Hanife Baş

Hanife Baş

hanife.bas@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yapay zeka hayatımızı şekillendirmeye devam ediyor. Yapay zeka sohbet robotları bugün en çok konuştuğumuz teknolojilerden. ChatGPT hayatımıza hızlı bir giriş yaptı. Sanal asistanlar, yapay zeka robotları, sohbet robotları artık pek çok alanda kullanılmaya başladı. Sohbet robotları zaten bir süredir vardı. Chatbot da denilen bu robotlar, mesajlaşma uygulamaları, web siteleri, mobil uygulamalar ve telefon aracılığıyla bir kullanıcıyla doğal dilde bir sohbeti simüle edebilen yapay zeka yazılımları. Bunlar bir süredir hayatımızda varlar. Özellikle çeşitli sektörlerde firmalar tarafından web sitelerinde ve mobil uygulamalarda müşteri ilişkilerinde kullanılıyorlar. Bu alanda adından söz ettiren yerli girişimlerden biri de CBOT. Kurumsal seviyede diyalogsal yapay zeka platformu. CBOT Kurucusu ve CEO’su Mete Aktaş ve CBOT Kurucu Ortağı ve CMO’su Çiler Ay’la sohbet ediyorum.

Haberin Devamı

Yerli çözümler var

Yerli bir yapay zeka sohbet robotu geliştirdiler. Bu teknolojiyi yurtdışında da kullanmaya başladılar. Türkiye’de, banka, kamu, telekom ve e-ticaret alanında pek çok büyük müşterileri var. Müşteri hizmetlerini kolaylaştırarak saniyeler içinde hizmet verilmesini sağlıyorlar.

CBOT, diyaloğa dayalı yapay zeka pazarında Türkiye’de lider firmalardan. Aktaş, ChatGPT’nin sanılanın aksine kendi işlerini olumsuz etkilemediğini, sektörün öne çıkmasını sağladığını söylüyor. Teknoloji dünyasında önce web siteleri, sonra mobil uygulamalar şimdi ise sanal asistanlar ve yapay zeka robotlarının öne çıkmaya başladığını belirtiyor.

CBOT olarak sadece bir sohbet robotundan ileri uçtan uca müşteri hizmetleri otomasyonu sunan bir yapay zeka şirketi olduklarını dile getiren Mete Aktaş, önümüzdeki döneme ses tabanlı yapay zeka teknolojilerinin damga vuracağını söylüyor.

Aktaş, “Yazı, ses ve video seçenekleri sunuyoruz. Yazıda aradığını bulamayanı IVR sistemlerine aktarıyoruz. O da sorunu çözmezse video araya giriyor. Sosyal medya üzerinden de çözümler sunmaya başladık. Instagram’da doğrudan mesaj üzerinden firmaların hesaplarına ulaşanlara sanal asistanla anında cevap vermelerini sağlıyoruz. Ayrıca kurumlarda uzaktan çalışma nedeniyle çalışanların belli hizmetlere erişimi için de iç müşteri sohbet robotlarına ilgi artıyor. Sanal asistanlarla hem müşterinin hızlı çözüm bulmasını hem de şirketlerin maliyetlerini düşürmelerini sağlıyoruz” diyor.

Haberin Devamı

Hedefi yurtdışı

CBOT’un hedefinde yurtdışında büyüme de var. Pandemi nedeniyle bu hedefleri biraz geri planda kalsa da Arnavutluk gibi ülkelerde çalışmalar yapıyorlar. Çiler Ay, gelecek beş yılda 45 milyon dolarlık teknoloji ihracatını hedeflediklerini aktarıyor. Yurtdışı pazarlarda daha fazla büyümeyi hedefliyor.

Sanal sohbet asistanları Latin alfabesiyle yazılan tüm dillerde, Arapça ve Rusça’da da kullanılabiliyor. Türkiye’den yurtdışına açılan yapay şirketi olmak istiyorlar. Onlara yurtdışı pazarlarda başarı dilerken, bu alanda gelecekte daha fazla yerli yapay zeka çözümü görmeyi umuyoruz.

Yapay zekalı robotla sohbet

TEKNO TUR

Yeni tekno cihazlar

Samsung, Galaxy A Serisi’nin en yeni üyelerini tanıttı. Seride, A14, A34 5G ve A54 5G modelleri var. Önceki modellere göre daha parlak ekranı, gelişmiş kamera sistemi ve daha uzun ömürlü piliyle öne çıkan seri, en yeni teknolojileri herkes için erişilebilir kılıyor. Kullanıcılara daha gerçekçi ve net videolar çekme, doğal güneş ışığında dahi ekranı daha net görebilme olanağı sunuyor.

Haberin Devamı

Yapay zekalı robotla sohbet

Xiaomi’nin giriş segmenti akıllı telefonu Redmi 12C 4.899 TL fiyatla Türkiye’de satışa sunuldu. Gücünü MediaTek Helio G85 işlemciden alan Redmi 12C, 6.71 inç’lik ekran, 6+5GB’a kadar genişletilmiş RAM ve 1 TB depolama uzantısı ile daha akıcı günlük işlemler, daha hızlı uygulama başlatma ve içerikler için daha fazla depolama alanı sunuyor. 5.000mAh bataryaya sahip olan cihazın 50 MP ana kamerası var.

Yapay zekalı robotla sohbet

Wiami Home Technology, ürün gamında bulunan AirFryer model sayısını 1 yıl içerisinde 17’ye çıkarttı. Wiami, robot süpürge ve akıllı yağ ölçer tartı da sunuyor. Genel Müdür Hayrettin Yılmaz, “2021 yılının ağustos ayında faaliyete geçen markamız, sektörde kısa süre içinde kendine yer edinerek her geçen gün büyümesini sürdürüyor. Şu an kendi sektörümüzde ilk beş marka içinde bulunuyoruz” dedi.

Yapay zekalı robotla sohbet

Canon yeni EOS R50 fotoğraf makinesini tanıttı. EOS R50, içerik üreticilerinin ihtiyaçları düşünülerek tasarlanan küçük ve kullanımı kolay bir APS-C aynasız fotoğraf makinesi olmasıyla öne çıkıyor. 4K video, etkileyici ses kaydedebilen ve net fotoğraflar çekebilen bu çok yönlü fotoğraf makinesi, kullanıcıların tüm ihtiyaçlarını karşılıyor.

General Mobile, yeni akıllı telefon modeli GM 22S’i satışa sundu. 4 GB Ram’i, 64 GB hafızası, 8 çekirdekli işlemcisi bulunan telefon tasarımıyla da dikkat çekiyor. 6.52 inç’lik ekranı, 5000 mAh pili var.