Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Hangi kriteri kıstas alırsanız alın ilk 10’a giren kentlerimizden biri de Mersin.

Eğitimde, üretimde, yaşam standartlarında, sosyal ve kültürel etkinliklerde, sivil toplum örgütlenmesinde, gastronomide, ticarette, turizmde, tarımda ama özellikle de “Öğrenci dostu kentler” sıralamasında hep en ön sıralarda yer alıyor.

Uçaktan baktığınızda ya da kente yaklaştığınızda her karesi adeta bereket fışkırıyor. Tek yakışmayan, ülkemizin her köşesi gibi giderek betonlaşması. İlk uzun bina yapıldığında çok tepkiler olmuştu. Şimdi bahçeli yatay mimariden eser kalmamış. Adeta gökdelen tarlasına dönüşmüş.

Haberin Devamı

Dünyanın en uzun sahil kentlerinden biri. Güney Fransa kentlerine çok benziyor ama oralar turist kaynıyor, burada ara ki bulasınız. Birkaç sihirli dokunuşla çok daha iyi noktalara gelmesi işten bile değil.

Kozmopolit bir kent. Eskiden emekli cenneti olarak bilinirdi. Ülkemizin her yerinden emekli akınına uğrardı. Şimdi en zengininden orta hallisine Suriyelilerin ve Rusların ilk tercihleri arasında yer alıyor.

Diğer kentlerle hele ki bulunduğu coğrafyadaki kentlerle kıyaslandığında henüz çok yeni bir kent. 200 yıla yaklaşan bir serüveni var. İlçelerinden Tarsus, Silifke ve Kızkalesi’nin tarihi çok daha eskilere dayanıyor. Bu yüzden kimliği henüz çok net çizgilerle oturmuş değil.

Evet, bir liman kenti. Ülkemizin dünyaya açılan en büyük limanlarında birine sahip.

Evet, bir ticaret kenti. Vergi sıralamasında her daim ilk 7’ye hatta ilk 5’e giriyor.

Evet, bir sanayi kenti. İlk organize sanayi bölgesi burada açılmış. Çok daha iyi noktalara gelebilirdi ama devamı getirilememiş.

Evet, bir üniversite kenti. İkisi devlet, ikisi vakıf 4 üniversitesi var ve on binlerce öğrenciye ev sahipliği yapıyor.
Evet, bir tarım kenti ve başta narenciye olmak üzere sebze ve meyve üretiminde hep ilk üçte.

Evet, bir kültür kenti. Hemen her alanda en fazla etkinlik yapılan kentler sıralamasında da en iyilerden biri.

Daha pek çok alanda da çok çok iyi noktadalar.

Kişi başına düşen gelir sıralamasında da eminim ki ilk 5’e giriyorlardır. Şehirdeki ekonomik canlılık bunun en önemli göstergelerinden biri.

Haberin Devamı

Basketbolda Avrupa kupalarını zorluyorlar ama futbolda yok gibiler.
Peki, Mersin deyince tantuni ve cezerye dışında aklınıza ne geliyor?

Bırakın başkalarını, kendilerine sorduğunuzda da çok fazla seçenek sunamıyorlar.
Yani markaları yok, yani hak ettikleri noktanın çok uzağındalar.

Tanıtım ve katma değeri yüksek üretim konusunda ciddi zaafları var. Çok daha fazlasını kazanabilirler ama sanki buna ihtiyaçları yok gibi. “Gerek de duymuyoruz” izlenimi veriyorlar.

Yenişehir Akademi

Yenişehir, Mersin’in en yeni merkez ilçelerinden biri. Şehrin tam göbeğinde devasa binaların yer aldığı modern bir kent. Günün neredeyse 20 saatinde müthiş bir canlılık var. Ev fiyatları 20 milyon liraya kadar çıkmış. Gecekondusu ve döküntü noktaları yok gibi. İhtiyaç duyulan birkaç bölge için de kentsel dönüşüm izni bekleniyormuş.

Yenişehir Belediyesi ve özellikle de Başkan Abdullah Özyiğit, eczacı kökenli olmasına rağmen tam bir eğitim ve çocuk sevdalısı. Yenişehir Belediye Akademisi de onlara hizmet için kurulmuş.

Haberin Devamı

Erken çocukluk eğitiminin yani anne karnında başlayan ve okula başlayınca kadar devam eden okul öncesi eğitimin farkına fazlasıyla varanlardan. Bu alanın en iyisi olan Marmara Üniversitesi ile çok önemli projeler geliştirip, çok önemli yol kat etmişler.
Her yeni doğan bebeğin sağlıklı gelişiminde ve eğitiminde yapılması gerekenleri planlayıp en erken dönemden itibaren hem aileyi hem de yeni doğanı destekleyecek olan 0-8 yaş Erken Çocukluk Dönemi Eğitimini “Yenişehir Modeli” literatüre geçirmişler.
Çocuk yetiştirmek için ideal kentlerden biri. Akademi ve ona bağlı kurumları gezdiğinizde, öğretmen ve velileri dinlediğinizde, çocukları izlediğinizde bunu fazlasıyla hissedebiliyorsunuz.

Teorik eğitimin yanı sıra uzman kadroların gözetiminde gerçekleşen uygulamalar çocukların sadece ilgi, yetenek ve becerilerini değil her alandaki gelişmelerini güçlendirmeyi amaçlıyor ve gelinen nokta da tüm taraflar için memnuniyet verici.

Yenişehir’in üniversite öğrencilerine yönelik iki öğrenci yurdu da görülmeye değerdi.

Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, “’Yenişehir Modeli’ proje hedefimiz, 0-8 yaş aralığındaki bütün çocukların aileden başlayan eğitimle gelişimsel potansiyellerinin en üst düzeyine ulaşmış bireyler olması ve hiçbir çocuğun geride bırakılmamasıdır. Üniversite yurtlarımız da gençlerimize hak ettiklerinin en iyisini verme yönündeki çabalarımızdan sadece biri” diyor.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in, Mersin’in geleceğine yönelik heyecanı ve hayalleri ise inanılmaz boyutlarda. “Sahil düzenlemesinden metro hattına başlattığımız büyük projelere Ankara gölge etmesin, engel olmasın yeter” diyor.

Bayburt ve Şırnak’tan sonra, beş ay önce  Mersin’e gelen Vali Ali Hamza Pehlivan da Mersinlilerle sıcak bir gönül bağı kurmuş ve her alanda daha iddialı bir Mersin için kolları sıvamış.

Özetin özeti: Kabına sığmayan Mersin’i görmek eminim ki sizi de mutlu edecek, geleceğe yönelik umutlarınızı güçlendirecektir.