Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bu aralar sürekli depremi konuşuyoruz.

Bir de farklı görüşler çıkınca insan ne yapacağını bilemiyor.

Kafalar karışıyor.

Ruh sağlığımız ister istemez etkileniyor.

Depremin ve tartışmalarının etkilerini nasıl azaltabiliriz?

Ruh sağlığımız nasıl düzelir?

Bu soruları ve deprem gerçeği için hazırlıkların neler olması gerektiğini Bilim Kurulu Üyesi ve Halk Sağlığı Uzmanı

Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan ile konuştuk.

Ruhen ve fiziken hazırlık

Prof. İlhan öncelikle deprem gerçeğini görmek, kabul etmek ve ona göre hazırlıklar yapmak gerektiğini dile getiriyor.

Haberin Devamı

İlhan, “Hem ruhen hem de fiziken hazır olmak lazım. Kamusal, toplumsal ve bireysel düzeyde hazır olmak gerekir. Bakıyoruz sürekli deprem konuşuluyor. Deprem gerçeğini kabul edip hazırlıklı olup ona göre yaşamamız gerekiyor. Hazırlıkları yaptıktan sonra rutin yaşama dönmek gerekiyor. Çocukları korkutmamak, sürekli endişeye sevk etmemek gerekiyor” diyor.

İlk olarak coğrafyanın iyi tanınması ve binaların sağlamlığının gözden geçirilmesi gerektiğini dile getiren İlhan, “Güvenmedikleri binalar yenilenmeli. Deprem anında evin yıkılmaması ve içinden çıkılması gerekiyor” vurgusu yapıyor.

Acil durum planlaması

Herkesin kişisel acil durum planlamasını yapması gerektiğinin altını çizen İlhan, “Ailenin ortak buluşma noktası belirlemesi lazım. Afet çantası da hazırlanmalı. Su, bisküvi, ışık, yedek batarya gibi şeyler olmalı içinde. Evin planını iyi gözden geçirmeleri gerekir. Bazı eşyaların sabitlenmesi gerekir. Planlı olmak insanı güvende hissettirir. Bu da rahatlamayı sağlar” diyor.

Afetlere yönelik planlama yapmanın önemini vurgulayan İlhan, “Bana bir şey olmaz anlayışından çıkmaz gerekiyor. Önceden her şeyin hazır olması gerekiyor. Bölgenin demografik yapısını bilmek de önemli. Ona göre bölgenin kendi planını yapması gerekiyor” diyor.

Bilgi kaynağı

Deprem ve tartışmalarında bilgi kaynağının önemli olduğunu vurgulayan İlhan, binaların güvenliği konusunda gerçeklere göre hızlı hareket edilmesi gerektiğini söyledi.

İlhan, “BM, ‘bilgi kaynağı olarak kamu kaynaklarını güvenin’ diyor. Dedikodulara inanmak korkuları etkiler ve ruh

Haberin Devamı

sağlığını bozar. Bilgi kaynağı o açıdan

çok önemlidir” diyor.

İstanbul’un sorunlarından birinin de dar sokaklar olduğunu belirten İlhan, deprem olduğunda mutlaka yolların açık olması gerektiğini vurguladı.

İlk yardım eğitimi

Deprem bölgesindeki insanların ilk yardım ve kurtarma eğitimi almalarının da önemli olduğunu dile getiren İlhan, “Sadece kişisel olarak değil sağlık kuruluşlarının ve belediyelerin de kurtarma gruplarının hazır olması gerekir” diyor.

Depremlerde ilk 72 saatten sonra canlı ve sağlıklı çıkmanın azaldığını belirten İlhan, “İlk kurtarma çalışmalarına mahalledeki komşuların ve akrabaların başlattığını unutmamalıyız. Komşusunu kurtarmak için çabalayanı çok gördük” diyor.

Mustafa Hoca depremin etkilerini azaltmada hazırlık ve eğitimin öneminin altını ısrarla çizdi.

Hep sordum yine soruyorum: DEPREME HAZIR MIYIZ?