DünyaRuslar kayıtsız kalamadı! Selçuk Bayraktar'ın sözlerini çarpıttılar

Ruslar kayıtsız kalamadı! Selçuk Bayraktar'ın sözlerini çarpıttılar

08.01.2023 - 11:14 | Son Güncellenme:

Suriye'den Libya'ya, Dağlık Karabağ'dan Ukrayna'ya her cephede Türk SİHA'ları karşısında hezimet yaşayan Ruslar, bu kez Türkiye'nin ihraç ettiği drone'ları skandal başlıklarla haberleştirdi.

Ruslar kayıtsız kalamadı Selçuk Bayraktarın sözlerini çarpıttılar

Türkiye'nin onlarca ülkeye ihraç ettiği silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) ilk kez sahneye çıktığı yer, iç savaş ülkesi Suriye'ydi. Suriye'deki dengeyi değiştiren Bayraktar TB2'ler Kuzey Afrika ülkesi Libya'da ise başkent Trablus'un düşmesini engelleyip karşı cephede yer alan Halife Hafter'in hezimetine yol açtı. Trablus'u ele geçirmek üzere harekete geçen Hafter'in arkasında Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır gibi ülkeler vardı, sonuç değişmedi.

Haberin Devamı

Ünü giderek yayılan Bayraktar TB2 SİHA'ların dünya çapında ses getirdiği asıl savaş ise, Dağlık Karabağ oldu. Azerbaycan'ın 30 yılı aşkın süredir işgal altında tutulan topraklarını geri kazandığı savaşta, Türk drone'ları kelimenin tam anlamıyla 'oyun değiştirici' rolünü üstlendi.

Rusya'nın 24 Şubat'ta saldırdığı Ukrayna da Türk SİHA'larını kullandı, Bayraktar TB2'ler özellikle savaşın ilk aylarında işgalcilerin kabusuydu. Ukraynalılar Bayraktar TB2 satın alabilmek için bağış kampanyaları düzenledi, Türk SİHA'sını üreten Baykar Teknoloji kampanyada toplanan parayı kabul etmedi ve üç adet drone'u cephede savaşan Ukraynalılara hibe etti.

Benzer bir kampanyanın adresi, Avrupa ülkesi Litvanya'ydı. Litvanyalılar birkaç günde milyonlarca euro topladı, Baykar yine paranın insani yardımlar için kullanılmasını isteyerek bir Bayraktar TB2'yi ücretsiz Litvanya'ya gönderdi. Norveç, Polonya gibi ülkelerin yanı sıra Kanada'da da yine Bayraktar TB2 kampanyaları düzenlendi.

Haberin Devamı

Ruslar kayıtsız kalamadı Selçuk Bayraktarın sözlerini çarpıttılar

UNUTULMAYAN TWITTER MESAJI: ANİMASYON DEĞİL

Modern savaşların yıldızı haline gelen Bayraktar TB2'yle ilk kez Suriye'de tanışan Rusya, Ukrayna işgaline neredeyse bir yıl varken resmi televizyonu üstünden Türk SİHA'sını hedef aldı. Rusya devlet kanalı Rossiya 1 (Rusya 1), Nisan 2021'de 'Rus Lancet kalkış yaparken Türk Bayraktarlarının şansı yok' başlığıyla bir haberi ekrana getirdi. Ukrayna'nın Türkiye'den Bayraktar TB2 SİHA'ları satın aldığını belirten Rossiya 1, Rus muharebe drone'u Lancet'ın test görüntülerinde Türk SİHA'sına saldırdığı simülasyonu yayınladı.

Bayraktar TB2'nin açık şekilde hedefe konulduğu habere yanıt birkaç gün içinde Twitter üstünden verildi. Roketsan'ın yayınladığı test videosunda Akıncı SİHA'nın havalandığı, yerli üretim akıllı füze MAM-T'nin Rus hava savunma sistemi Pantsir'i vurduğu görüldü.

Baykar Teknoloji lideri Selçuk Bayraktar ise, Roketsan'ın yayınladığı test videosunu retweet edip "Animasyon değil" mesajını yazdı.

Ukrayna'dan önce Suriye, Libya ve Dağlık Karabağ'da Rus hava savunma sistemi Pantsirler Bayraktar TB2 SİHA'lar tarafından yok edildi.

Haberin Devamı

Ruslar kayıtsız kalamadı Selçuk Bayraktarın sözlerini çarpıttılar

IZVESTIA KREMLİN'İN AÇIKLAMASINI HATIRLATTI

Türk SİHA'larını yakından takip eden Rus medyası ise, Selçuk Bayraktar'ın hafta içinde yaptığı açıklamaları sayfalarına ve ekranlarına taşıdı. Selçuk Bayraktar, yurt dışına satılan SİHA’ların bir gün Türkiye’ye karşı kullanılıp kullanılamayacağı sorusunu yanıtladı:

"Elbette yurt dışına SİHA sattığınız ülkelerle yakın ilişkiler içerisindesiniz ve böyle beklentileriniz olmuyor. Ayrıca biliyorsunuz ki bunlar yüksek teknoloji cihazları ve yüksek teknoloji cihazlarını yazılımlarla donatıyorsunuz. Yazılıma da sadece o teknolojiyi geliştirenler hükmediyor. Ama Türkiye’nin SİHA sattığı ülkelerle zaten stratejik ittifakı var demektir."

Rus resmi haber ajansı RIA Novosti, 'Baykar'ın lideri: Türkiye insansız hava araçlarını yeni sahiplerine karşı kullanma kabiliyetine sahip' başlığını tercih etti. Haberde, Türkiye'nin ihtiyaç duyması halinde Bayraktar saldırı drone'larını şu anki sahiplerine karşı gönderebileceği savunuldu.

RIA Novosti, Türkiye'den beş yıl önce Bayraktar TB2 ithal eden Ukrayna'nın 2021 sonundan itibaren ise Ankara ile yaptığı anlaşma sayesinde kendi drone üretimine başladığını yazdı. Haberde ayrıca, Türkiye'den Bayraktar TB2 satın alan bazı ülkelere de yer verildi.

Izvestia gazetesi 'Türkiye Bayraktar'ı yeni sahiplerine karşı kullanmaya izin veriyor' başlığıyla sunduğu haberde, Selçuk Bayraktar'ın "İnsansız hava aracı geliştiricileri, drone'lar yabancı müşterilere satıldıktan sonra bile ürünlerini kontrol edebilir" dediği aktarıldı.

Haberin Devamı

Izvestia da tıpkı RIA gibi Ukrayna'da kurulacak drone fabrikasına atıfta bulundu ve 2023 sonunda ilk insansız hava araçlarının havalanabileceği bilgisini verdi.

Izvestia'daki haberin en kritik cümlesi, Kremlin'e göre söz konusu drone fabrikasının 'silahsızlandırma' kapsamına girecek olması. Ukrayna işgaline 'özel askeri operasyon' adını takan Moskova'ya göre, bu ifade Rus işgalcilerin Ukrayna'nın insansız hava aracı fabrikasını hedef alacağı anlamına geliyor.

Komsomolskaya Pravda gazetesi ise, 'Baykar Türkiye'nin drone'ları sahiplerine karşı kullandığını itiraf etti' gibi skandal bir başlık attı, Selçuk Bayraktar'ın geliştiricilerin ürünlerin kullanımını kontrol edebildiğini söylediğini aktardı.

gazeta.ru internet sitesi, 'Baykar'ın lideri Bayraktar, drone'ların Türkiye tarafından yeni sahiplerine karşı kullanılmasını göz ardı etmedi' derken, Bayraktar Akıncı'nın kısa süre önce Türkiye'nin ilk süpersonik füzesini başarıyla ateşlediğini hatırlattı.

Haberin Devamı

Türkiye'nin gururu Bayraktar TB2, Asya'dan Avrupa'ya, Afrika'dan Ortadoğu'ya neredeyse dünyanın her yerinde. Son olarak Balkan ülkesi Arnavutluk'la imzalanan anlaşmayla, Bayraktar TB2 ihraç edilen ülke sayısı 27'ye yükseldi.

Kısa sürede Bayraktar TB2 sipariş edenlerin arasına Güney Amerika ve Orta Amerika ülkelerinin de katılması bekleniyor.