Türkiye’deki Suriyeli sayısı günden güne azalıyor. Geri dönenlerin sayısı 1 milyona yaklaşmış.
Suriye ile sınır ili olan Şanlıurfa’da Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar ile dolaştım.
İldeki Suriyelilerin dönüşünü ve kentteki yaşayışlarını konuştuk.
Başkan Gülpınar, “Suriyelilerin sayısı eskiye göre azaldı. Geri dönüşler devam ediyor” diyor.
Gülpınar ilindeki Suriyelilerle ilgili de Milliyet’e şunları söylüyor:
Ana dili Türkçe olan Suriyeliler
“Şöyle de düşünmek lazım; burada bir nesil oluştu. Doğan, büyüyen ve okula başlayan. Suriyeli olup da ana dili nerdeyse Türkçe olan bir toplum oluştu. Çocukluğundan beri burada yaşayan bir kesim var. Burada iş kuran, iş adamı olan, tarım ve sanayi gibi çeşitli sektörlerde çalışan ciddi bir nüfustan bahsediyoruz. Tabii bunların toplumla kaynaşması yüzde 100 oranında oldu demek mümkün değil. Zaman zaman rahatsızlıklar oluşuyor. İllegal yollara sapan maalesef toplumun huzurunu bozan bir kesim de var. Önemli olan öncelikle bunlara karşı tedbir alabilmek. Toplumdan soyutlayıp onların bu illegal işlerine müdahil olup onları uzaklaştırabilmek. Bununla ilgili yoğun bir çalışma yürütülüyor devlet kanadında. Toplumda genel beklenti artık bu işin de (Suriye) bir an önce çözülmesi herkesin kendi yurduna yuvasına dönebilmesi. Bu konuda sağlıklı bir ortam oluşursa onların geri döndüğü ortam da eminim ki huzurlu ve rahat olacak. Urfa’nın farklı bir özelliği var. Hem misafirperver olması hem de akrabalık ilişkileri var. Buraya gelenlerin çoğunluğu akrabalık ilişkilerine sahip olanlar. Dilleri, kültürleri aynı ve kan bağları olduğundan dolayı çok da aşırı bir sorun teşkil etmiyor. İllegal işlere bulaşanlar, huzursuzluk çıkaranlar dışında çok fazla rahatsızlık oluşturan kitle yok. Onların yurdu Suriye. Umarım ilerde huzurlu, güvenli ortam oluşur.”
Normalleşme ve sınır illeri
Suriye ile Türkiye arasındaki normalleşmenin sınır illerine çok büyük katkısı olacağını dile getiren Gülpınar, “Normalleşme olursa ekonomik açıdan ilimize çok katkısı olur. Savaştan önce nerdeyse tek devlet haline gelmiş bir anlayış söz konusu idi. Ekonomik ve toplumsal anlamda çok ciddi ilişkiler vardı. Gidiş gelişler çok kolaydı. İnsanlar Türkiye’nin vilayeti gibi rahat gidip geliyordu. Çok huzurlu bir ilişki varken savaş her şeyi tersine çevirdi. Oradaki huzur ortamı Türkiye’nin de lehine, menfaatine olacak. Urfa, Antep, Kilis gibi sınır illeri bu işten çok daha fazla kâr edecek” diyor.
Turistler geliyor mu?
Şanlıurfa’ya Ankara’dan daha önce giderken uçaklar dolu olurdu ve zor yer bulurduk. Bu defaki gidişimde Ankara-Urfa uçağında yer boşluğu dikkatimi çekti.
İstanbul’dan gelen uçaklar ise dolu oluyormuş. İstanbul uçaklarında yabancı turistler olduğu da belirtiliyor.
Göbeklitepe, Balıklıgöl, Halfeti gibi yerlerde ise yerli ve yabancı turistler dikkati çekici. Şehirde oteller de artmış.
Dünyanın en eski yerleşim bölgesi olan Harran’da ise tarihi alanlarda restorasyon çalışmaları artmış.
Şehirde gezerken Suriyeliler eskisi gibi karşınıza çıkmıyor.
Normalleşmenin olması halinde gelen turistlerin sayısı artar gibi.
Başkan Gülpınar ve Şanlıurfa halkı terörün artık gündemden kalkmasını istiyor.
Yemekleriyle, müzikleriyle, tarihi alanlarıyla Şanlıurfa sizi bekliyor…