Pandemi nedeniyle ne mezuniyet törenleri yapılabildi ne de bahar şenlikleri.
İki yıldır ötelenen tören ve şenlikler nihayet yapılmaya başladı. Hatta Ankara Siyasal’da olduğu gibi hakkında ‘inceleme başlatılan’lar bile oldu.
Pandemi öncesinde de farklı nedenlerle mezuniyet törenleri ve bahar şenliklerine kısıtlama getirildiği olmuştu. Umarız bu yıl hiçbir konuda dozu kaçırılmadan doyasıya yaşanır.
Mezuniyet balolarına, lüks otel ve pahalı kıyafet ambargosu konulmuştu. Şu ana kadar bu konuda yeni bir gelişme yok. Yasak devam ediyor mu yoksa isteyen istediği yerde yapacak mı, yakında belli olur.
Şaşaalı iftar törenleri de yapılmasın denilmişti ama yapan çoktu! Bu konuda da isteyenler istediğini yapacak gibi görünüyor. Zorlama ve abartı olmadığı sürece öğrencilerin nefes almalarına izin vermek gerek. Onlar da çok bunaldı.
Bu noktada tolerans, esneklik ve en önemlisi de sorumluluk anahtar kelimeler.
Bahar şenlikleri
Öğrenci tercihlerinde sosyal yaşam çok önemli rol oynuyor. Üniversitelerin ve kentlerin artan bir şekilde sosyal etkinliklere yönelmesi biraz da bu yüzden.
Şenliklerden bazıları çoktan başladı bazıları da bitmek üzere.
Gelin önce arkadaşların bu konuda derlediği bir habere göz atalım, sonra da neden aynı ilgi Bilim Şenlikleri’ne gösterilmiyor onu sorgulayalım:
“Konserler, tiyatro gösterileri, yarışmalar, tadım atölyeleri, söyleşiler... Birbirinden renkli etkinlikler öğrencilerle buluşuyor. Pandemi nedeniyle iki yıldır düzenlenmediği için bu yıl şenliklerle ilgili beklentiler çok yüksekti. İçlerinde programı zayıf olduğu için eleştirilenler de var ancak üniversitelerin çoğu öğrencilerinin hem yılın yorgunluğunu atmaları hem de baharın tadını çıkarıp doyasıya eğlenmeleri için zengin bir program hazırladı. Tarihleri netleşen bahar şenliklerinden bazıları şöyle:
Ankara Üniversitesi: Buray, Zakkum, Kolpa gibi ünlü isimlerin ve grupların sahne alacağı Bahar ve Bilim Şenliği, Güneş Meydanı’nda gerçekleştirilecek. Bugün de devam eden şenlikte toplulukların hazırladığı gösteriler, spor etkinlikleri ve yarışmalar da düzenlenecek.
Koç Üniversitesi: Rumelihisarı Kampüsü’nde 23 Mayıs’ta düzenlenecek şenlikte Athena, Kenan Doğulu, MFÖ, Teoman konser verecek.
Yeditepe Üniversitesi: 26-27 Mayıs tarihleri arasında yapılacak festivalde ilk gün Göksel ve Fatma Turgut, ikinci gün ise Athena, Manga ve Yüksek Sadakat sahne alacak.
Pamukkale Üniversitesi: 20 Mayıs’a kadar devam edecek şenlikte Kıraç, Gripin, Zeynep Onat, Ceylan Ertem, Necati ve Saykolar, Bedük ile genç sanatçılar sahne alacak.
Kocaeli Üniversitesi: Bugün de devam eden şenlikte Evdeki Saat, Sena Şener, Yüksek Sadakat gibi ünlü isimler ve gruplar gençlere müzik ziyafeti yaşatacak.
Erciyes Üniversitesi: Yarışmalar, animasyonlar, öğrenci grupları konserleri ve çeşitli aktivitelerin yer alacağı şenlik, 1-4 Haziran 2022 tarihlerinde düzenlenecek. Manga, Hande Ünsal, Fatma Turgut ve Feridun Düzağaç şenlikte sahne alacak.”
Bilim şenlikleri?
Üniversitelerin asli görevlerinden biri de bilim üretmek. Bu konuda samimi çaba içerisinde olan üniversitelerimiz elbette fazlasıyla var. Belli ki kendilerini iyi anlatamıyorlar.
Balık binlerce yumurta bırakır, kimsenin haberi olmaz, tavuk bir yumurta yapar, bütün mahalle duyar örneğinde olduğu gibi bilim üretenlerin de bu yöndeki etkinliklerini hem daha çok artırmaları hem de en iyi şekilde duyurmaları gerekir.
Paylaşmalılar ki bilim toplumu olma yönünde emin adımlarla yürüyelim.
Özetin özeti: Yerinde, zamanında, tadında yapılan sosyal etkinlikler gibi bilim şenlikleri de öğrencilere pozitif yönde motivasyon sağlayacaktır.