Bazen sondan başlamak gerekir yazılara. Dün, devletin bastırıp, ücretsiz dağıttığı ders kitaplarını, kolilerini açmadan geri dönüşüm tesislerine yollayan okulların haberini taşıdık manşetimize. Ondan önce Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in liselerde sınıfta kalma dahil aldığı yeni kararları da mutlulukla manşete taşıdık.
Çocukları daha iyi bir eğitim alsın diye hayatlarından fedakârlık yapan velileri de unutmadık.
Haksız yere istenen kayıt paralarının da servis şirketlerinin aynı mesafe için özel okullarla devlet okulları arasında uyguladığı fiyat farkının da peşine düştük. Tüm bunların sebebi Milliyet Gazetesi’nin sahip olduğu eğitim haberciliği mirası. Milliyet ailesi olarak, Türkiye’nin gelecekte daha da parlak ve zengin bir ülke olmasının yolunun eğitimden geçtiğine inanıyoruz. Bizim geleneğimizde okulların açılış gününde İstanbul trafiğinde keşmekeş yaşanmasın diye alınan önlemlere dair haberler eğitim-öğretim değil, trafik haberidir. Bu duruşumuzu sürdürmeye devam edeceğiz.
Başlıkta miras dedim ya, aynı noktadan devam edeyim. Ağustosun son haftası, özellikle de 26 Ağustos çok önemlidir bizim için.
Hem Türklere Anadolu’nun kapılarını açan Malazgirt Savaşı’nın hem de Türkleri ordusuz bırakıp, asırlardır hüküm sürdüğü topraklardan sürmeyi amaçlayan Sevr Antlaşması’nın çöpe atılmasını sağlayan Büyük Taarruz’un başlangıç gününden
söz ediyoruz sonuçta.
Bu 26 Ağustos’ta Safa Tekeli’nin kaleminden Cumhuriyet’e Giden Yol yazı dizisini başlattık.
Size ilk Milliyet’ten Mektup’ta verdiğim bir söz vardı: Mustafa Kemal Atatürk’e dair yaptığımız çalışmalarda sadece resmi tarihle yetinmeyeceğiz, cephedeki kimi silah arkadaşlarının ve Ankara’da Meclis çatısı altında olanların çıkardıkları sorunları da yazacağız demiştim. Safa Tekeli, Nutuk’un rehberliğinde, araştırmacı yanını da kullanarak çok önemli bilgiler paylaşıyor 3 gündür bizimle.
Bugün sayfalarda ve sosyal medya hesaplarında güzel fotoğraflarla Atatürkçülük anlatmaya çalışanlar için buraya küçük bir de not bırakayım: İlhan Selçuk, 9 Eylül 1966’da Yön Dergisi’nde “Gardırop Atatürkçülüğü” tanımlamasını kullanmıştı. 57 yıl sonra yeni ve benzer tanımlamalara değil, okuyup, anlamaya ihtiyacımız var…
Milliyet doğru haberle beslenir her zaman. Haber peşinde koşarken kartvizitimizde ne yazdığıyla ilgilenmeyiz. İstanbul’da uyuşturucu çetelerinin şehit ettiği Hakan Telli’nin geride bıraktığı iki kızının fotoğrafına uzun uzun baktık yazı işleri toplantımızda. Ardından iş bölümü yaptık. Haber araştırma ekibimiz uyuşturucu kullanımındaki artış ve hortlayan bonzai tehlikesinin peşine düştü. Türkiye’nin en önemli bağımlılık uzmanlarının sözleriyle aktardık size gelişmeleri. Aynı anda bir başka ekibimiz sosyal medyanın uyuşturucu kullanımındaki etkisini konuştu sosyologlarla. İstihbarat servisimize gelen zanlılardan birinin çok sayıda suç dosyası olduğu bilgisinin ardından benim payıma düşen, polislerimizi şehit eden ve sabıka dosyaları sayfalara sığmayanları araştırmak oldu, dün köşemde yazdım vakaların bir kısmını. Bu hafta ısrarla suç işleyenlerin diğer ülkelerde aldıkları ibret verici cezaları aktaracağız sizlere. Milliyet Ailesi olarak sokaklarımızın ve çocuklarımızın güvende kalması için elimizden ne geliyorsa yapacağız.
Bu haftanın flaş olayı paramiliter grup Wagner’in başındaki Prigojin’in içinde bulunduğu uçağın düşmesi oldu. Dış haberler servisimiz, çok sıkı bir çalışma yaparak, tüm dünyanın merak ettiği 2. uçağın izini sürdü. RA-02748 olarak veriliyor. “Flightradar” adlı izleme sitesine göre bu uçak, olayın yaşandığı gün 17.17’de Moskova’dan havalanıp 18.19’da
St. Petersburg’a inerken, 40 dakika sonra 18:59’da bu kez tam ters istikamete doğru yola çıkıyor. Ancak bu kez uçağın nereye indiği gözükmüyordu. Milliyet yine sahip olduğu miras gereği sadece resmi açıklamalarla yetinmez, iz sürer ve bulduklarını okurlarına aktarır.
Herkese mutlu ve sağlıklı bir hafta diliyorum...