Beyaz Saray’ın Rusya’ya karşı tüm gücüyle Ukrayna’yı desteklediği bir dönem yaşıyoruz.
Fakat Elon Musk, Starlink uydularına erişim izni vermediği için, Ukrayna, Rus savaş gemilerine karşı Kırım yakınlarında planladığı deniz dronu saldırısını yapamadı. Şaka gibi ama değil, geçen sene yaşanan bu olayı New York Times yeni yazdı.
Konuyu biraz açayım… Elon Musk’a ait Starlink uyduları tüm Ukrayna genelinde internet sisteminin ayakta kalmasını sağlıyor.
Ukrayna bu yönüyle Elon Musk’a müteşekkir ama Elon Musk yasakladığı için uzun menzilli dron saldırılarında Starlink’i kullanamıyor.
Bu da bir hedefin tespit edilip, imha edilmesine kadar geçen süreyi 20 katına çıkarıyor.
Ukrayna Yönetimi bu engeli aşmak için başka internet sağlayıcılarla da görüştü ama kimse Musk ile aynı hızı sağlayamadı.
***
Elon Musk’ın öngörülemez yanı, ABD Yönetimi için uzun zamandır bir tehdit olarak algılanıyor.
Daha da önemlisi, Elon Musk’ın Çin ile kurduğu ilişkiler, Washington tarafından dikkatle takip ediliyor.
Tesla’nın Çin’de geliştirdiği düşük maliyetli bataryalar, ABD’nin çok bel bağlamış olduğu, Space X ve Space Exploration Technologies gibi Musk’a ait şirketlerin Çin’de geliştirdikleri ortaklıklar ve en önemlisi 2019 ve 2020 yılında nakit sıkıntısı yaşayan Elon Musk’a Pekin’in sağladığı iki kredi artık ABD medyasında açık açık tartışılmaya başladı.
Tartışmada dikkat çeken bir diğer unsur, Trump’ın Başkan olduğu dönemde yasaklamaya çalıştığı WeChat’in sahibi olan Tencent’in, Musk’un sahibi olduğu Tesla’nın yüzde 5’ine sahip olması.
Bunlar ticari faaliyetlerin rahatsız eden tarafları ama asıl rahatsız edici olan taraf Elon Musk’ın dünyaya sunduğu barış formülleri.
Gittiği her ülkede devletlerin tepe yöneticileriyle ilişki kurabilen Elon Musk’ın, Ukrayna topraklarının bir kısmının Rusya’ya bırakılması ya da Tayvan’ın Çin’e bağlı özel bir idari bölge olması yolundaki açıklamaları sadece Beyaz Saray’ı değil ABD Kongresi’ni de öfkelendiriyor.
Virginia Senatörü Mark Warner’ın söylediği “Çin Komünist Partisi’ne Elon Musk’tan daha bağlı bir Amerikalı olduğunu sanmıyorum” açıklamasını bu bilgiler ışığında okumak daha doğru olacaktır.
***
Elon Musk, Twitter sayesinde dünyadaki tartışmalara yön verme gücüne de sahip, Space X ile NASA’ya rakip hale gelecek güce de. Tesla ile geleceğin otomobil endüstrisine yön verirken, Starlink uyduları sayesinde ABD Yönetimi bir sürü global operasyon yapabiliyor.
Bu kadar büyük bir gücün tek bir kişinin eline geçmiş olması ABD’nin ve AB’nin ezberini bozmuş gibi duruyor.
Şimdi hem ABD devleti hem de AB ülkeleri Starlink’e rakip olacak internet sağlayıcı uydular için kamu kaynaklarından pay ayırmaya başladılar.
Devletler, kritik işlerden çekildikleri zaman dünyanın kaderinin bir iş adamının kararlarına kalmasını elbette kabul edemezler.
Elon Musk, yaptıklarıyla neoliberalizmin sonunu getiren adam olarak tarihe geçebilir mi?
Bu ihtimal her gün biraz daha güçleniyor...