Zafer Şahin

Zafer Şahin

zafer.sahin@kanald.com.tr

Tüm Yazıları

Geçtiğimiz hafta TBMM’de kabul edilen 9. Yargı Paketi’nin en çok tartışılan maddelerinden biri hakaret suçlarının uzlaştırma kapsamından çıkarılarak ön ödeme kapsamına alınması oldu.

Böylece sosyal medyadan hakaret suçunda artık mağdur ve failin uzlaştırılması yoluna gidilmeyecek. Şikayet olması durumunda Savcılık günlük 100 TL’den para cezası verecek ve ön ödeme tebligatı çıkaracak. Parayı ödeyen takipsizlik alacak. Bazı hukukçular ve özellikle hakaret davalarına yoğunlaşan avukatlara göre bu düzenleme ile “Parasını verir, hakaretimi ederim” dönemi fiilen başladı!

Haberin Devamı

Acaba gerçekten öyle mi? 10 bin 500 lirayı devlete yatıran istediğine istediği hakareti edebilecek mi? Bu soruların cevaplarına geçmeden önce bazı rakamlara bakalım.

Son 3 yılda Demokrat Parti İstanbul Milletvekili Cemal Enginyurt adına hakaretten açılan soruşturma sayısı 11 binin üzerinde!

Eski TİP Milletvekili Barış Atay 10 binden fazla kişiden hakaret sebebiyle şikayetçi olmuş.

Tiyatrocu Levent Üzümcü’nün 5 binden, gazeteci Can Ataklı’nın ve oyuncu İlyas Salman’ın 4 binden, modacı Barbaros Şansal’ın 2 bin 500’den, oyuncu Berna Laçin ve siyasetçi Ümit Özdağ’ın 2 binden fazla hakaretten şikayeti var.

Bütün bu dosyaların yargının iş yükünü korkunç derecede arttırdığını, hakaret davalarının artık bir sektör haline geldiğini ve buradan hatırı sayılır gelir elde edenler olduğunu söylemek sanırım abartı olmaz.

İş öyle bir noktaya gelmiş ki, bazı futbol hakemlerinin peşine düşen avukatlar ortaya çıkmış. Her maçtan sonra spor siteleri ve sosyal medyadan hakeme edilen hakaretleri tespit eden avukat, hakemle özel anlaşma yapıyor. Ona peşin ödeme yapıp vekaletini alıyor. Sonra da hakem adına binlerce şikayette bulunuyor. 40-50 binden başlayan pazarlıklarla hakaret edenler uzlaşmaya zorlanıyor. Hakemin bu şikayetlerin çoğundan haberi bile yok!

İyi, güzel de bu işi gelir kapısı haline getirenlere engel olmak için insanlara sosyal medyadan hakaret edilmesini kolaylaştırmak doğru mu? İnsanlara, ailelerine hayasızca saldıran küfürbazlar cezasız mı kalacak?

Haberin Devamı

Elbette ki kalmayacak.. Yeni düzenlemeyle sosyal medya, dijital mecralar, yazılı ve görsel medyada hakaret suçu ön ödeme kapsamına alınıyor ve hakaret eden kişi bir para cezasına çarptırılıyor. Bundan kaçış yok.

Hakarete uğrayan kişi ise ayrıca Adliye Mahkemesi’nde tazminat davası açabiliyor. Düzenlemeyle özellikle sosyal medya ve dijital mecralar üzerinden işlenen hakaret suçlarının azalması ve caydırıcılık sağlanması amaçlanıyor. Ayrıca suçun 5 yıl içinde yeniden işlenmesi halinde ön ödeme hükümleri uygulanmayacak ve fail hakkında doğrudan kamu davası açılacak.

Sosyal medyadan sürekli hakarete uğrayan biri olarak ben düzenlemeyi olumlu buluyorum. Özellikle gençlerin bir anlık heyecan ya da öfkeyle işledikleri hakaret suçunun bedelini hayatları boyunca çekmesine gönlüm razı olmuyor. Hem bu sebeple hem de kendilerine adeta zorla hakaret ettirerek bu işi paraya tahvil edenlere bir dur denilmesi vakti gelmişti.

Bu düzenlemeden sonra da uslanmayıp insanlara sosyal medyadan hakarete devam edenler muhakkak olacaktır. Onlar da kendileri bilir. Yeni düzenleme özünde eskisine göre bu yolu tercih edecekler için daha ağır sonuçlar doğurabilir. Biz önden uyarmış olalım.