01.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
Özge Altınok LOKMANHEKİM - Anne-çocuk - ozge.altinok@milliyet.com.tr www.sehrincocukhali.com
Yaz aylarında en çok aranan tatlılardan biri dondurma! Dondurma içinde süt olması, hamurişi tatlılara göre kalori değerinin daha düşük olması (100 gram sütlü dondurma yaklaşık 200 kalori içeriyor) ve içerdiği bol vitamin sebebiyle daha çok tercih ediliyor.
Dondurma sevmeyen çocuk var mı? Oğlum günde üç-dört kez dondurma yiyebilir. Dondurmada süt ve meyve olması içimi rahatlatsa da içerdiği yağ ve şeker miktarını düşünerek ona evde dondurma yapmaya karar verdim. Böylece tatlı krizlerimizi daha sağlıklı bir yolla çözerken bu şekilde bol bol meyve yiyerek enerji ve vitamin ihtiyacımızı da karşılıyoruz. İşte size evde yapabileceğiniz pratik tarifler... Üstelik bu tarifler şeker de içermiyor.
Muzlu dondurma
Malzemeler
-3 muz
-1 çay bardağı süt
Hazırlanışı
Muzların kabuklarını soyun. Her muzu küçük küçük dilimleyin, bir plastik kapta derin dondurucuda 3-4 saat dondurun. Muzları çıkarınca blendırda karıştırın. Muzlar önce küçük parçalara ayrılacak, sonra krem gibi olacaklar. Karıştırırken bir çay bardağı sütü yavaş yavaş dökebilirsiniz. Karışımı tekrar derin dondurucuda 6-8 saat dondurmanız gerekiyor. Katı gıdayla tanışmış ve yeni tatlar deneyen minikler bu dondurmayı çok sevecek. Dilerseniz içine badem, ceviz ve fındık parçaları da koyabilirsiniz.
Karpuzlu dondurma
Malzemeler
-2 dilim karpuz
-5-6 küp buz
Hazırlanışı
Karpuzun kabuğunu soyun, çekirdeklerini ayıklayın ve küp küp doğrayın. Buzları blendıra koyup parçalayın. Sonra karpuzları ekleyin. Karpuz eriyene dek karıştırın. Karışımı plastik bir kaba koyarak derin dondurucuda 8-10 saat dondurun. Eğer karpuz yeteri kadar tatlı değilse 1-2 kaşık bal ya da agave şurubu ekleyebilirsiniz.
Yoğurttan çilekli dondurma
Malzemeler
-12-15 çilek (Çilek yerine böğürtlen de kullanılabilir)
-1 su bardağı kaymaksız yoğurt
-4 yemek kaşığı bal veya agave şurubu
Hazırlanışı
Çilekleri yıkayın ve yeşil saplarını ayıklayın. Blendırınıza yoğurdu, çilekleri koyup çilekler püre haline gelene dek karıştırın ve balı ekleyin. Dondurmayı plastik bir kaba koyarak derin dondurucuda saklayın.
6-8 saatte hazır olacaktır.
Hurmadan çikolatalı dondurma
Malzemeler
-500 ml süt (Eğer çocuğunuzun süt alerjisi varsa badem veya Hindistan cevizi sütüyle de yapabilirsiniz)
-1 paket kakao (Bitter kakao daha güzel sonuç veriyor)
-400 gram (18-20 adet) hurma
-1 paket vanilya
-1 çay kaşığı tarçın
Hazırlanışı
Dondurmayı saklayacağınız kabı soğuması için derin dondurucuya koyun. Hurmaları yıkayın, çekirdeklerini çıkarıp 10 dakika ılık suda bekletin. Suyu süzdükten sonra blendırda karıştırın. Hurmalar yapışkan hale gelince 1-2 yemek kaşığı su ekleyerek yumuşak bir kıvama gelmelerini sağlayın. Derin dondurucudaki kabı çıkarın ve sütü içine dökün. Üzerine kakaoyu, vanilyayı ve tarçını ekleyin. Çırpın. Sonra üzerine hurma karışımının yarısını ekleyin. Karıştırın. Hurma karışımının kalanını yavaş yavaş ekleyin. Hurmaların büyüklüğüne ve dondurmanızın ne kadar çikolatalı olmasını istediğinize göre biraz daha kakao ekleyebilirsiniz. Koyulaştığında derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Biz üzerinde bitter çikolata parçalarıyla servis ediyoruz.
En çok sevdiğimiz dondurmacılar
Moda’nın yıldızı
Moda’daki Ali Usta benim için çocukluğum demek. Bir top kaymak, bir top karamel, üzerine çikolata sos favorim! Ali Usta’da 50’yi aşkın dondurma çeşidi var.
Sorbenin adresi
Bostancı’da 1962’den beri hizmet veren Yaşar Usta’nın sorbelerinin namı aldı yürüdü. Bağdat Caddesi’nden sonra artık Moda’da da bir Yaşar Usta var. Yaşar Usta dondurmalarında hiçbir katkı maddesi kullanmıyor. Erikli, kavunlu ve karadutlu dondurmasını tavsiye ederim.
Bodrum’dan transfer
Bodrum’a yolu düşenler bilir, Bitez Dondurmacısı’nda bir top dondurma yemeden Bodrum’dan dönülmez. Katkısız ve şekersiz üretilen dondurma çeşitlerine minikler de bayılıyor. Bitez Dondurmacısı’nın İstanbul’da İstinye ve Yeşilköy’de de şubeleri var.
Şehrin en yenisi
Alaçatı Hacı Memiş Mahallesi’nde geçen sene açılan Dondurmino, İtalyan usulü gelatolarıyla herkesin beğenisini kazandı. Lavantalı, bitter çikolatalı, portakallı dondurması çok lezzetli. Haftaya Karaköy, Fransız Geçidi’nde de İstanbul’daki ilk şubesini açacak. Benden söylemesi!