Art Dubai 2013, galerilerin sunduklarından çok tartışma programları, ödül sergileri ve eğitici derslerden oluşan programıyla dünyanın ilgisini çekiyor. Fuarda 29 ülkeden 75 galeri var
Bu yıl yedincisi düzenlenen Dubai sanat fuarı yöneticisi Antonia Carver, artinfo.com’a 29 ülkeden 75 galerinin katıldığı fuarın son on yıldır gelinen bambaşka bir noktayı işaret ettiğini söylüyor. Dubai bugün bütün Ortadoğu çağdaş sanatında bundan on yıl önce söz konusu olmayan bir özgürlük duygusuna sahip. Krizleri, politik gelgitleri atlatmış yarım kalan inşaatların tümüne tekrar start verilmiş.
Fuarın açılışında iki Sheikh (Şeyhin İngilizcesi) ellerinde galeri Sabrina Amrani görevlisinin onlara verdiği mercekle Hintli sanatçı Wagas Khan’ın duvara yaptığı resmi inceliyorlar. Bir zamanlar Hollanda resminde keşfedilecek uzak kıtaların sembolü mercek, o kadar şey gösteriyor ki.
Art Dubai 2013 son yıllarda çok farklı bir noktaya geldi. Fuar, bugün Ortadoğu
çağdaş sanatında daha önce söz konusu olmayan özgürlük duygusuna sahip.
Olduğu gibi kabullendiler
Her şeyden önce Batılıların çoktan Arap zevkini kendi bildikleri gibi şekillendirmekten vazgeçtiğini gösteriyor. Onları olduğu gibi kabul edip hatta sevmeye karar verdiklerini... Batılı galeriler kendi zevklerini değil, şeyhlerle ve bölgeyle empati yaparak onların sevebileceği işleri standlarında sunuyor.
Bu işlerin ortak noktası mercekle incelenmeye ihtiyaç duyduracak kadar ‘zanaat’e, el emeğine sahip olmaları. Bu önemli bir kriter... Merceğin amacı göz yanılsamasını arttırmak değil yani...
El emeğinin açıkça hissedildiği tığ işi işleriyle Joana Vascencelos, Birleşik Arap Emirlikleri’nin en tanınmış ressamı Abdul Kadir Al Rais, İslamik keman serisiyle tanınan İbrahim Qurashi, gündelik malzemenin yanısıra kaligrafik soyutlamalar da yapan Nasir Nasrallah, şiirlerini Arapçaya çevirerek devasa duvar resimleri düzenlemesiyle tanınan İdris Khan, dokuma halıdan soyutlamalarıyla Bita Ghezelayagh, neon Arapça yazı işleriyle Shezad Dawood, bu yerel bakışı beslemekte kusur işlemeyecek türden işler üreten sanatçılardan.
Heykeller ilham veriyor
Fuar, satış için oraya gelen galerilerin gösterdiklerinden belki daha çok non-profit programıyla ilgi odağı olmayı hak ediyor.
Ünlü İspanyol asıllı küratör Chus Martinez’in sahilde heykel projesi bunlardan biri ve belki de en değerlisi... Chris Burden, Gabriel Kuri, Slavs & Tatars gibi çok farklı isimleri bir araya kumsalda getiren sergi için Martinez, canvas’a “heykel zor bir araç ama toplumların tarihini inşa etmelerinde önemli bir araç...” diyor. Farklı dildeki heykeller sahildeki gökdelen silüetine fondaki inşaat sesine tutarsız ama ilham verici bir katkıda bulunabiliyor.
Fuar organizasyonu tarafından 10 sanatçıya fuara özel izleyiciyi işin içine katacak işler sipariş edilmiş. Onlardan biri de Ahmet Öğüt...