Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Harvard, hiç tartışmasız dünyanın en iyi üniversitelerinden biri.

Üniversitenin yeni Başkanı Claudine Gay’in kurumun 30. başkanı olacağı açıklandı. Gay, Harvard’a liderlik eden ilk siyahi ve ikinci kadın olacak ama daha da önemlisi, değişen dünya düzeninde Harvard’ın dünyaya bakış açısı olacak.

Gay, görevi kabul konuşmasında Harvard’daki bölümler arasında daha fazla iş birliği yapılması ve üniversitenin dünyayla daha fazla iç içe olması çağrısında bulundu: “’Fildişi kule’ fikri, akademi dünyasının geleceği değil, geçmişidir. Biz toplumun dışında değil, onun bir parçası olarak varız. Bu da Harvard’ın dünyaya dahil olma ve dünyaya hizmet etme görevi olduğu anlamına gelir.”

Haberin Devamı

Görünen o ki Harvard’da değişen sadece Başkan olmayacak, üniversiteye, topluma, akademik hayata ve dünyaya bakış açılarında da çok önemli değişimler yaşanacak.

Toplumdan, hayattan ve en önemlisi de yarıştan koptuklarına yönelik algıların yüksek sesle konuşuluyor hale gelmesi, bu değişikliği zorunlu kıldı denilebilir.

Darısı bize!

Peki, bu mümkün mü?

Keşke gönül rahatlığıyla evet diyebilseydik...

Fark yaratmak

Harvard Üniversitesi, Claudine Gay’in kurumun 30. başkanı olacağını ve böylelikle Ivy League okuluna liderlik edecek ilk siyahi ve ikinci kadın olacağını duyurdu.

Şu anda üniversitede dekan olan Gay, ailesiyle daha fazla zaman geçirmek için istifa eden Lawrence Bacow’un yerini alacak.

Haitili göçmen bir ailenin çocuğu olan Gay, ABD’de azınlıkların siyasi katılımı konusunda önde gelen bir ses olarak görülüyor.

Gay, 2006’da Harvard’a hükümet, Afrika ve Afro-Amerikan çalışmaları profesörü olarak katıldı ve o zamandan beri çeşitli sosyal ve ekonomik faktörün siyasi görüşleri ve oylamaları nasıl şekillendirdiği de dahil olmak üzere çeşitli konuları araştırdı.

Gay ayrıca, çocuk yoksulluğu ve yoksunluğunun eğitim fırsatları üzerindeki etkileri ile Amerikan eşitsizliği gibi konuları küresel bir perspektiften inceleyen Harvard’ın ABD eşitsizlik Girişimi’nin kurucu başkanı olarak görev yapıyor.

Harvard’ın şu anki lideri Bacow konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Keskin bir zekâya, harika liderlik ve iletişim becerilerine, mükemmel muhakemeye ve Harvard’a iyi hizmet edecek özveriye sahip müthiş bir akademik lider.Belki de en önemlisi, onu tanıyan ve onunla çalışmış herkesin saygısını hak ediyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Öte yandan, Gay, Harvard Üniversitesi’nin başkanı olduğunda Ivy League üniversitelerinde kadın başkanların sayısı da artacak gibi görünüyor.

New England bölgesi ve güneyindeki sekiz vakıf üniversitesinin oluşturduğu dayanışma liginde Dartmouth, Pennsylvania, Cornell ve Brown üniversitelerinde kadın başkanlar bulunuyor.

Columbia, Yale ve Princeton üniversiteleri ise erkek başkanlar tarafından yönetiliyor.

Bu önemli süreç, yakın zamanda beraberinde kadın ABD başkanını da getirirse hiç şaşırtıcı olmaz.

Olayın bir başka ilginç yönü ise hep dışlanan göçmenlerin ikinci, üçüncü kuşakta, bulundukları ülkelere kattıkları değerler.

Özetin özeti: Üniversitelerin fildişi kulelerinden çıkıp toplumla kaynaşmalarının zamanı çoktan gelmişti. Bunun Harvard tarafından başlatılıyor olması, Harvard’ı Harvard  yapan özelliklerden biri olsa gerek…