TatilSeyir defteri: Betty Boop

Seyir defteri: Betty Boop

05.10.2011 - 10:35 | Son Güncellenme:

Bir country şarkıcısından ilham aldı, bir pop şarkıcısına ilham verdi: Betty Boop’un hikayesi..

Seyir defteri: Betty Boop

Betty Boop, ilk gerçek kadın anime karakterdi. Daha önce çizgi dişiler, uzun kirpikler, yüksek topuklar ve birkaç yumuşak jest ile yetinen erkek kalıplarıydı. Betty ise keskin feminen hatlarla belirginleşen vücudu ve hareketlerine gerçeklik katan kadınsı zarafeti ile türünün ilk örneği idi. 1932’de Dram, Müzikal ve Komedi yeteneği ile Betty ilk ve tek anime ekran yıldızı sayılıyordu.

Haberin Devamı


Betty Boop, 1930’ların başında animatör Grim Natwick’in çizgileriyle New York’taki Fleischer Stüdyolarında şekillendi. Bimbo adlı köpek çizgi karakterin kız arkadaşı olarak düşünüldüğünden ilk görünümü de bu amaca uygun insan vücutlu dişi bir köpek görselliğindeydi. Sadece siyah düğme burnu ve düşük kulakları köpek doğasını tima ediyordu. ‘Dizzy Dishes’ Betty2nin ilk şansıydı; rolü küçüktü ama müzikal yeteneğini sergilemesine yetti. Bundan sonra bir süre daha Bimbo’nun ana karakter olduğu çizgi dizilerde en iyi yardımcı kadın oyuncu oldu. Dağınık perçemleri ve bebeksi sesinin ilham kaynağı zamanın ünlü country şarkıcısı Helen Kane’in “Boop Oop s Doop Girl” şarkısı oldu.


Betty, ilk başrolünü 1931’de kaptı; “Betty Coed” ile karakteri ve adı arasındaki bağlantıya koca bir düğüm attı. 1932’de ‘Any Rags’ ile köpek kulaklarının yerine halka küpeler çizildiğinde, özünden kalan tek özelliği dur durak bilmeden salladığı kuyruğu oldu, ki bunu bir metafor olarak kullandım, aman aman! Betty başladığı sahne hayatında, onu kulakları ile gösteren önceki çizimlerde jartiyeri sağ bacağında iken, nizami bir hale geldiğinde ve fiziksel özellikleri oturduğunda, jartiyeri de sol bacağa geçti ve orada kaldı.

Haberin Devamı


1932’de, büyük caz ustası Cab Calloway’in ‘Minnie the Moocher’da rol alması, çizgi animasyon tarihinde bir ilkti. Devamı ise Louis Armstrong, The Royal Samoans ve Don Redmans gibi yıldızların serpiştirildiği Betty Boop serileri geldi.

Bir Betty Boop klasiği olan ‘Crazy Inventions’ 1933’de yayınlandı. Aynı yıl Betty’nin jartiyeri aforoz edildi.

Betty Boop’un en ünlü sesi Mae Questel, Popeye’den çıkan Olive Oyl karakterinin de sesiydi. Daha sonra sevimli hayalet Casper serisinde de çalıştı.

Betty serisi 1939’da ‘Yip Yip Yippy’ ile bitti. Hatun kişi 1932’den 1939’a kadar seksenin üzeride ürün verdi.

1934’de, Betty, Bud Counihan (Max Fleischer’ın imzası ile de olsa) tarafından çizilen karikatür serisi başladı. The Daily ve The Sunday’deki günlük seri bir yıl sürdükten sonra, 1937’ye kadar sadece Pazar günleri yayınlanmaya başlandı. Betty ile bu seride görülenler, ekrana asla yansımayan karakterler idi. Van Twinkle (bastonu, pahalı sigarası ve Betty’nin küöük kardeşi Billy ile aynı yaşta Percy adında bir kardeşi vardı) gibi kimi zamane starlarının karikatürleri bu karakterlerden bazıları idi. Van Arsdale, Van Hart ve Val Velour da diğerleri… Daha sık görülenler ise Von Script (Betty’nin yönetmeni), Tillie Teyze(kollarındaki kocaman çapa dövmeleri ile çabucak sinirlenen kilolu kadın) ve Betty’nin küçük yaştaki kardeşi Billy, ya da bebek kafasında bir tutam saç çıktıktan sonra Bubby, ya da Bobby.

Haberin Devamı

Betty’nin bir aktris olarak maceraları kadar, huysuz kardeşi ve onun aktör kariyeri ile alakadarlığı da hikayenin bir parçasıydı. Serideki bir diğer karakter ise asla görünmeyen ama çokça bahsi geçen ‘Şef’di, ki Betty ve yönetmeni ondan emir alırdı, Charlie’nin melekleri tadında… Takip eden yıllarda, Betty, televizyonda renkli yayınlarda (1970) gözükecekti, ama gerçek reenkarnasyonu 1960 sonları ve 70 başlarına denk gelir. Üniversite şehir tiyatrolarında gece yarısı şovlarında rol aldığı gibi, saykodelik ışık şovlarının da parçası halin geldi.

Haberin Devamı

1985’de Cbs tarafından yayınlanan ‘The Romance of Betty Boop’ tam bir hayal kırıklığı idi. Ve Betty 1988’de ‘Who Framed Roger Rabbit’te tekrar gözükünceye kadar emekliye ayrıldı. Betty Boop için işler hep yolunda gitmedi. 1929’da sahneye ilk çıkışının ardından popüliritesi azalan Helen Kane, 1934 Nisan ayında, Max Fleischer, Fleischer Stüdyoları ve Paramount Pictures’a 250.000 dolarlık dava açtı. Betty Boop2un hayranlarını çaldığını iddia ediyordu. Kane’in bu şark kurnazlığı ortamı biraz bulandırsa sa, Betty2nin keyfini kaçıramadı. Yıllar geçtikçe kendi kişiliği otursa bile, ilk kıvılcımın Helen Kane’den çıktığı bir gerçekti ama Max Fleischer bunu inkar etti ve Betty’i seslendiren 5 kadın da ona ifadeleri ile destek oldu. Hakim karar vermeden önce iki yıldızın da filmlerini seyretti. Ve sonunda bi diğer şahitin ‘Boop Ooop a Doop’ kalıbının daha önce Edşith Griffith’in bir şarkısında kullanıldığına dair ifadesi, Helen Kane’in tek dayanağını ortadan kaldırdı. 2 Mayıs’da Paramount Pictures’ın Baby Esther’in 1928’de çıkan bir şarkısını kullanması için zaman kazandırdı.

Haberin Devamı

Her şeye rağmen Betty, ilk gerçek kadın anime karakterdi. Daha önce çizgi dişiler, uzun kirpikler, yüksek topuklar ve birkaç yumuşak jest ile yetinen erkek kalıplarıydı. Betty ise keskin feminen hatlarla belirginleşen vücudu ve hareketlerine gerçeklik katan kadınsı zarafeti ile türünün ilk örneği idi. 1932’de Dram, Müzikal ve Komedi yeteneği ile Betty ilk ve tek anime ekran yıldızı sayılıyordu.

Bu onun cinsel cazibesini de arttırıyordu. ‘Is My Palm Red’de (1933) Bimbo, eteğine sızan ışığın yardımı ile Betty’nin bacaklarını sinsice gözetliyor, ‘The Old Man of the Mountain’da(1933) korkan Betty süslü iç çamaşırları ile kıyafetlerinin içinden fırlıyor, ‘Betty Boop’s Bamboo Isle’da(1932) sadece saz etek ve çiçek kolyesi ile hula yapıyordu.

Süreli büyüyen bir hayran kitlesi ile var olmaya, popülaritesini yükseltmeye devam ediyordu.Doksanlardaki 60. seneyi devriye kutlamaları onu halkın gözü önüne her zamankinden çok getirmiştir. Anısına, A&E Betty’e ve Fleischers üzerine özel bir biyografi hazırlamış, ve American Movie Classics kanalı Betty’nin muhtelif bölümlerini göstermiştir. Betty2nin çizgileri Republic Pictures’dan 8 kasetlik bir set olarak satışa sunulmuştur.

Tabi bu popülarite ticari bir kaynak olarak işlenmeye devam ediyor. Betty Boop bebekleri, bibloları, tişörtleri, şekerleri, mugları hatta sabunlarının hala alıcısı var. Ve Disney’in Mickey Mouse Klübü ile yarışamasa da Betty Boop ve Bimbo Klübü de var.

Unutmadan, 1990’da Betty Bo diye, İskoç-Malezya melezi bir hatun İngiltere’den çıkıp ‘Doin’ the Do’ diye ortalığı sarsmıştı. Gerçek adı Alison Clarkson olan bu afet, UK Kanalında şarkı söylerken mikrofonu düşürdü ve playback yaptığı ortaya çıktığında, tırmandığı basamaklardan aynı hızla geri düştü ve kariyeri sona erdi.

Bu tür gözü açıkların her türlü sulandırmasına karşın yaşayan bir efsane Betty Boop. Volkswagen de üretilmiyor artık, fakat dayanıklılığı, tasarrufu dev geyiklerin harlandığı masaların baş köşesinde oturur. Nokia’nın ilk çıkan modellerinden biri, eski Beşiktaşlı Walsh’un muz ortalarına benzer bir kavisle giriyordu ceplere. Bir süre sonra onun da üretimi durduruldu. Fakat tüm küçültme operasyonlarına, farklı zil tonu şebeklikleri ve renkli ekran gereksizliklerine rağmen eski modelin havasını yakalayamadı. Bazı karakterler de böyledir. Yüz yıl da geçse vedalarının ardından, hala sokağa adımını ilk attıklarında ilgiden boğulurlar.