06.03.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:
Pelin Çini
Sizi otoban kenarında kuş cıvıltılarıyla karşılayan Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’ndeyiz (NGBB). Ataşehir’deki bu “gizli cennet” 1995’ten beri Türkiye ve dünyadan çeşitli bitki koleksiyonlarını sergiliyor. Haftanın her günü saat 10.00’dan gün batımına kadar hizmet veren NGBB’de konferanslar, atölyeler, belgesel gösterimleri, kurslar
ve sergiler de düzenleniyor.
O etkinliklerden belki de en ilginci, genç bitki ressamı Işık Güner’in verdiği bitki ressamlığı kursu. İki senede 200’e yakın öğrenci yetiştiren Güner’in altı günlük kursunun son dersine konuk olduk. Öğle arasında da bu işle ilgili hakkında sohbet ettik.
Babanız, abiniz ve ablanız botanikçi. Sizin de bitkilerle alakalı bir meslek seçmenize şaşırmamalı...
Çocukluğumuz babamın arazide keşif yapmasını izleyerek geçti. O bitkileri, biz de onu incelerdik. Ayrıca Rizeliyiz, yemyeşil bir köyümüz var. Yaz tatillerini de orada geçirirdik. Kısacası bitkilerle hep haşır neşirdik. Üniversite döneminde ressam olmak istedim ancak sınavları kazanamadım ve çevre mühendisliği okudum. Bitki ressamı olmaya ise katıldığım bir kurs sonrasında karar verdim. Londra’daki Kew Kraliyet botanik bahçesi baş artisti Christabel King 2002’de Boğaziçi Üniversitesi’ne bitki ressamlığı dersi vermeye gelmişti, dört yıl boyuna birer haftalık atölyeler düzenledi. Hepsine katıldım. 2006’da mesleğime kesin karar vermiştim.
Bitki ressamlığının farkı nedir?
Özgün olma şansınız yok. İşiniz önünüzdeki modeli en doğru şekilde kâğıda yansıtmak, yani doğayı taklit etmek. Ayrıca bitkiler çok çeşitli varlıklar. Bu yüzden de her detay çok önemli. Mesela yaprağı biraz daha pembe boyayamaz, çiçeğin sapını biraz sağa eğik çizemezsiniz. Çünkü o zaman bambaşka bir canlıyı resmetmiş olursunuz.
Bu, Türkiye’de çok yeni bir meslek mi?
Ne yazık ki. Sayımız bir elin parmaklarını geçmez. Oysa ülkemizde 10 bini aşkın farklı bitki türü var. Türkiye’nin bitkilerini resmedecek bitki ressamlarına ihtiyacı var.
Bir bitki ressamı nasıl para kazanır?
Çuvalla para kazanırsınız diyemem ama bu işin önü çok açık diyebilirim. Çünkü iyi bir bitki ressamının desenleri farklı alanlarda kullanılabilir. Çantalar, porselen takımlar, her türlü giysi, kartpostallar, defterler ve posterler yapılabilir bu çizimlerden.
Bu kursu ne kadar zamandır düzenliyorsunuz?
2008’den beri. 8-12 kişişik sınıflarda, altı günlük kurslar veriyorum. Sabah 10.00’dan akşam 17.00’ye kadar sürüyor.
“Çöp adam bile çizemem” diyenlerden de bitki ressamı olabilir mi?
Çöp adam çizemeyen, suluboya ile ilk defa çalışan öğrencilerim de oldu. Ben resim yapmanın öğrenilen bir şey olduğu görüşündeyim. Tamam, yetenek çok önemli ama eğer siz yeterince zaman ayırır ve sabır gösterirseniz eliniz her şeyi öğrenir. Üstelik daha önce çizim dersi almamış olanların şöyle de bir avantajları var. Anlatılan teknikleri sıfırdan algılıyorlar. Fırça tutuşları, boyayı kullanma şekilleri önceden gördüklerine kaymıyor, akılları da karışmıyor. Kurs için bir yaş sınırı da koymadım. 18’i geçmiş olmak yeterli.
Diğer projeler
Işık Güner bir yandan da “Türkiye’nin Soğanlı Bitkileri” kitabını hazırlıyor, “Flora of Turkey” isimli kitabın yeniden yayımında çalışıyor ve NGBB bahçesindeki bitkilerin çizim ve bilgilerinin bulunduğu bir kitapçık tasarlıyor.