Liselere Giriş Sınavı (LGS) pazar günü gerçekleşecek.
Bir milyon civarında öğrencinin girmesi bekleniyor.
Kimi fen ve Anadolu liselerine gidecek, kimi de kolejlere, meslek liselerine ya da imam hatiplere.
Hangi lise?
Her ne kadar henüz çok erken gibi gözükse de lise seçimi konusuna şimdiden kafa yormakta yarar var.
Önemli olan en popüler liselere değil, sizin için en uygun liseye gitmek.
Defalarca dile getirdik ama bir kez daha hatırlatmakta yarar var: İyi okul elbette önemli ama daha önemli
olan iyi öğrencidir.
O iyi okulları iyi yapan tarihi, donanımı ve öğretmenleri kadar öğrencileridir.
İyi bir öğrenci gittiği her okulda başarılı olur ama her okul, her öğrenciye iyi bir gelecek sunamıyor. Bunun fazlasıyla örneklerini gördük.
İşte bu yüzden o lise ya da bu lise yerine sizi hayallerinize bir adım daha yakınlaştıracak en doğru liseyi bulmak, bu süreçte kendinize ya da çocuğunuza yapacağınız en büyük iyilik olacaktır.
Sınav ve diploma odaklı eğitim milyonlarca üniversite mezununun işsiz ve mutsuz olmasına neden oldu.
Çocuklar çocukluğunu, gençler gençliğini yaşayamadı, mükâfatları da çaresizlik oldu.
Ne olur sizler de aynı yanlışın içine düşmeyin.
Çocuğunuz hangi liseye girerse girsin doğru hedefler belirleyerek yola devam edin, ileride sevinen siz olun.
Sınava 5 kala?
Pazar günü gerçekleşecek sınav hayatımızdaki sınavların ne ilki ne de sonuncusu.
Başarılı olmak nasıl ki geleceğe yönelik tüm kapıları sonuna kadar açmayacaksa, başarısızlık da dünyanın sonu olmayacaktır.
Bu nedenle, alabileceğiniz en iyi puanı alabilmek için yola çıkın ama işler umduğunuz gibi gitmezse karalar da bağlamayın.
Mademki sınava giriliyor, mademki iyi bir puan almak en azından moral açısından değerli, işte o zaman bazı ayrıntılara dikkat etmekte yarar var.
Peki, bunlar neler olabilir? İşte çok önemli bazı ipuçları:
Son birkaç günü sadece deneme sınavları çözerek geçirin. Sanki gerçek sınavdaymış gibi tüm kurallara uyun ve sonrasında ciddi bir analiz yapın. Örneğin kaç boşunuz, kaç yanlışınız var? Süre yetti mi? Susadınız mı, acıktınız mı, tedirgin misiniz? Bütün bunlara bakın ve LGS’de bunları yapmamaya çalışın.
Sınava gelince, hiçbir soruyu ikinci kez okumayın, hiçbir soruyu ille de çözeceğim diye inatlaşmayın. Soruya 1 buçuk dakikanın üzerinde zaman ayırmayın, gerekçesi ne olursa olsun moralinizi bozmayın, dikkatinizi dağıtmayın.
LGS ve YKS benzeri giriş sınavları sadece bilgiyi değil, zamana karşı yarışı, dikkati ve en önemlisi de okuduğunu anlamayı, analiz etmeyi ölçen sınavlardır. Birçok sorunun cevabı da zaten kendi içindedir. Bu yüzden her soruyu ve tüm seçenekleri mutlaka okumalısınız.
Doğru cevapları cevap kartına geçirirken kaydırma en sık yapılan hatalardan biri. Aynı duruma düşmemek için her 5 soruda bir, soru ve cevapları karşılaştırarak olası bir durumda paniğe kapılmayı en aza indirebilirsiniz. Bu arada doğru cevapları soru kitapçığına işaretlemekte de yarar var.
Özetin özeti: Her çocuğumuzun başarılı olacağı bir okul, bir alan, bir ders mutlaka vardır. Sonuç ne olursa olsun, pes etmek ya da rehavete kapılmak yok. Yeter ki ne istediğinizi bilin, kararlı olun, gerisi gelecektir.