28.12.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:
CEREN SIRDAR ceren.sirdar@milliyet.com.tr
Hazırlanışı: Fırını 185 dereceye alt-üst pişirme olarak ayarlayın. Bütün tavuğu yıkayıp bir tepsiye yerleştirin. Derisiyle etin arasını parmaklarınızla açın. 5 diş sarımsak, 1 çorba kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı kişniş tohumu, 1 tatlı kaşığı kimyon, 1 çorba kaşığı renkli biber ve 2 dal zahter kekiği havanda dövün. Üzerine 2 çorba kaşığı balzamik sirke, 2 çorba kaşığı zeytinyağ ve 1 tatlı kaşığı tereyağı ekleyip birbirine geçmesi için karıştırın. 2 çorba kaşığı biber salçası, 1 mandalina ve 1 limon kabuğu rendesi ekleyip bu karışımı tavuğun derisinin altına ve üstüne iyice yedirin. Son olarak tavuğun içine 4 parçaya bölünmüş 1 limon,
1 mandalina, 2 dal biberiye ile 3-4 dal zahter kekik koyun. Hazırladığınız tavuğu fırının ızgara telinin üzerine yerleştirin. Fırında bütün tavuk için pişme süresi kilogram başına 45 dakikadır. (Tavuğunuzu pişirmeden önce tartmayı unutmayın). 2 kiloluk tavuğu 185 derecelik fırında patateslerle birlikte
1 saat 45 dakikada pişirebilirsiniz. Pişme süresinin yarısı tamamlanınca tavuğu çevirin ve üzerine
1 çorba kaşığı bal dökün.
Refika Birgül - (Refika’nın Mutfağı)
Yılbaşı tavuğu (4 kişilik)
Malzemeler:
* 1 adet 2 kg bütün tavuk derisiyle birlikte
* 2 çorba kaşığı biber salçası
* 2 çorba kaşığı balzamik sirke
* 5 diş sarımsak
* 1 çorba kaşığı tuz
* 1 tatlı kaşığı kişniş tohumu
* 1 tatlı kaşığı kimyon tohumu
* 1 tatlı kaşığı çekilmiş dört renk biber
*1 adet mandalina kabuğu rendesi
* 1 adet limon kabuğu rendesi
* 2 dal zahter kekik
* 4 çorba kaşığı zeytinyağı
* 1 çorba kaşığı tereyağı
* 1 çorba kaşığı bal
* 1 adet limon
*1 adet mandalina
* 2 dal biberiye
* 3-4 dal zahter kekik
* 1/2 kilo taze patates
* 300 gr brokoli
* 1 adet havuç
* 1 diş sarımsak
* 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
Kuru meyveli hindi sarma (1 kişilik)
Malzemeler:
* 100 gr hindi göğüs
* 2 adet kestane
* 2 adet kuru kayısı
* 2 adet kuru incir
* 3 adet kuru erik
* 20 gr balkabağı
* 1/2 kırmızı elma
* 1 adet kırmızı kapya biber
* 2 çeri domates
* 1 mini havuç
Faik Çiftcioğlu (Merit Otelleri Mutfak Direktörü)
Hazırlanışı: Hindi göğüsleri ince fileto şeklinde açıp tuz, karabiber ve zeytinyağı ile tatlandırın. Kuru meyveleri ince dilimler haline getirip hindi göğsünün içine doldurun
ve rulo şeklinde sardıktan sonra fırın ızgarasında izleme yapıp karabiberli sosla birlikte 180 derecelik fırında
15 dakika pişirin. Balkabağını 180 derece fırında yaklaşık 30 dakika pişirip çatalla ezerek püre kıvamına getirin. Kırmızı kapya biberleri közleyip dışındaki zarı soyun. Zeytinyağında tuz, karabiber ile tatlandırın. Hazırladığınız karışımı blendırla sos kıvamına getirin. Kırmızı elmayı soyup küp şeklinde doğrayın; tereyağında şeker ve limon kabuğu rendesiyle karamelize edin. Çeri domatesleri ve havucu fırında kurutup hindinin yanında servis edin.
Organik tavuk supreme - Izgara kuşkonmaz ve Ege otları sos (1 kişilik)
Malzemeler:
* 1 adet bagetli tavuk göğsü
* Biberiye
* 1/2 su bardağı ince irmik
* 2 kaşık rende gouda peynir
* 2 adet kuşkonmaz
* Kekik
* 1/2 çay bardağı krema
* 2 yemek kaşığı tereyağı
* Tuz, biber
Manuel Evan Sotomayor (Renaissance Istanbul Bosphorus Hotel Executive Şefi)
Hazırlanışı: Tavuk göğsünü kızgın tavada mühürleyip
180 derecelik fırında 10 dakika boyunca pişirin. İnce irmiği, krema, tuz ve biberiye ile pişirdikten sonra gouda peyniri ile kıvamını ayarlayın. Kuşkonmazları kaynar suda
30 saniye haşlayıp ızgaranın üstüne alın. Kekik, biberiye
ve kremayı karıştırarak bir sos hazırlayın. Püre şeklinde olan ince irmiği tabakta en alta koyun. Üzerine biraz kekik-biberiye sos döktükten sonra
en üste de tavuk yerleştirin. Önceden pişirdiğiniz kuşkonmazlardan
2 adet tabağın kenarına koyarak servis edin.
Yılbaşı için farklı tatlarda hazır hindi seçenekleri
* Nezih Kebap Yuvalama, yılbaşı sofralarında müşterilerine karamelize edilmiş kestane ve ciğerli iç pilav doldurulmuş hindiyi yanında bebek patates ile sunuyor. Bütün hindi 220, yarım hindi 125 TL.
* Yeni yılı “Hindi Menüsü” ile karşılamaya hazırlanan Günaydın, özel iç pilavlı, kestaneli ya da tercihe özel
hindi hazırlıyor. Hindilerin fiyatı hazırlatırken tercih ettiğiniz malzemeye göre değişiyor.
* Holiday Inn İstanbul City’de yer alan Naar Restorant, hindiyi morel mantar sosuyla fırınlayarak sofralara konuk edecek. Akdeniz salatası, zeytinyağlı dolma gibi seçeneklerle sunulacak hindi menüsünün fiyatı 79 TL.
* Park Bosphorus Hotel’in ünlü şefi Maximillian J.W. Thomae gelenekselleşen yılbaşı hindisini baklava hamurunda
iç pilav, glaze edilmiş kestane, Brüksel lahanası ve yaban mersinli sos eşliğinde hindi sevenlerin beğenisine sunuyor. Hindinin kilogram fiyatı 55 TL.