Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

ÖSYM, çok uzun yıllar sadece ülkemizin değil, dünyanın en güvenilir kurumlarından biriydi. Güven denilince akla önce o gelir, örnek olarak o verilirdi.

Merkezi sınavlar konusunda dünyanın sayılı sınav merkezlerinden biri olarak parmakla gösterilirdi.

Son yıllarda adı pek çok şaibeye karıştı. Karışmaya da devam ediyor.

Üniversite giriş sınavları için kuruldu. İşini çok iyi yapınca da kamuya ait tüm sınavlar sırtına yüklendi ve sonunda altından kalkamaz hale geldi. Bir de zaman zaman farklı arka bahçe sevdalılarının karargâhı ve hele hele bir de yasal dokunulmaz zırhıyla hiç kimseye hesap vermez hale gelince güçlendikçe güçlendi.

Haberin Devamı

Bir gazeteci olarak kurulduğu ilk günden bugüne yakından izliyorum. Rahmetli Altan Günalp, örnek bir kurum yaratmak için çok çabalamıştı. Umarız bir an önce o ilk yıllardaki görkemli günlerine yeniden kavuşur.

Eksen kayması

ÖSYM’nin kuruluş amacı doğru, güvenilir, seçici, adil ve en önemlisi de ayırt edici sınav yapmaktı. Yaptığı yıllar da oldu. Şimdilerde ise sanki önceliği para kazanmak haline gelmiş. Neredeyse tüm şirketler ekonomik sıkıntı içerisindeyken onlar bankalar gibi kâr rekoru kırıyor!.. CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, böylesi konularda ilginç tespitlerde bulunuyor, TBMM Başkanlığı’na ilginç soru önergeleri veriyor.

İşte onlardan biri ve gerekçeleri:

“2017 yılında yıllık geliri 525 milyon 768 bin TL olan Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) çoğunluğu adayların ödediği sınav ücretlerinden oluşan gelirleri 2022 yılının ilk 6 ayında 1 milyar 31 milyon TL’ye yükselmiştir.

Geçtiğimiz yıl 767 milyon 630 bin TL gelir elde eden kurumun içerisinde bulunduğumuz yılın yalnızca ilk yarısında 1 milyar TL’nin üzerinde gelir elde etmesi çeşitli soruları da beraberinde getirmiştir.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı 2022 yılı Mali Durum ve Beklentiler Raporu’na göre 2022 yılı Ocak-Haziran döneminde 445 milyon 927 bin TL gideri olan kurumun 585 milyon TL’nin üzerinde kâr etmiş olduğu anlaşılmaktadır.

ÖSYM ülkemizde merkezi sınavlara katılan bütün yurttaşlarımızın kaderine etki eden ve hayatına dokunan bir kurum olmasına karşın sınavlarda meydana gelen şaibelerle sık sık gündeme gelmektedir.

Haberin Devamı

ÖSYM’nin güvenilirliğinin sorgulandığı bugünlerde kurumun kâr eder bir mali bütçeye sahip olması kamusal vicdan ve sorumluluktan uzak bir yönetim anlayışının kuruma hâkim olduğu görüşünü pekiştirmektedir.

Hayat pahalılığının altında ezilen halkımızın yoksul çocuklarından toplanan sınav ücretlerinin sınav giderlerini aşmayacak şekilde yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Bu bilgiler ışığında:

1. ÖSYM’nin sınav ücretlerinin kuruma kâr ettirecek seviyede tutulmasının sebepleri nelerdir? Söz konusu yaklaşımı etik ve vicdani buluyor musunuz?
2. ÖSYM’nin mali durumu göz önüne alınarak sınav ücretlerinin yeniden düzenlenmesi düşünülmekte midir?
3. 20172022 döneminde ÖSYM’nin elde ettiği gelir ve giderleri açıklar mısınız?
4. 20172022 döneminde ÖSYM’nin giderlerini aşan ve kâr olarak elde edilen gelirlerin harcandığı kalemleri açıklar mısınız?
5. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı 2022 yılı Mali Durum ve Beklentiler Raporunda şaibe nedeniyle iptal edilen KPSS oturumuna ilişkin herhangi bir bilgiye yer verilmemesinin sebepleri nelerdir?..”

Haberin Devamı

Burs olarak verilsin

ÖSYM elde ettiği bu kârı öğrencilere burs olarak verse ya da yurt yaptırsa eminiz ki çok hayırlı bir iş yapmış olur ve üzerindeki şaibelerden de arınmış hale gelir. İmajı da yenilenir. Bu da o kadar zor olmamalı.

Özetin özeti: Kurumları yıpratarak yok etmek yerine, sahip çıkarak güçlendirmeliyiz. ÖSYM bunu hak ediyor.