09.06.2024 - 10:47 | Son Güncellenme:
DHA
Evren ERSOY / DATÇA (Muğla), (DHA)-MUĞLA'nın Datça’da ilçesinde 14 yıldır deniz altında duran 100 metre boyundaki '’hayalet ağ'’ yapılan çalışma ile karaya çıkarıldı. Kıyıda da temizlik çalışması yapıldı.
Muğla’nın Datça ilçesi açıklarındaki Fener Adası bölgesinde 14 senedir deniz dibinde bulunan ve balıkçılar tarafından ‘’ Hayalet Ağ’’ olarak adlandırılan 100 metre boyundaki deniz Eko sistemini olumsuz etkileyen balıkçı ağı Türkiye Çevre Haftası ve 08 Haziran Dünya Okyanus Günü kapsamında yapılan etkinlikte Akdeniz Koruma Derneği ve dalış okulundan 11 uzman dalgıcın destekleriyle deniz dibinden çıkarıldı. Hayalet ağın yanı sıra deniz dibinden içinde halat, misina gibi malzemelerin olduğu toplam 39 kilogram atık da toplanıp, sudan çıkarıldı. 14 yıldır deniz altında bulunan hayalet ağın deniz altında çıkartılması balıkçılar tarafından sevinçle karşılandı. Balıkçılar, hayalet ağın Fener Adası bölgesindeki balık çeşitliğini etkilediğini ve çıkarılmasının bu kapsamda olumlu sonuç vereceğine inandıklarını söyledi.Ayrıca Burgaz Sahili'nde gönüllülerin katılımıyla kıyı temizlik çalışması gerçekleştirildi. Toplanan atıkların, plastiklerin kaynağının araştırılması çalışmalarında kullanılacağı bildirildi.
Etkinlik sonunda konuşan Akdeniz Koruma Derneği Datça Bozburun Saha Yöneticisi Elif Yerebakan İncedemir, "Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da 8 Haziran Dünya Okyanus Günü’nde gerçekleştirdiğimiz su altı temizliği 1 yıldır planladığımız zorlu bir operasyondu. 14 yıldır Fener Adası açıklarında deniz yaşamını tehdit eden bu hayalet ağı çıkarmamıza yardım eden herkese çok teşekkür ederiz. Ağın temizlendiği bölgede zarar görmüş ekosistem/habitat üzerinde yaşanacak değişiklikleri gözlemlemek için bilimsel dalış ekibimiz bölgede izleme çalışmalarına devam edecek. Görmeyi umduğumuz iyileşme en büyük motivasyon kaynağımız" dedi.
Ayrıca, Akdeniz Koruma Derneği öncülüğünde Türkiye Çevre Haftası kapsamında Datça’da birçok etkinlik gerçekleşti. 6 Haziran’da Demokrasi evinde, Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi'ndeki Deniz Koruma Alanlarında deniz suyu ve sahillerde plastik kirliliğinin boyutunun ve dağılımının vatandaş bilimi kapsamında belirlenmesi amaçlanan PLASMAP projesi hakkında paydaşları bilgilendirme ve görüşlerini almak için açılış toplantısı gerçekleşti. Toplantıya Datça Kaymakamlığı, Datça Belediyesi, Datça Sahil Güvenlik Komutanlığı, Doğa Koruma Milli Parklar, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Datça Liman Başkanlığı, Marmaris İlçe Turizm Müdürlüğü, Datça İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Datça İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Datça İlçe Emniyet Müdürlüğü, Datça İlçe Jandarma Komutanlığı, Datça Kent Konseyi, Datça Orman İşletme Şefliği, Datça Kumluk Yolcu Taşıma Kooperatifi ve yereldeki su sporları merkezlerinden temsilciler katıldı.(DHA)
FOTOĞRAFLI