İngiltere’de İsrail-Hamas savaşına bakış ilk haftalardaki baskın ve tek taraflı resmi görüşlerin yayılmasının ardından değişti ve çeşitlendi. Hükümetin aksine, halk ve müzisyenler pek çok ateşkes ve şiddete son çağrısı yaptı.
Pink Floyd’un eski lideri Roger Waters’ın Filistin meselesine bakışı eskiden beri biliniyor, eskiden beri tartışma yaratıyor. Waters Gazze’deki yaşam koşullarını en fazla eleştiren, eskiden beri buradaki ablukanın kalkmasını savunan bir isim. Bu konuda sayısız kampanyası var. Bunlardan biri İsrail’e kültür ambargosu uygulaması yönündeydi. Tel Aviv’in konser rotaları üzerinden hayli popüler bir durak olduğu biliniyor. İstanbul, Avrupa rotasının en doğusundaki noktayken, 10-15 yıl kadar önce Tel Aviv canlanarak sanatçıların turne haritalarına eklenmişti. Bu gelişme sonrasında Waters bu İsrail’in Filistin halkına yönelik apartheid politikası uyguladığını ve bu ülkeye giden her sanatçının ‘de facto’ bu politikaya destek verdiğini anlatmıştı.
600 kadar sanatçının desteklediği İsrail’e kültürel boykot hareketine daha fazla destek için Mayıs 2021’de Waters önderliğinde Rage Against the Machine, Patti Smith, Serj Tankian, Run the Jewels, Roots’dan Questlove gibi büyük isimler boykotun genişletilmesi ve Filistin’e özgürlük için imza vermişti. Waters muhalefetini ve kampanyasını sürdürüyor. Geçen hafta Hamas tarafından gerçekleştirilen 7 Ekim saldırısının bir şaşırtmaca operasyonu olabileceğini ima eden açıklamalar yaptı ve muhtelif çevrelerden büyük tepki gördü.
Massive Attack, dünya gündemin işgal eden konulardaki eleştirel yaklaşımlarıyla her zaman dikkat çekmiş cesur bir ekip. Sözlerini hiçbir zaman sakınmadılar. 7 Ekim’deki Hamas saldırısının ardından, İsrail devletinin Gazze’deki sivilleri hedef alan şiddetini çok net eleştirdiler. Hala da sosyal medya hesaplarından ateşkes için çağrılar yapmaya ve İsrail hükümetinin icraatlarını eleştirmeye devam ediyorlar. Öte yandan İngiltere hükümeti ve Avrupa’daki siyasetçilerin adaletsiz ve tek tarafları duruşları da Massive Attack mesajlarında kendisine yer buluyor. Massive Attack’tan Robert (3D) Del Naja Artists for Palestine UK hareketinin imza kampanyasına katılarak ateşkes çağrısına şahsen de destek vermişti. Bu çağrıya destek veren 2000 sanatçı arasında Tilda Swinton, Steve Coogan, Miriam Margolyes gibi sinema dünyasının tanınmış yüzleri de var.
İrili ufaklı pek çok tepki var. Musician for Palestine hareketine destek veren yüzlerce müzisyen arasında Marianne Faithful, FKA Twigs, Denzel Curry gibi isimler de bulunuyor. Hareket güncel bildiriler yayınlayarak meseleyi takip ediyor.
MixMag’in haberine göre Londra dans sahnesiyle bağlantılı 300 kadar DJ ve prodüktör 27 Ekim’de İsrail hükümetine açık bir mektup yazarak Filistin halkı üzerindeki şiddetin sona erdirilmesini istedi.
Oscar ödüllü İngiliz oyuncu ve rap sanatçısı Riz Ahmet en erken tepki verenler arasındaydı. Ateşkes çağrısında bulunmuş, sosyal medya hesabında “İki taraf yok, tek taraf var. O da insanlığın tarafı” yazmıştı.
İngilizler ’den başka, İzlandalı Björk, 3 Kasım tarihli X postunda tarih içinde İsrail’deki Filistin yerleşim alanlarının nasıl azaldığını gösteren bir harita paylaştı ve “sizin paylaşmaktan anladığınız bu mu?” sorusunu sordu.
Tom Morello, 5 Kasım’daki Rock & Roll Hall of Fame ödül töreninde Rage Against The Machine adına ödül alırken protestosunu yaptı. Bir kâğıda ateşkes yazarak bunu kameralara gösterdi.
Dave Matthews, aynı gece yaptığı konuşmada “İnsanların üzerine bombalar atılan, ölü çocukların sivil zaiyat olarak adlandırıldığı bir dünyada yaşıyoruz” açıklamasını yaptı.
Önceki akşam Londra’da, Amerikalı alt-rockçılar Sleater-Kinney’nin konserinde Carrie Brownstein, barış, Filistine’e özgürlük ve ateşkes çağrıları yaptı.
Filistin meselesi son dönemde hiç olmadığı kadar müzik dünyasının gündeminde ve irili ufaklı tepkiler giderek daha yüksek sesle ve kararlılıkla ifade edilmeye devam ediyor. Hükümetlerin tek taraflı hikâye anlatımına karşı müzik ve sanat dünyası elinden geldiğince gerçeği dillendirmeye ve mağdur tarafın sesi olmaya devam ediyor.