Haseki Hürrem Sultan Hamamı
Mimar Sinan'ın bu enfes eserine gelmeden önce biraz daha eskilere gitmek istiyorum. Hamam tarihi Roma dönemine kadar uzanan bir kültür. Antik Roma'da hamamlar sadece temizlik için zevk ve eğlence için de kullanılıyordu. Soylu da olsanız halktan biri de olsanız mahalle hamamına gelip her şeyden arınabilir, sosyalleşebilir ve tüm gününüzü burada geçirebilirsiniz.
Osmanlı döneminde erkeklere oranla daha kapalı bir ortamda yaşayan kadınların belki de sohbet edip sosyal çevre edinebilecekleri tek ortam hamamlardı. Burada bir tam günlerini geçirebilir, sohbet edebilir hatta kısmet bulabilirlerdi. Kadınların dışarı çıkmalarının kısıtlı olduğu bu dönemlerde hamama gitmek onlar için büyük bir şenlik havasında oluyordu. Kıyafetlerini, havlularını, yiyeceklerini hazırlayıp organize oluyor ve hamama gidiyorlardı.
Aslına bakarsanız günümüzde de durum bundan farklı değil. Kimi zaman sadece zevk için kimi zaman bir gelin hamamı organizasyonunda kendimizi göbek taşının tam ortasında bulabiliriz. Sıra geldi Hürrem Sultan Hamamı'nın altında yatan tarihe.
100 ile 200 yılları arasında inşa edilen Zeuksippoz Banyolarını belki duymuşsunuzdur. Burası, Bizans İmparatorluğu'nun başkenti Konstantinopolis şehrinin halk hamamı olarak geçiyor. 532 yılındaki Nika Ayaklanması sırasında yıkılıp yıllar sonra yeniden inşa edilmiş. En son 713 yılında banyo olarak kullanılan bu yapı, sonralarda hapishane ve ipek atölyesi olarak kullanılmaya başlanmış.
Yaklaşık 1000 yıl sonra, 1556'da Kanuni Sultan Süleyman eşi Hürrem Sultan için Mimar Sinan'a bu eşsiz hamamı yaptırmış. İstanbul'da Ayasofya Müzesi ve Sultanahmet Camii arasında yer alan Hürrem Sultan Hamamı, yerli halk ve turistler tarafından tercih edilen İstanbul'un en görkemli hamamları arasında yer alıyor. 1910 yılına kadar aktif olarak kullanılan hamam, uzun yıllar kapalı kalmış.
Zaman zaman Sultanahmet cezaevinin mahkumları kalmış, zaman zaman da kağıt ve benzin deposu olarak kullanılmış. Hamam, 1957-1958 yılları arasında onarılıp 2008 yılına kadar halı satış mağazası olarak faaliyet göstermiş. Sonrasında restore edilerek yeniden şehre kazandırılan hamamda, Türk hamam mimarisinde ilk defa kadınlar ve erkekler bölümü aynı izdüşümde yer alıyor.
Erkekler bölümünün girişi, Sultanahmet meydanındayken, kadınlar bölümü arka tarafta kalıyor. Erkekler meydan tarafında daha aktif olduklarından girişleri buradan daha rahatken, kadınlar daha izole bir yoldan hamama ulaşıyorlarmış. Tarihi yarımadada bulunan Hürrem Sultan Hamamı'nda kendinizi şımartmak ve bir kaç saat de olsa her şeyden uzaklaşmak isterseniz gönül rahatlığı ile tercih edebilirsiniz. Kendinizi tecrübeli ellere bırakıp bu eşsiz anın tadını çıkarın.
https://www.instagram.com/gezginayii/