24.07.2018 - 09:01 | Son Güncellenme:
Lozan (Lausanne), İsviçre'nin batısında Fransızca konuşulan Suisse Romand bölümünde yer alır. Vaud kantonunun en yönetim merkezi olan kent, İsviçre'nin en büyük göllerinden biri olan Cenevre'nin kıyısında yer alır. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda dönüm noktalarından biri olma özelliği taşıyan Lozan kenti daha birçok uluslararası görüşmenin yapıldığı, antlaşmanın imzalandığı yerdir. İşte tarihi önemi büyük Lozan hakkında bilinmesi gerekenler...
Lozan tarihi hakkında bilinmesi gerekenler...
Lozan, Romalılardan önce Kelt kabilelerin yaşadığı bir yerdi. Roma döneminde askeri bir kamp olarak kullanılan bölgeye Lousanna adı verilir. Roma İmparatorluğu'nun yıkılmasıyla birlikte ortaya çıkan korunma problemi nedeniyle kent daha iyi savunulabilecek bir alan olan bugünkü konumuna taşınır. Uzun yıllar Savoy Krallığı ve Lozan Psikoposluğu yönetiminde olan kent, 1803'te Vaud kantonunun bir parçası olarak İsviçre Konfederasyonu'na katıldı.
Lozan'da görülmesi gereken yerler
Cenevre Gölü kıyısında bulunan kentin toplam nüfusu yaklaşık bir milyonun biraz üzerindedir. Tarihi yapıların büyük oranda korunduğu kentin katedrali, şehir merkezi ve göl kıyıları mutlaka görülmelidir. Kentin yakınındaki Ouchy (Uşi) şatosu da Osmanlı-İtalya arasında Trablusgarp Savaşı sonrası imzalanan antlaşmaya ev sahipliği yapmıştır.
Lozan Antlaşması
Lozan görüşmeleri, Ouchy yakınlarında Beau-Rivage Palace'ta gerçekleştirildi. 23 Nisan'da başlayan görüşmelerin ardından 24 Temmuz'da anlaşmaya varılmasıyla sona erdi. Türkiye, Büyük Britanya, Fransa, İtalya, Japonya, Romanya, Yunanistan, Sırp-Hırvat-Sloven Krallığı arasında imzalanan antlaşmayla Türkiye'nin sınırları belirlendi.
Hazırlayan: İhsan Dindar