Aslı Öktener

Aslı Öktener

asli.oktener@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre yılın ilk 7 ayı içinde ülkemiz genelinde meydana gelen 1830 orman yangınında 9114 hektar alan kül oldu. İzmir ve çevresinde çıkan yangınlarda ise 2 bin hektarın üzerinde alan etkilendi. Ve ne yazık ki 19 kişi yaşamını yitirdi, onlarca kişi yaralandı, yüzlerce orman canlısı da telef oldu…

O izmariti yere atmayın arkadaşım

Bu vahim tabloya dikkat çekmek için, biz de gazetemiz Milliyet’in öncülüğünde düzenlediğimiz “Ormanı Temizle, Yangınlara Dur De” etkinliğinin ikinci ayağını Manisa Kent Ormanı’nda gerçekleştirdik. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek’in ev sahipliği düzenlenen buluşmada alandan 1 saat içinde çoğu izmarit, cam ve pet şişeler olmak üzere çok sayıda atık topladık. Kampanyanın ilk durağı olan Urla’da da otoyol kenarındaki bölgeden 15 dakikada 15 poşet çöp çıkmıştı.

Haberin Devamı

Bu manzaralar, Başkan Ferdi Zeyrek’in vatandaşlara yaptığı “Doğayı korumak istiyorsak hep birlikte mücadele etmemiz gerekiyor” çağrısında, Genel Yayın Yönetmenimiz Özay Şendir’in ise, “Çevre temizliği bilinci, uyarı yaparak, ceza keserek halledilecek bir mesele değil. Öncelikle her vatandaşın bu güzelliklerin değerini bilip o sorumlukla davranması gerekiyor” sözlerinde ne kadar haklı olduklarını kanıtlıyordu.

Buluşmada Genel Sekreter Yardımcısı Oğuz Murat Pınar’ın gösterdiği, henüz birkaç gün önce araçtan atılan izmaritle çıkan yangının, rüzgârın da etkisiyle onlarca saniyede nasıl yayıldığını içeren videoyu da içimiz cız ederek izledik. Soruyorum; neredeyse her gün bir başka bölgede ormanlar cayır cayır yanar; müdahale sırasında onca insan yaşamını yitirir, onlarca kişi de yaralanırken siz büyük bir rahatlıkla o izmariti, o cam, pet şişeleri neden ve nasıl yere atarsınız? Anlamak gerçekten mümkün değil!

Mesela evinizin içine de yanan izmariti böyle bırakıyor musunuz? Tabi ki hayır… Peki, doğanın; içinde yaşayan tüm canlılarla birlikte biz insanoğlunun da evimiz olduğu gerçeğini neden bir türlü anlamıyorsunuz? Ve çoğu kez de anlatmak isteyen, uyarana da alınıyor, kızıyorsunuz…

Biz alandan ayrılmadan Yunusemre ilçesinden bir yangın haberi daha geldi. Neyse ki alevler büyümeden Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi ve Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerinin havadan ve karadan hızlı müdahalesiyle kısa sürede söndürüldü. Umuyoruz gazetemiz Milliyet’in başlattığı ve yerel yönetimlerin de büyük destek verdiği bu farkındalık kampanyası, göldeki damla misali, dalgalar halinde yayılmaya ve bizlere geleceğe dair umut vermeye devam eder. Biz elimizden geleni yapıyoruz peki ya siz?