78 yaşında ölen İtalyan şarkıcı, dansçı Raffaella Carra’nın ünü sınırları aşarak birçok ülkeye ulaşmıştı. “Canzonissima” adlı şovu TRT’de yayımlanan Raffaella Carra, Türkiye’de bir TV starı olarak tanınıyordu
Aktris, şarkıcı, dansçı, şov insanı ve televizyon karakteri Raffaella Carra önceki gün 78 yaşında hayatını kaybetti. Danslı, müzikli şovlarıyla tanınan Carra, bir televizyon starı olmanın yanında bir dönemin “güçlü kadın” sembolüydü.Raffaella Carra ülkesi İtalya’da çok sevilen, 70’lerden günümüze kadar uzanan uzun bir kariyere sahip çok tanınmış bir karakterdi. Ama ünü sınırları aşmış, Türkiye de dahil pek çok ülkeye ulaşmıştı.
Sembolik kişilik
Bu yönüyle bir halkın, ulusun ya da bir kuşağın belleğinde yer etmiş sembolik kişiliklerden biriydi. Hani bir zamanlar televizyonlarımızda şarkıların, türkülerin eksik olmadığı, dönemin en ünlü isimlerinin konuk alındığı, skeçli, sürprizli, yarışmalı, şimdi nostalji nesnesi haline gelen pazar programları vardı ya, işte o formatı Raffaella Carra, İtalyan devlet televizyonu Rai’de uyguluyordu. Ve büyük ölçüde
bu formatı Avrupa’ya tanıtan isimdi.
Şovu herkesi eve kilitliyordu
O dönem Fransız ve İngiliz kanallarında da elbette benzer şovlar vardı ama galiba en şatafatlısı ya da belki bize göre en ilginci Raffaella Carra’nınkiydi. Kalabalık bir konser salonunda seyircilerin önünde büyük bir dansçı ve müzisyen ekibiyle gerçekleşirdi bu kapsamlı gösteriler. Bunun gibi bir şovu geniş kitleler için televizyon dışında görme şansı yoktu. İnsanları eve kilitleyen televizyon işleriydi bunlar. Kitle iletişiminin sınırlı olduğu bir dönemde böyle bir şova birkaç dakikalığına katılıp, bir şarkı seslendirmenin bile insanı ünlü yapmaya yettiğini düşünürseniz, yıllarca başrolde olmanın ne anlama geldiğini herhalde tahmin edebiliyorsunuzdur.
70’lerin Avrupa’sı
Raffaella Carra aslında bir aktris ve şarkıcıydı ama Türk halkı onu televizyon starı olarak tanıdı. Raffaella Carra’nın şovu “Canzonissima” TRT’de gösterilirdi. Çünkü bu şov 70’lerin Avrupa’sında sanırım en büyük, en canlı, en eğlenceli şeylerden biriydi. Ya da TRT’de gizli bir hayranı vardı Carra’nın emin değilim. Bu sarışın, güzel kadın bir devlet televizyonu yayınına göre hayli cesur kıyafetleriyle ve danslarıyla evlere konuk olduğunda büyük ilgi çekerdi. İnsanların televizyonda kadın vücudu görmeye alışık olmadığı dönemlerdi.
Müzik kariyerine 25 albüm sığdırdı
Raffaella Carra, 1943 yılında İtalya’nın Bologna kentinde doğdu. Dans eğitimi aldıktan sonra 1960’larda ABD’ye gitti ve burada çeşitli filmlerde, rollerde tecrübe kazandı. Frank Sinatra’nın da içinde yer aldığı isimlerin projelerinde bulundu. 1958 - 1974 yılları arasında yayımlanan “Canzonissima” şovuna 1970’de katıldı. Bu şovda şarkıları, dansları ve kıyafetleriyle Avrupa çapında bir gey ve feminist ikonu haline geldi. Carra bir ara verdiği şovlarına 1983’te “Pronto Raffaella” ile döndü. 2019’a kadar da kariyerini sürdürdü. “The Voice” yetenek şovunda jüri üyeliği yaptı. Müzik kariyerine 25 albüm sığdırdı.
Bir rol modeliydi
Carra sanatı bir yana erkeklerin hâkim olduğu bir dünyada güçlü, özgür ve kendi kararlarını alan kadınlardandı. Bu yönüyle önemli rol modeliydi. Ülkesi Kovid-19 yüzünden karantinaya girdiğinde, kapalı kalmaktan çok rahatsız olmuş. Adı saklanan hastalığı bu dönemde ağırlaşmış.
Kültürel bir simgeydi
Raffaella Carra, içinde büyüdüğümüz ama artık sadece bazı belleklerde ve çokça YouTube’da var olan bir dünyanın kültürel sembollerinden biriydi. Hayat arkadaşı Sergio Japino’nun dediği gibi; “Raffaella Carra bizi terk etti. İnsanlığının, yüzünden eksik olmayan kahkahasının ve olağanüstü yeteneklerinin hep parlayacağı daha iyi bir yere gitti.”
Raffaella Carra, Türkiye’deki izleyicilerin de belleklerinde TRT ekranlarında yayımlanan şovuyla yer etti.