Pandemiyle birlikte herkes gibi biz de alternatif tatiller araştırmaya başladık fakat araştırmalarımız çok uzun sürmedi çünkü pandemiden çok önce de aklımızda olan bir karavan deneyimleme fikri vardı. Hatta pandeminin yoğun olduğu ve yasakların geldiği dönemde, kiraladığımız karavanı 2 kez iptal etmek zorunda kalmıştık. Üçüncü denememizde başardık. Yola çıkmadan önce karavan kiralamakla ilgili söylemek istediklerim var.
Karavanı nereden ne kadara kiraladık?
Uzun zamandır iletişimde olduğumuz Lotus Karavan’dan Dilek Hanım ile konuşarak, Mayıs sonu, günlük 750 TL’ye 5 gün için karavanımızı kiraladık.
Bu 5 gün için oldukça yanlış bir rota seçerek Datça’ya gitmeye karar verdik. Biz konaklama yerimiz olarak Datça Aktur’u seçtik. Eğer sizin de tercihiz Aktur olursa, haftalar öncesinden yer durumunu kontrol edin. Güzel ve düzenli bir kamp alanı ve müdavimleri de oldukça fazla. Ama yolun uzunluğunu göz ardı etmeyin. İstanbul’dan Datça’ya gitmenin, bu kadar yorucu olabileceğini hiç hesaba katmadık. Biz yaptık siz yapmayın. Her Mayıs ayında biz Akdeniz’e iniyorduk aslında ama karavanın heyecanına kapılıp çok başka bir rota çizmişiz.
Araç kiralama prosedürleri ve ehliyet sorunsalı
Biz Fiat Ducato bir araç kiraladık. Bu araçları B sınıfı ehliyetinizle kullanabiliyorsunuz. Ekstra bir belgeye de ihtiyaç yok. Ama ne kadar süredir ehliyet sahibi olduğunuz bu noktada önemli. Yeni ehliyet almış kişilere araç kiralamak istemiyorlar. Ağır ve büyük bir araç olduğu için sürücü açısından bir miktar alışma süreci söz konusu. Kişiden kişiye değişir elbette ama ilk 1-2 saat içinde araca ve frenlere alışmış oluyorsunuz. Aracınızı teslim alırken, kiraladığınız yerde size en küçük ayrıntıya kadar her şey anlatılıyor.
Aslına bakarsanız içeride çalışan büyük bir sistem var. Benim tavsiyem, araçla ilgili anlatım yapılırken video kaydı almanız. Kiraladığınız kişilere elbette her zaman ulaşabilirsiniz ama kafanıza takılanları videoyu izleyerek de rahatlıkla çözebilirsiniz. Araç bize benzin deposu ve su deposu dolu, pis su ve tuvaleti boş olarak teslim edildi. Aracı bırakırken de sizden aynı şekilde teslim alıyorlar. Bu noktada yolculuğunuzun hangi aşamasında tuvaletinizi ve atık su deponuzu boşaltmanız gerektiği de önemli. Karavan seyahatinizde kritik bir strateji yürütmeniz gerekiyor 😊
Yanımıza neler aldık?
Biz normalde de oldukça minimal yaşadığımız için yanımıza aldıklarımız da o ölçüde azdı. Kişisel eşyalarımıza ek olarak, kendi yastığımızı, nevresimimizi, termos, tabak, çatal, kaşık gibi bazı mutfak ekipmanlarımızı da yanımızda götürdük. Karavan tatili olmasaydı, 1 haftayı tek sırt çantası ile geçiriyorduk ama karavanda tam zamanlı bir yaşam olacağı için normal tatillere göre daha fazla şey almak zorunda kaldık. Bize göre yine de fazla olan eşyalar, Dilek Hanım ve eşi için öyle değildi:) Bizi karşılamaya geldiklerinde, karavanı kiralayanların bizim olamayacağımızı düşünmüşler çünkü şimdiye kadar bu kadar az eşya ile gelen olmamış:)
Karavanla seyahat etmenin en güzel yanı, yorulduğunuz zaman arkaya geçip dinlenebilir, mutfağınızda yemek yiyebilir ve yolda tuvalet arama derdinden kurtulabilirsiniz. Hele ki bizim gibi 10 saatten fazla olan rotayı seçerek Datça’ya geldiyseniz:) Biz kısıtlı zamanımız olduğu için yolda olmak yerine varmayı tercih etmek zorunda kaldık. Sizin böyle bir sorununuz yoksa lütfen yoldaki güzellikleri kaçırmayın ve acele etmeyin.
Datça Aktur
Datça Aktur için çok zor yer bulunduğunu duymuştuk. Ama biz sezon dışında gittiğimiz için rezervasyon konusunda sorun yaşamadık. Girişte pandemi kuralları çerçevesinde HES kodunuz alınıp ateşiniz ölçülüyor ve aracınız dıştan ilaçlanıyor. Bizce bu gayet güzel bir uygulama olmuş. Giriş işlemlerinizden sonra size bir görevli yerinizi gösteriyor ve aracınızı park ediyorsunuz. Yalnız burada şöyle bir uyarıda bulunmam gerekiyor. Özellikle ilk kez karavan kiralıyorsanız, lütfen park sırasında çok daha dikkatli olun. Belki daha önce hiç kullanmadığınız büyüklükte bir aracı ağaçların arasına park etmeniz gerekiyor. Bu noktada birinden destek alırsanız, olabilecek kazaların da önüne geçebilirsiniz.
Herkesin kendine özel bir parseli bulunuyor. Parseller çizgilerle birbirlerinden ayrılıyor. Özellikle yürüyüşleriniz sırasında kimsenin parseline girmediğinizden emin olun:) parselinizin hemen önünde elektrik ve su alabileceğiniz bir pano ve çeşme bulunuyor. Parsele yerleştiğiniz anda, bu panolar görevliler tarafından aktif hale getiriliyor. Sonrası tenteni açıp, masa ve sandalyeni dışarı çıkararak keyif zamanı.
Nerede yüzülür?
Aktur’da 2 tane koy bulunuyor. Büyük koy ve küçük koy. Büyük koy küçük olana göre çoğu zaman biraz daha rüzgarlı ve dalgalı. Büyük koyda rüzgardan duramadığınız zamanda bile küçük koyda her şey sakin:) Bizim ilk tercihimiz büyük koy olsa da sonrasında küçük koyun müdavimleri arasında yerimizi aldık. Büyük koya geldiğinizde şemsiye ve şezlonglar göreceksiniz fakat, site sakinlerine özel olduğu için kullanılmasına pek izin verilmiyor. Biraz ilerledikten sonra bir ağaç altına sandalyelerinizi atıp güneşlenebilirsiniz. Küçük koyda da şezlong kiralayabileceğiniz bir yer var ama biz, bol ağaçlı olmasından faydalanarak, her gün aynı ağaç altına attık kendimizi ve oradan denize girdik. Şunu gözden kaçırmayın eğer aylardan Mayıs ise Ege henüz ısınmamıştır. Soğuk su sevmiyorsanız burası pek size göre olmayabilir. Yola çıkmadan önce rotanızı Akdeniz olarak belirleyebilirsiniz. Biz soğuk deniz yüzünden sorun yaşamadık, sezon henüz açılmadığı için kimsenin olmaması da bir bakıma oldukça hoşumuza gitti.
O zaman biraz romantizm
Şöyle bir güneşi batıralım, biraz manzara izleyelim derseniz de Küçük Koyun az ilerisinde tepede dalgalanan Türk bayrağını göreceksiniz, ona doğru yürümeye başlayın ve önünüze gelen uzun merdivenlerden yukarı tırmanın. Tepede göreceğiniz manzara enfes. Hangi tarafa dönseniz gözleriniz bayram edecek:)
Karavan işleri
Her şey hoş güzel, yüzdük, eğlendik, harika… Peki bu kadar güzelliğin bir bedeli olmasın mı? Bedel diyorum ama evde olmaktan aslında hiç farkı yok. Sadece işler biraz daha mekanik ve teknik ilerliyor. Sıklıkla kontrol etmemiz gereken bazı konular var.
Güneş panelleri ve Akü - Elektrik
Güneş panellerinin ve akünün durumu sizin dışarıdan elektriğe ihtiyacınızın olup olmadığını gösterir. Karavan içinde telefonunuzu ya da bilgisayarınızı şarj etmek istiyorsanız bu alanı kontrol etmeme gibi bir lüksünüz yok.
Temiz ve gri su deposu
Bunların hepsi bir kontrol paneli üzerinden kontrol ediliyor. Temiz su, sizin elinizi yüzünüzü, bulaşıklarınızı yıkayıp, duş aldığınız su. Gri su ise, bu yaptığınız işlemlerde kullandığınız suyun depolandığı yer. Temiz su deponuzu, gittiğiniz bir karavan alanında ya da yol kenarındaki çeşmelerde basit bir işlem olarak doldurabilirsiniz. Gri suyunuzu da, kamp alanında size gösterilen bir mazgala ya da yol kenarındaki bir yağmur suyu giderine dökebilirsiniz. Gri su deposu tuvaletle karıştırılıyor fakat buranın tuvaletle hiçbir bağlantısı yok. Oraya şimdi geliyoruz:)
Tuvalet
Eveeet işte burada işler birazcık karışıyor. İnsan sistemi aynı fonksiyonlarla çalışıyor, orada bir değişiklik yok ama öncesi ve sonrasında bazı işlemler var:) Eğer ilk kez karavan kiralayacaksanız, bu anlatılanları lütfen kayıt altına alın. Videodan izlemek sizin için çok daha kolay olacaktır. Şimdi, klozetin yan tarafında tuvalet içindeki kapağı açıp kapattığınız bir mekanizma bulunuyor. Tuvaleti kullanmadığınız zamanlarda, özellikle de yolculuk halindeyken bu kapağın kapalı olmasına dikkat edin. Tatilinizi tuvalet temizliği ile geçirmek istemezsiniz eminim:( Karavanda, evlerimizdeki gibi bir kanalizasyon sistemi olmadığı için, boşaltım sonrasındaki ürünleri parçalayıp, sıvı haline getirmek adına bir takım kimyasallar kullanılıyor. Bu kimyasallar size, karavanı kiraladığınız firma tarafından veriliyor. Siz de belli aralıklarla bu kimyasalı klozetinize ekliyorsunuz. Farklı formlarda kimyasallar bulunuyor. Sizin için buradaki önemli konu, yola çıkmadan önce tuvaletinizi hazırlamak adına bu kimyasalı döküp, birkaç kez sifona basmak ve klozetin içindeki kapağı da mekanizmasından kapatmak olmalı. Sıralamak gerekirse;
1 – Tuvaletin kimyasalını ekle.
2- Sifona basarak kimyasala bir miktar su gitmesini sağla.
3- Klozet içindeki kapak ve klozetin kendi kapağını kapat.
Bunları bu şekilde, sıraladıkça gözünüzde canlanmıyor olabilir ama yarım günde bu disipline ulaşmış oluyorsunuz.
Peki tuvaleti nereye boşaltıyoruz?
Aktur içinde bu tür kimyasal atıklar için ayrılmış özel bir alan var. Kimyasal yardımıyla tamamen sıvılaştırılmış atığınızı bu alan dökebilirsiniz.
Ne yedik içtik?
Karavanda bizim gibi kısa süreli konaklayacaksanız en pratikleri, hazır çorbalar, konserveler, ısıtılan hazır pilavlar ve elbette makarna. Biz de yanımızda getirdiğimiz kahvaltılıklara ek olarak öğlen ve akşam yemekleri için hızlı ve doyurucu bu tarz yemekleri tercih ettik. Eğer Datça Aktur’a gelecekseniz bunların hiçbirini yanınızda getirmeyin. Kamp alanına 3 dakika yürüme mesafesinde bir Migros Jet var ve haftada bir kurulan Pazar var. Aradığınız her şeyi buralarda bulabilirsiniz. Kısa süreli bir karavan tatili yapacaksanız pratik yemekler konusunda ısrarcı olmalısınız. Kimse tatilde saatlerce mutfakta zaman geçirmek istemez:) Ama ben bunlarla da uğraşamam derseniz, Aktur’un içinde açık havada bulunan bir lokantası da mevcut.