başına getirilmesiyle Prigozhin'in yıldızı da sönmeye başlamış gibi görünüyor.
Yevgeny Prigozhin, Rusya'daki hapishanelerden topladığı azılı suçluları af karşılığında cephe hattına sürdü ancak Bakhmut'u işgal edemedi. Gerasimov'dan önce işgal güçlerinin komutanlığını yapan Sergei Surovikin ise Ukrayna'nın enerji ve kritik altyapı tesislerine füze saldırıları taktiğini uyguladı. ISW'ye göre, Prigozhin ve Surovikin'in başarısızlığa uğramasıyla Putin tekrar Sergey Şoygu ve Valery Gerasimov'a umudunu bağladı.
Rus istihbarat servisi SVR, bu sabah yaptığı açıklamada Ukrayna'yı Batılı ülkelerin yolladığı silahları nükleer santrallere yerleştirmekle suçladı. Beklendiği gibi iddiayı destekleyen hiçbir kanıt sunmayan SVR, özellikle HIMARS füzelerinin Rivne nükleer santraline konuşlandırıldığını ileri sürdü.
80 kilometre menzilli Amerikan üretimi HIMARS'lar geçtiğimiz yaz Ukrayna'ya sevk edildi ve geride kalan yedi ayda Rus işgalcilerin mağlubiyetinde başrol oynadı.
Batı cephesinde ise Almanya, Fransa ve İtalya'nın Ukrayna hamlesi gündemin en üst sırasında. Haftalardır Leopard tanklarının Ukrayna'ya sevk edilmesine ayak direyen Berlin yönetimi, en sonunda yeşil ışık yaktı.
Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Polonya'nın Ukrayna'ya Berlin'in onayı olmadan Leopard tankları göndermesi hâlinde Alman hükümetinin tepkisinin ne olacağı yönündeki soruya, "Şu ana kadar bize sorulmadı. Ama sorulsaydı buna engel olmazdık" yanıtını verdi.
Fransız LCI televizyonuna röportaj veren Baerbock, "Bu tankların ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Bunu şu an ortaklarımızla ele almamızın sebebi de bu. İnsanların hayatının ve Ukrayna topraklarının kurtarılmasını sağlamamız lazım" dedi.
Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ise, bugün Varşova yönetiminin Almanya'nın onayı olmadan da Ukrayna'ya Leopard tankları yollayabileceğini söyledi.
Kiev yönetimi, aylardır Leopard tanklarının Ukrayna'ya sevk edilmesi için Batılı müttefiklerine çağrıda bulunuyordu. Ancak Leopard'ların başka ülkede kullanımını veto etme hakkını elinde bulunduran Berlin, bu tankların Ukrayna'ya gönderilmesine karşı çıkıyordu.
Alman Deutsche Welle'ye göre, Türkiye dâhil bazı NATO ülkelerinin sahip olduğu Leopard tankları, savunma uzmanlarınca Ukrayna için en uygun savaş aracı olarak gösteriliyor.
Alman Süddeutsche Zeitung gazetesi ise, Berlin yönetiminin Leopard kararsızlığının Washington'ı kızdırdığını yazdı. ABD'nin Almanya'nın yaşadığı tereddüt nedeniyle fazlasıyla canının sıkıldığını kaydeden gazete, Washington'ın geçen hafta Ramstein üssündeki toplantıdan bir sonuç çıkmasını beklediğini aktardı.
Beyaz Saray'ın Berlin'le alışılmadık sert bir tonda bağlantı kurduğunu bildiren Süddeutsche Zeitung, ABD'nin Leopard tanklarının sevkini ön koşula bağlayan Berlin'in tutumundan rahatsızlığını ilettiğini de ekledi.
Gazeteye göre, telefonun ucundaki isimler ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile Almanya Şansölyesi Olaf Scholz'un danışmanı Jens Plettner'di.
Almanya Başbakanı Scholz'u hafta sonu ağırlayan Fransa lideri Emmanuel Macron ise, Ukrayna'ya Leclerc tanlarının göndermelerinin mümkün olabileceğini söyledi. Scholz'la birlikte düzenlediği basın toplantısında konuşan Fransız lider, "Hiçbir şey imkansız değil" ifadesini kullandı.
Emmanuel Macron, tank sevkiyatının müttefiklerin ortak kararıyla gerçekleşmesi ve koordine edilmesi gerektiğini de ekledi. BBC, Paris yönetiminin halihazırda Ukrayna'ya hafif tank MX-10 RC yolladığını hatırlatıyor.
Olaf Scholz ise, Macron'la ortak basın toplantısında Leopard tankları için herhangi bir vaatte bulunmaktan kaçındı, silah teslimatları konusundaki tüm kararların ABD dâhil müttefiklerle koordineli şekilde alınacağını söylemekle yetindi.
Avrupa ülkeleri İtalya ve Fransa'nın Rusya'ya karşı bir diğer adımı, SAMP-T hava savunma sistemleri oluyor. Roma ve Paris yönetimleri, Ukrayna'ya söz konusu uçaksavar füze sistemini göndermeye hazır olduklarını duyurdu.
Corriere della Sera gazetesine konuşan İtalya Dışiyleri Bakanı Antonio Tajani, Paris'le birlikte SAMP-T sevkiyatı için hazırlıkların tamamlanmak üzere olduğunu söyledi. Tajani ayrıca, başka gizlice yürütülen başka projelerinin de olduğunu ekledi.
BBC, Ukrayna'nın uzun zamandır SAMP-T beklediğini yazdı. Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, geçtiğimiz yıl Ekim ayından G7 ülkelerinin liderlerinden orta ve uzun menzilli uçaksavar füze sistemleri temin edilmesini istemişti. Zelenskiy ayrıca, doğrudan Emmanuel Macron ve dönemin İtalya Başbakanı Mario Draghi ile SAMP-T hava savunma sistemini görüşmüştü.
RID, İtalya'nın mevcut Başbakanı Giorgio Meloni'nin Ukrayna'ya bir SAMP-T bataryası yollanması için Ocak ayının ortasında yeşil ışık yaktığını yazdı. Yayın organı, yeşil ışığın belki de ABD Başkanı Joe Biden'ın Meloni'yi telefonla aramasının ardından yakıldığı yorumunu yaptı.
Balistik ve kruz füzelerinin yanı sıra savaş uçaklarını 100 kilometreden vurabilen SAMP-T sistemi, 2000'li yılların başında geliştirildi. İlerleyen senelerde insansız hava araçlarını vurabilecek şekilde modernize edildi.
SAMP-T, NATO sistemlerine entegre edilebiliyor.
Türkiye, yalnızca 10 saniyede 16 farklı hedefi vurabilen SAMP-T hava savunma sisteminin ortak üretimi için 2017'de Fransa ve İtalya ile ortak çalışma başlattı. Proje, Rusya'nın Ukrayna'yı işgale girişmesiyle 2022 yılında yeniden canlandı.