Hem lezzetli hem de ekonomik yılbaşı menüsü
Yılbaşı zamanı umut ve mutluluk zamanı. Lezzetli sofralar etrafında toplanıp, ailecek yeni yılı karşılamak en keyifli anlarımız belki. Öğretim Görevlisi Gökhan Taşpınar, yılbaşı menüsünü yılbaşı ruhuna en yakışan malzemeleri kullanarak hazırladı. İşte yılbaşında sofralarınızı süsleyecek o tarifler...
Daha ekonomik bir menü yaratmak istiyorsanız yılbaşı sofralarının klasiği hindi yerine daha ekonomik olan tavuğu tercih edebilirsiniz. Semt pazarlarından rahatlıkla alınabilecek balkabağı ile yılbaşı ruhuna en yakışan Zencefilli Balkabağı çorbası ile keyifli ve lezzetli bir başlangıç yapabilirsiniz. Tatlı ise yılbaşı sofralarının olmazsa olmazı! Kakolu irmik tatlısı damaklarımıza tatlı bir lezzet bırakacak. İşte tarifler...
Zencefili Balkabağı Çorbası
Malzemeler
500 gram balkabağı
1 tatlı kaçığı toz zencefil
1 adet soğan
1 adet havuç
1 adet patates
1 litre su
1 tatlı Tuz
Zeytinyağı
Yapılışı
Zeytinyağını tencereye koyup küp küp doğradığımız balkabağına, patates ve havucu ekliyoruz. 2-3 dakika kadar kavurduktan sonra toz zencefilli ekliyoruz. 1-2 dakika sonra kaynamış suyu ekliyoruz ve yumuşayana kadar pişiriyoruz. Sebzeler yumuşayınca blendırdan geçiriyoruz ve 5 dakika kadar kısık ateşte kaynatıyoruz ve tuzumuzu ekliyoruz.
Humus
Malzemeler
2 su bardağı nohut
1 tatlı kaşığı karbonat
2 diş sarımsak
2 adet limon
½ su bardağı tahin
½ çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı kimyon
1,5 çay kaşığı tuz
Üzerine
1 yemek kaçığı zeytinyağı
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
Yapılışı
İçine 1 kaşık karbonat koyduğunuz 1 gece veya en az 4-5 saat öncesinden ıslattığınız nohutları sudan çıkartıp süzün. Nohutları tencereye alıp üzerine su ekleyin ve 45 dk kadar pişmeye bırakın. Nohutlar iyice yumuşadıktan sonra ocaktan alın. Tahin, zeytinyağı, ince ince kıyılmış sarımsağı, kimyon ve tuzu bir kâseye alıp limonların suyunu da ekleyip karıştırın. Haşladıktan sonra suyunu süzdüğümüz nohutların kabuklarını soyun ve hazırladığınız tahinli karışımla mutfak robotunda pürüzsüz kıvam alıncaya dek çekin. Robottan çekme esnasında ısınmaması için birkaç parça buz ilave edilebilir.
Kestaneli Tavuk Dolması
Malzemeler
1 adet bütün tavuk
İç pilavı için
1,5 su bardağı pirinç
2 adet kuru soğan
200 gr Kestane
2 yemek kaşığı kuş üzümü
2 su bardağı sıcak su
2 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
Üzeri için
2 yemek kaşığı tereyağı
Yarım limon suyu
1 çay kaşığı toz biber
Yapılışı
Soğanları yemeklik doğrayın. Tereyağını eritin. Doğradığınız soğanları renk alana kadar kavurun. Pirinçleri ilave edin 5-6 dakika kadar kavurun. Kestane, kuş üzümü, karabiber ve tarçın ekleyin. 2- 3 dakika daha kavurun. Sıcak suyu ilave edin ve tencerenin kapağını kapatarak 8-9 dakika kadar kısık ateşte demleyin. Tereyağı, limon suyu ve toz biberi bir kapta karıştırın ve tavuğu hazırladığınız tereyağlı karışım ile yağlayın. Tavuğun içine hazırladığınız iç pilavı ilave edin. Tavuğun pişerken ayrılmaması için bacaklarını çapraz bir şekilde bağlayın. 180 derecede 45 dakika pişirin.
Kakaolu İrmik Tatlısı
Malzemeler
1 litre süt
1 su bardağı şeker
1 su bardağı irmik
3 yemek kaşığı kakao
1 paket vanilya
Üzeri için:
Hindistan cevizi
Yapılışı
Tencerede vanilya hariç bütün malzemeleri ekleyerek homojen bir hale gelinceye kadar karıştırın. Ocağa alarak sürekli karıştırarak pişirin ve kaynadıktan sonra orta ateşte 2-3 dakika pişirmeye devam edin. Ocaktan aldıktan sonra içine vanilyayı ekleyerek karıştırın. Oda sıcaklığında soğuduktan sonra 2-3 saat kadar dolapta dinlendirin. En son tabaklara porsiyonlara bölüp hindistan cevizi ile süsleyin.