Türkiye’yi yasa boğan depremin yaralarını sarmak için yazılımcılar da harekete geçti. Yardımları toplamak için internet siteleri kuruldu, enkaz altından ses alabilecek yeni teknolojiler duyuruldu.
Bütün ülkeyi hüzne boğan depremin yaraları sarılmaya çalışılıyor. Depremde enkaz altındakilere, kurtulanlara yardım etmek için dört koldan herkes elinden geleni yapıyor. Yazılımcılar ve teknoloji geliştiriciler de seferber oldu. Yardımları toplamak için siteler kuruldu, enkaz altında insan sesini alabilecek yeni teknolojiler duyuruldu. Termal kameralar tekrar gündeme geldi.
İTÜ’lü öğrenciler internet bağlantısız ‘Enkaz Dinleme Uygulaması’ geliştirdi. Bu uygulamayla enkaz altında kalan insanlara ulaşılması hedefleniyor. Ücretsiz uygulama frekans ayarı sayesinde insan sesi ve diğer sesleri tespit edebiliyor. İnternet bağlantısı olmadan enkaz altında kalan insanları tespit ediyor. Enkaz altındakiler bu uygulama sayesinde daha kolay tespit edilebilecek. Uygulama sesleri de kaydedebiliyor.
https://web.itu.edu.tr/sariero/dinleme.html sitesine girerek bunu kolayca kullanabiliyorsunuz.
Yazılımcılar da depremzedeler için kolları sıvadı. 20 bin yazılımcı bir araya gelerek deprem.io web sitesini kurdu. Bu siteyle depremden etkilenenler, yardıma ihtiyacı olanlar, yardım etmek isteyenleri ortak bir platformda buluşturuyor. Yardım alabiliyor, yardım sağlayabiliyor, yardım listelerini görebiliyorsunuz. Gönüllüler de siteye girebiliyor. Eviniz müsaitse, yolcu taşıyabiliyorsanız, ücretsiz otel varsa bildirebiliyorsunuz. Yardım haritalarını görebiliyorsunuz. Ayrıca beniyiyim.com, afetharita.com, depremyardim.com sitelerini de hayata geçirdiler.
Yer gösteriyor
Başarsoft, Kahramanmaraş depreminde kullanılmak üzere ‘Depremde Yardım İhtiyaçları Haritalandırma Portalı’ kurdu. Portal, depremde yollar ve binaların yıkıldığı, adres tabelalarının kaybolduğu durumlarda koordinata dayalı ulaşım sağlıyor ve yardım ekiplerini yardım istenen enkazlara yönlendiriyor. deprem.basarsoft.com.tr portalından adrese gerek kalmadan yardım çağrısında bulunanların yerlerinin tespit edilebilmesini sağladı.
Teknoloji firması Endeksa, arama, kurtarma ve hasar tespit çalışmalarına biraz da olsa destek olabilmek adına Twitter üzerinde paylaşılan yardım taleplerini harita üzerinde gösteren ve aynı zamanda gerçekleşen depremlerle ilgili bilgileri de içeren ‘Yardım Talepleri ve Deprem Analizleri’ sayfasını hazırladı. deprem.endeksa.com adresiyle web ve mobilden ulaşılan sayfada hem yardım ekiplerinin, hem de yardım isteyen vatandaşların talepleri anlık olarak listelenecek.
Depremle ilgili açılmış tüm yardım siteleri için rehber gibi tumyardimlar.com sitesi tasarlandı. İnsanların bu site üzerinden arama yaparak ihtiyaç duydukları konuda açılmış yardım sitelerini, koordinasyon sayfalarını bulabilmeleri amaçlanıyor. Deprem için organize edilmekte olan tüm yardımlaşma sayfalarının linklerini yayınlamayı hedefliyor.
Evde misafir etmek için
Ayrıca ‘evimevindir’, ‘misafirol’, ‘evimüsait’ gibi web siteleri ile depremzedelerle evini paylaşmak isteyen yardımseverler bir araya getiriliyor. Evini paylaşmak isteyenler sisteme bilgilerini giriyorlar.
Termal kameralar başrolde
Arama kurtarma ekipleri, son teknoloji cihazlarla enkaz altında kalanlara ulaşmaya çalışıyor. Burada başrolü termal kameralar oynuyor. Termal kamera görüntüleme yöntemi olarak gözle görülmeyen ısı enerjisini temel alan ve görüntünün genel yapısını ısı enerjisine göre oluşmuş renkler ve şekillerin belirlendiği görüntüleme sistemi. Güvenlik amacıyla ve farklı amaçlar için kullanılan bu teknoloji enkaz altındakileri tespit etmede de çok işle görüyor.
İş bulmak hızlanacak
Bir grup genç yazılımcı da deprem bölgesindeki insanların iş bulmalarını hızlandırmak için http://afet.in adresli bir site oluşturdu. Yazılımcılar siteyi duyurdukları Twitter mesajlarında, “İlanlar ön onay ve sms onayından sonra yayınlanacak. Eğer ikametgah ya da öğrenci belgesi eklerseniz teyitli görünecek” bilgisini verdi.