Yılların fırıncısı Ramazan pidesinin sırrını paylaştı! Hamuru yoğururken mutlaka yapın
İslam alemi için en önemli ayların başında Ramazan geliyor. İftar vakti heyecanla beklenirken en nefis yemekler sofraları süslüyor. Ramazan ayında sofraların demirbaşları arasında Ramazan pidesi yer alıyor. Çörek otlu, yumurtalı, susamlı… Yıllardır sofralarımınız vazgeçilmezi olan Ramazan pidesini evimizde yapalım…
Bolluk ve bereketiyle beraber gelen 11 ayın sultanı gelip çattı. En güzel yemekler için mutfağa girilen bu ayda iftar soflarına bereket gelir. Çocukluğumuzdan bu yana Ramazan ayının geldiğini bize anlatan bir şey var ki soflarımızın başköşesinde durur. Fırınlarda uzun kuyrukların oluştuğu yumurtalı ve yumuşacık hali ile Ramazan pidesini iftar vaktine yetiştirmeye çalışırız. Kokusundan tadına kadar buram buram geçmiş kokan Ramazan pidesini evde sizler de yapabilirsiniz. Yılların fırıncısı Ramazan pidesini evde yapmak isteyenler için püf noktasını verdi.
ILIK SU ŞART
Klasik bir pide hamuru için, kaliteli bir un kullanmaya özen gösterin. Orta yoğunlukta, hafif cıvık bir hamur elde edene kadar karıştırın. Mayanın aktif hale gelmesi için ılık su kullanmayı unutmayın. Hamurun kıvamı yeterince iyi değilse, daha fazla un eklemeyin. Mayalandıkça kendini toparlayacaktır.
RAMAZAN PİDESİ TARİFİ
Hamur için:
1/2 paket instant maya (5 gram)
1/2 tatlı kaşığı toz şeker
1 su bardağı ılık su
1 çay kaşığı tuz
3 su bardağı un
Üzeri için:
1 adet yumurta sarısı
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1/2 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı su
1 yemek kaşığı çörek otu
Hazırlık:
Kuru maya, toz şeker ve ılık suyu karıştırın, mayanın aktifleşmesi için 5 dakika bekletin.
Ardından eleğin üzerine un ve tuzu eleyerek karışıma azar azar ekleyin ve yoğurmaya başlayın.
Hamur hafif cıvık bir kıvamda olacak, bu yüzden ekstra un eklemeyin. Yaklaşık 10 dakika yoğurduktan sonra, temiz bir kaba alın ve nemli bir bezle örtüp 30 dakika mayalanmaya bırakın.
Fırın Öncesi Hazırlık:
Yumurta sarısı, yoğurt ve zeytinyağını bir kabın içinde karıştırın.
Yağlanmış fırın tepsisine hamuru aktarın ve hazırladığınız yağlı karışımla hamuru büyütün.
Ardından hamurun üzerine kareler veya baklava şeklinde kesikler yaparak şekil verin.
Hamuru ikinci kez oda sıcaklığında 20 dakika mayalandırın.
Önceden ısıtılmış 220 derecelik fırına vermeden önce üzerine çörek otu serpin.
Fırında üzeri kızarana kadar pişirin ve çıkarıp sıcak olarak servis yapın. Afiyet olsun!