Dünya10 kilometre yükseklikten düşüp hayatta kaldı! Rekor kıran hostese şarkı bile yazdılar

10 kilometre yükseklikten düşüp hayatta kaldı! Rekor kıran hostese şarkı bile yazdılar

28.01.2023 - 06:42 | Son Güncellenme:

Havacılık tarihi birbirinden ilginç ve kanlı olaylarla dolu olsa da bazı mucizeler duyanları şaşkına çevirecek cinsten. Hostes Vesna Vuloviç’in hikâyesi ise bunlardan biri. Hosteslik yapmasına engel olabilecek sağlık sorunu sayesinde korkunç kazadan kurtulan genç kadın, hayatta kalma hikâyesiyle aynı zamanda bir rekorun sahibi oldu.

10 kilometre yükseklikten düşüp hayatta kaldı Rekor kıran hostese şarkı bile yazdılar

Hayatı boyunca seyahat etmeyi sevdi, müziğe tutkundu. Tüm bunlar onu inanması güç bir olayın başrolü haline getirecekti. 3 Ocak 1950’de Belgrad’da doğan Vesna Vuloviç'in hayatı dil eğitimi için gittiği Londra'da tamamen değişti. Londra'ya âşık olan kadın, memleketine döndüğünde hostes bir arkadaşıyla karşılaştı. Arkadaşının mesleğine karşı büyük bir heyecan duyan Vuloviç, kararını vermişti. Hostes arkadaşının Londra'ya gideceğini duyunca "Neden hostes olmayayım? Böylece ayda bir defa Londra'ya gidebilirim" diye düşünen kadın, kendini günümüzde dahi inanması zor bir 'mucize'nin içinde buldu. Vesna Vuloviç'in başına gelenler "Bu kadar da olmaz" dedirtecek türden. Vuloviç'in havacılık tarihine geçen hikâyesini Uçak Mühendisi ve Havacılık Uzmanı Muhammed Yılmaz ile konuştuk.

10 kilometre yükseklikten düşüp hayatta kaldı Rekor kıran hostese şarkı bile yazdılar

Haberin Devamı

'DÜŞÜK TANSİYONLU OLDUĞU İÇİN GEÇEMEYECEĞİNİ SANDI'

Vuloviç, hostes olmaya karar verdikten sonra 1971 yılında Yugoslavya’nın ulusal hava yolu şirketi JAT’a başvurdu ve kısa süre içinde burada hostes olarak çalışmaya başladı. Vuloviç’in JAT mülakatlarına gittiğinde ilk etapta çok umutlu olmadığını belirten Muhammed Yılmaz, "Vuloviç, düşük tansiyonu olduğu için tıbbi muayeneyi geçme olasılığını düşük görüyordu. Sağlık muayenesine girmeden hemen önce birkaç bardak kahve içerek tansiyonunu yükseltmeye çalışmıştı. Çabası ve hevesi onun fark edilmesini ve bu sayede işe alınmasını sağladı” diye konuştu.

Kısa sürede mesleğine tutkuyla bağlanan Vuloviç, bir yandan işini yaparken bir yandan da Londra başta olmak üzere gittiği şehirleri tanımaya çalışıyordu. Her şey yolunda giderken, genç kadını tüm dünyanın tanımasını sağlayacak korkunç kaza 26 Ocak 1972’de gerçekleşti.

Haberin Devamı

GÖREV ALMAMASI GEREKEN UÇAKTAYDI!

JAT Havayolları'na ait McDonnell Douglas DC-9 tipi uçak, 367 sefer sayılı uçuşunu yapmaya hazırlanıyordu. İsveç’in Başkenti Stockholm’den kalkacak uçak sırasıyla, Danimarka’nın Başkenti Kopenhag’a oradan da Yugoslavya sınırları içinde kalan Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’e ve sonrasında da Sırbistan’ın başkenti Belgrad’a uçacaktı. İsveç’te yapılan ekip değişiminde uçuş ekibine dahil olan Vuloviç, isim benzerliğinden dolayı aslında görev almaması gereken bir uçakta bulunduğunu belirten Yılmaz, genç kadının Danimarka’nın başkentini görmek istediği için yapılan yanlışlığa ses çıkarmadan görevinin başına geçtiğini söyledi.

10 kilometre yükseklikten düşüp hayatta kaldı Rekor kıran hostese şarkı bile yazdılar

BİR TEK O SAĞ KALDI

Stockholm-Kopenhag seferini başarıyla tamamlayan uçak, 26 Ocak 1972’de havalandıktan kısa süre sonra radar ekranlarından kayboldu. Kalkıştan yaklaşık 45 dakika sonra büyük bir patlama sonucunda düşen uçak, Çekoslovakya'nın Srbska Kamenice köyü yakınlarına düştü.

İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Yugoslavya'yı hedef alan terör eylemleri gerçekleştirdiği bilinen aşırı milliyetçi Ustaşa isimli grubun uçağa yerleştirdiği bomba patlamış, uçakta bulunan 28 yolcu ve mürettebattan içinde kazadan canlı olarak kurtulmayı başaran tek kişi Vuloviç olmuştu.

Haberin Devamı

HAVACILIK TARİHİNE GEÇTİ

Kısa süre sonra kazaya ilişkin detaylar ortaya çıktığındaysa tüm dünya şoke oldu. Patlama gerçekleştiği sırada uçağın arka tarafından bulunan Vuloviç, yaşanan patlamanın ardından servis hizmetleri için kullanılan bir el arabası sayesinde uçağın kopan kuyruk parçalarına tutunarak yaklaşık 10 kilometre yükseklikten paraşütsüz şekilde düşmüş, ağaçlar ve kar örtüsü sayesinde hayatta kalmayı başardı. Bu olay aynı zamanda, Vuloviç’in en yüksek paraşütsüz düşüş rekorunu kırmasına ve havacılık tarihine geçmesini sağladı.

Kilometrelerce yüksekten düşmüş olmasına rağmen mucizevi şekilde hayatta kalmayı başarmış olan Vuloviç, kazanın hemen ardından enkazın bulunduğu bölgeye gelen ve İkinci Dünya Savaşı sırasında Alman ordusunun sıhhiye birimlerinde görev almış olan Bruno Henke tarafından bulundu. İlk müdahalesi Henke tarafından yapılan genç kadın, neredeyse bütün kemikleri kırılmış şekilde hastaneye kaldırıldı.

GÜNLERCE KOMADA KALDI

Kafatası kırığı, üç omur kırığı ve iki bacak kırığı dahil olmak üzere neredeyse vücudundaki tüm kemikleri kırılan Vuloviç, 27 gün komada kaldı. Genç kadın belden aşağısını hissedemiyordu. Doktorların Vuloviç’in hayatta kalmasını 'mucize' olarak yorumladığını ifade eden Uçak Mühendisi ve Havacılık Uzmanı Yılmaz, “Yapılan muayenelerde Vuloviç’in kabin basıncı ve düşük tansiyonu olması sebebiyle hayatta kaldığı tespit edildi. Yani neredeyse hostes olmasına engel olacak düşük tansiyon, onun hayatta kalmasını sağlamıştı” diye konuştu.

Haberin Devamı

Uzun bir tedavi sürecinin ardından tekrar ayağa kalkabilecek kadar iyileşen Vuloviç’in kazaya ilişkin hiçbir şey hatırlamadığını söyledi. İyileştikten sonra bir süre daha JAT Hava Yolları'nda çalışmaya devam eden Vuloviç, tekrar uçuşlarda görev almak için havayolu yetkilileri ile görüşmüş olsa da bu talebi reddedildi ve genç kadın, kariyerine havayolunun genel merkezinde masa başı bir işle devam etti.

ADINA ŞARKILAR YAZILDI

Vesna’nın tüm yaşananlara rağmen hayatta kalmayı başarmış olması, onu bir Yugoslavya kahramanı yaptı. 'Soğuk Savaş kahramanı' olarak anılmaya başlanan genç kadının ünü, Sovyetler Birliği ve diğer Varşova Paktı ülkelerine de yayıldı. Kazadan sonra Vulovi, Yugoslav Devlet Başkanı Josip Tito'dan bir nişan aldı ve Sırp halk şarkıcısı Miroslav Ilic, Vuloviç için 'Vesna stjuardesa' (Hostes Vesna) adlı bir şarkı kaydetti. “Mucize kadın” olaydan kısa süre sonra, uçağın düştüğü bölgeye çok yakın olan Srbska Kamenice köyünün fahri vatandaşı ilan edildi.

10 kilometre yükseklikten düşüp hayatta kaldı Rekor kıran hostese şarkı bile yazdılar

Haberin Devamı

SON YILLARINI ÜÇ KEDİSİYLE GEÇİRDİ

Vesna Vuloviç’in son yıllarını üç kedisiyle, Belgrad’da bulunan bir apartman dairesinde geçirdiğini aktaran Muhammed Yılmaz, şu detayları paylaştı:

"2016 yılının aralık ayında arkadaşlarının telefonlarına cevap vermemeye başladı. Bu durumdan şüphelenen arkadaşları, 23 Aralık’ta çilingirle kapıyı açıp dairesine girdiklerinde Vuloviç’in cansız bedeniyle karşılaştı. Ölüm sebebi açıklanmamış olsa da arkadaşları Vuloviç’in kalp rahatsızlıkları olduğunu ifade etti ve kalp krizi geçirmiş olabileceğini iddia etti."

'SIRADAN BİR KADIN DEĞİLDİ'

İstatistiklere göre dünyanın en emniyetli ulaşım şeklinin uçakla yapılan seyahatler olduğuna dikkat çeken ancak uçak kazasından sağ çıkma ihtimalinin de oldukça düşük olduğuna dikkat çeken Yılmaz, “Hayat öyküsünde birbirinden ilginç anekdotlar bulunan Vesna Vuloviç, sıradan bir kadın değildi. En yüksek paraşütsüz düşüş rekorunu kırarak, havacılık tarihindeki en ikonik olaylardan birinin başrolü olmayı başardı. Vesna Vuloviç'in paraşütsüz 33.330 ft irtifadan düşüşten sonra sağ kalmasının imkânsız olacağını ve uçağın sanılandan daha düşük bir irtifadan düştüğünü iddia eden insanlara rağmen, uzmanlar bunun mümkün olduğu kanıtladı. Vesna'nın adı Guinness Rekorlar Kitabı'na yazıldı. Havacılık dünyası şimdi hiçbir yeni trajediyle bu rekorun kırılması ve Vesna isminin değişmemesi için, emniyet standartlarını daha da yükseltmek adına topyekün bir çalışma sergiliyor” diye konuştu.