04.09.2017 - 10:23 | Son Güncellenme:
KIRKLARELİ (AA) - Kırklareli Halk Sağlığı Müdürü Çiğdem Cerit, derin dondurucudan çıkarılarak buzları çözdürülen etleri hemen tüketmek gerektiğini bildirdi.
Cerit, yaptığı yazılı açıklamada, Kurban Bayramı'nın ardından vatandaşların beslenmesine dikkat etmesi gerektiğini belirtti.
Muhafaza edilecek kurban etlerinin buzdolabının derin dondurucu bölümüne konulması önerisinde bulunan Cerit, etlerin buzdolabında sıfırın altında 2 derecede en fazla bir hafta, derin dondurucuda sıfırın altında 18 derecede 4-6 ay muhafaza edilebileceğini kaydetti.
Açıklamada, buzları çözülen etlerin yeniden dondurulması halinde bakteri üreteceğini aktaran Cerit, şunları kaydetti:
"Dondurduktan sonra kullanılacak etler oda sıcaklığında değil buzdolabının alt kısmında bekletilerek çözdürülmelidir. Derin dondurucudan çıkarılarak buzları çözdürülen etler hemen tüketilmelidir. Asla tekrar dondurulmamalıdır. Çözdürüldükten sonra tekrar dondurulan etlerde bakteri sayısı artmakta, bu şekilde tüketilen etler ise besin zehirlenmesine yol açabilmektedir. Kavurma veya kızartma olarak tüketilmek istenen et sindirimi zorlaştırıyor, vitamin ve mineral kaybına yol açıyor. Fırınlanmış, ızgara ya da haşlama olarak tüketmeye özen gösterilmelidir."