Sanat dünyasını bu yıl 2021’e nazaran daha hareketli bir dönemin beklediğini düşünüyorum artık müzeler, fuarlar, galeriler, sanat kurumları pandeminin getirdiği koşullara uyumu sağladı. Birçok sanat etkinliği artık hibrid modelle planlanıyor. Hatta bazen sanal dünyanın avantajları ve imkânları da başarılı bir şekilde kullanıldığı etkinliğin sanal versiyonu fiziki versiyonuna göre daha cazip, daha etkileyici olabiliyor. Bu konu üzerinde sanat eleştirmenlerinin, küratörlerin, sosyologların ve psikologların kafa yorması, düşünmesi ve bu yeni “gerçekliğe” dair yön gösterici, açıklayıcı metinler kaleme almasının zamanı geldi de geçiyor.
Şüphesiz bu yılın en çok beklenen etkinliği sonbaharda gerçekleşecek İstanbul Bienali olacaktır. Geçen yıl salgından dolayı düzenlenemeyen sergiler bu yıl sanatseverlerle buluşacak. Ayrıca 2007 yılından bu yana İKSV tarafından düzenlenen Venedik Bienali Türkiye Pavyonu’nda bu yıl Füsun Onur yer alacak. Arter’de Emre Baykal küratörlüğünde 20 Şubat’a kadar devam edecek “Opus II – Fantasia” başlıklı sergisini Venedik Bienali’nden önce görmenizi tavsiye ederim.
Arter’in “Sesli Dizi”sinde bu yıl Bill Fontana sergisi Melih Fereli küratörlüğünde gerçekleşecek, ayrıca Arter’de bu yıl Eda Berkmen küratörlüğünde uyku temasına odaklanacak “Grup Sergisi”; Selen Ansen küratörlüğünde “Locus Solus” başlıklı sergi, gene Selen Ansen küratörlüğünde Ahmet Doğu İpek sergisi ve Emre Baykal küratörlüğünde “OyunBu” başlıklı sergi oyun ve çocukluk temasıyla biz sanatseverleri bekleyecek.İstanbul Modern bu yıl yeni binasına geçecek. Müzenin ilk sergisine dair detaylar henüz duyurulmadı ama İstanbul Modern’in 17 yıllık birikiminin en güzel ve en iddialı örneğini göreceğimizi düşünüyorum. Dünyada ise 2021 yılında başlayan NFT çılgınlığı bu yılda da devam edecek. Sanat dünyasında yeni bir üretim modeli olarak yer alan NFTlerin maddi değerlerinin henüz hâlâ ziyadesiyle spekülatif olduğunu düşünüyorum. Basel’de yer alan Beyeler Vakfı Müzesi 2022’de 20. yüzyılın en önemli sanatçılarından biri olan Georgia O’Keeffe sergisine ev sahipliği yapacak.
Sergi, Museo Nacional Thyssen-Bornemisza, Madrid, the Centre Pompidou, Paris, ve the Fondation Beyeler, Riehen/Basel’in Santa Fe’de yer alan Georgia O’Keeffe Museum’la yaptığı iş birliğiyle gerçekleşecek.
Geçtiğimiz yılın son günlerde The Metropolitan Museum Art (MET)’de açılan "Inspiring Walt Disney, The Animation of French Decorative Arts” başlıklı serginin 2022’de sıkça konuşulacağını düşünüyorum.
Londra’da yer alan Royal Academy of Arts’ta 29 Ocak’ta açılacak olan “Francis Bacon: Man and Beast (Adam ve Canavar)” başlıklı sergi çokça konuşulacak.
Sergi, Francis Bacon'ın Güney Afrika’ya yaptığı gezilerde gözlemlediği vahşi doğada yaşayan hayvanların davranışlarına odaklanıyor. Bahar aylarında Türkiye’nin yurt dışında en bilinen çağdaş sanatçılarından Kutluğ Ataman’ın yeni eserlerinden oluşan bir serginin Londra’da açılacağını müjdelemek isterim. Ataman’ın yönetmenliğini ve senaristliğini üstlendiği, uzun zamandır üzerinde çalıştığı "Hilal Feza ve Diğer Gezegenler” isimli filminin de 2022’de izleyiciyle buluşacağını ümit ediyorum.