İrlanda’nın resmi yayıncısı olan RTE NEWS, İrlanda, İspanya ve diğer bazı AB üyesi ülkelerin 21 Mayıs’ta Filistin Devleti’ni tanıyacağını duyurdu.
Diğer bazı AB üyesi ülkeler büyük ihtimalle Slovenya ve Malta olacak.
Neden hemen değil de 21 Mayıs diye merak edenler haksız değiller.
Bu dört ülke öncelikle bugün Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda Filistin Devleti’nin tam üye kabul edilmesi için yapılacak oylamayı bekliyor.
Oylama Genel Kurul’da yapılacağı ve ABD vetosu gibi bir ihtimal bulunmadığı için Filistin Devleti önce BM’ye kabul edilmiş olacak, ardından da diğer ülkelerin tanıma kararları gelecek.
AB ülkelerinin Filistin’i tanıması, Avrupa’da İsrail’in en can dostu Almanya’yı zorda bırakacak gibi duruyor.
Peki Almanya ne yapar, İsrail politikasını değiştirir mi sorusunun cevabı ikinci yazıda.
Soykırım kardeşliği…
2. Dünya Savaşı’nın Almanya’sı sahip olduğu silah teknolojisini kullanarak neredeyse tüm Avrupa kıtasını işgal edip, Afrika’da büyük bir ilerleme sağlamış ve Moskova’nın dibine kadar ulaşmıştı.
Savaş bittiğinde Almanya geride milyonlarca ölü ve tarihin en büyük soykırım utancını bırakmıştı.
2024’te, Başbakan Scholz'un Almanya’sı İsrail’den Arrow 3 Silah Sistemi almak için müzakereler yürütüyor.
İsrail de 21. Yüzyıl’ın en büyük soykırımını yapan ülke yani tam bir soykırım kardeşliği...
Burada gözden kaçırmamamız gereken nokta şu:
Demir Kubbe gibi Arrow 3 Silah Sistemi de İsrail-ABD ortak yapımı. ABD’nin izni olmadan İsrail, bu silah sistemlerini kimseye ihraç edemez.
ABD Başkanı’nın Refah için bomba yollamayacağım lafı, buna karşı İsrail’den gelen açıklamalar kimseyi yanıltmamalı.
İsrail’e hali hazırda yeterince bomba ve üzerine de 25 milyar dolar yollamış olan, üniversitelerde yaşanan protestoları bastırmak için kurucu ilkelerini ve neredeyse İncil inancını çiğnemeyi göze alan Washington, İsrail’e tepki gösteriyormuş. Kayıkçı kavgası 2024 versiyonu bu olmalı..
Bafıl’ın Washington günleri
ABD’nin, PKK’nın Suriye koluna iliştirdiği Bafıl Talabani, Washington’da birkaç gündür.
Görünen davet Washington Enstitüsü’nün ama Bafıl Talabani’nin kabul gördüğü yerler ilginç.
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın, Orta Doğu İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Barbara Leaf, Enerji Kaynaklarından Sorumlu Yardımcısı Kimberly Harrington ve Terörle Mücadele Koordinatörü Elizabeth Richards ile görüştü Bafıl Talabani.
Büyükelçi Elizabeth Richards, geçmişte Ankara’da da temaslarda bulunmuş, Türkiye’nin tavrını iyi bilen bir isimdir, Bafıl Talabani’ye terörle arana mesafe koy dememiştir ama Türkiye’nin kırmızı çizgilerine çok yaklaştığını umarım hatırlatmıştır.
Ankara, tavrını değiştirmediği takdirde Bafıl Talabani’ye olan özel ilgisini artırmakta kararlı, terör yamağı Washington’dan döndükten sonra nasıl olacak beraber göreceğiz...