24.09.2020 - 12:26 | Son Güncellenme:
Mogan sözcüğü etimolojik kökenini, tarihsel araştırmalar dahilinde hiçbir olguya dayandırmamaktadır. Bu sebepten dolayı sonradan yöre halkı tarafından türetildiği düşünülmektedir. Yöre halkının anlattığı efsaneye göre Monza ve Ganey isimli iki gencin birbirine aşık olup kavuşamaması üzerine, gözyaşlarının bu Mogan Gölü'nün oluşmasında katkı sağladığı söylenmektedir. Bu yüzden halk arasında iki gencin isimlerinin birleştirilerek, göle verilmiştir.
Mogan Gölü Ankara İlinde Nerede?
Mogan Gölü, Türkiye sınırları içerisinde yer alan, Ankara ili içerisinde bulunan gölbaşı ilçesinde yer almaktadır. Set göllerinden biri olan bu göl, yüzölçümü bakımından yaklaşık 63 km²'dir. Bunun dışında 14 milyon m³ su hacminin bulunduğu Mogan Gölünde, yüzey rakamı ise 970 ve 1200 metre arasındadır.
Mogan Gölü'nün Özellikleri
Mogan Gölü'nün ekolojik yaşam bakımından da oldukça zengin olduğunu söyleyebiliriz. Geçmişten bu yana toplamda 226 farklı kuş türüne ve göl altında da sazan, gümüş balığı, kadife balığı, kerevit ve turna balığı gibi daha birçok balık türüne de ev sahipliği yapmaktadır. Bunun haricinde Mogan Gölü, iki ayrı göl olarak da kendi içerisinde ayrılmaktadır. Mogan Gölünün büyük olan kısmı Gölbaşı olarak bilinmektedir. Gölbaşı, alüvyonal göllerden biri olarak tanınmakta ve tektonik olaylar sonucu yer kabuğunda oluşan göçme durumundan meydana gelmiştir. Mogan Gölü ve çevresi yaşanan çevresel kirlenmeler sonucu fazla etkilendiği için Barcelona Sözleşmesiyle, canlı ve doğa yaşamı koruma altına alınmıştır.
Mogan Gölü'nün Oluşumu ve Tarihçesi
Mogan Gölü, Ankara ilinde bulunan ve türü itibariyle set göllerden biri olarak anılan tatlı su göllerinden biridir. Göl, geçmişte akarsu havzası biçimdeyken, zamanla alüvyon aşınmaları sonucu tatlı su halini almıştır. Ankara ili sınırlarında bulunan Eymir Gölü'nün kapsamında yer alan Mogan Gölü, uzunluk bakımından toplamda 11 kilometredir. Gölün jeolojik alt yapısının sekiz bin yıl önce oluştuğu bilinmektedir. Bu yüzden oldukça eski bir tarihi sürece tanıklık eden Mogan Gölü, neolitik dönem izlerini taşımaktadır. Mogan Gölü, yakın çevresinde bulunan 11 dere yatağıyla beslenmektedir. 1910 yılında bölgeye yağan aşırı kar yağışı sebebiyle bir süreliğine de olsa Mogan ve Eymir Gölleri tek bir göl haline gelmiştir.