SiyasetYabancı basından Ergenekon yorumu: Dan Brown romanı gibi

Yabancı basından Ergenekon yorumu: Dan Brown romanı gibi

20.10.2008 - 10:45 | Son Güncellenme:

.

Yabancı basından Ergenekon yorumu: Dan Brown romanı gibi

Ergenekon" davasının başlaması, yurt dışında da büyük yankı yarattı. Yabancı medya, iddianameyi “Da Vinci Şifresi" yazarı Dan Brown’un eserlerine benzeterek, "2455 sayfalık iddianame, Dan Brown’un romanı gibi" dedi. Davanın Susurluk soruşturması gibi sonuçsuz kalabileceğini belirten yabancı medyada, “Türkiye’de demokrasi yargılanıyor", “10 yılın aşkın bir sürenin en önemli davası", “AKP ile ordu arasındaki gerilimleri canlandırabilir", "Birkaç yıl önce böyle bir şey düşünülemezdi" gibi yorumlara yer verildi.

Haberin Devamı

İNDEPENDENT: “TÜRKİYE’DE DEMOKRASİ YARGILANIYOR"

The İndependent de, “Türkiye’de 10 yılı aşkın bir sürenin en önemli davası başlıyor" derken, davanın iddianamesini “Da Vinci Şifresi" yazarının eserlerine benzetti. Gazete haberinde, “Sadece otoriter, aşırı milliyetçi duruşunun birleştiği tanınmış laik ve sağcı olan 86 sanık, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın hükümetini güce başvurarak ortadan kaldırma girişimi ile suçlanıyor" dedi.

TİMES: “DAVA SUSURLUK GİBİ SONUÇSUZ KALABİLİR"

The Times de, “Derin devlet olarak söz edilen aşırı sağ laik bir grup" dediği Ergenekon davası sanıklarının, “eski İslamcı Recep Tayyip Erdoğan’ın hükümetini düşürmeyi amaçlamakla suçlandığını" kaydetti. Susurluk soruşturmasının sonuç vermediğini anımsatan gazete, “Ergenekon davasının da sonuçsuz kalacağı korkuları var. Çünkü özündeki darbe girişimi, ayrı olarak ordu tarafından soruşturulacak. Hükümet karşıtları, Sayın Erdoğan’ın davayı, muhalif şahsiyetlere karşın bir cadı avı gibi kullandığına inanıyorlar" görüşünü dile getirdi.

Haberin Devamı

BBC: “AKP İLE ORDU ARASINDAKİ GERİLİMLERİ CANLANDIRABİLİR"

İngiliz yayın kurumu BBC, “Dava, ülkenin iktidardaki parti ile askerler arasındaki gerilimleri canlandırabilir" derken yargılananların arasında emekli subayların bulunduğunu belirterek, “Ordunun gücü dikkate alındığında sadece birkaç yıl önce böyle bir şey düşünülemezdi" yorumunu yaptı. “Birçok Türk, davayı, Türkiye’nin laik ulusalcı sistemi ile iktidardaki AKP arasındaki mücadelenin son aşaması olarak görüyor" savını dile getiren BBC, hükümeti eleştirenlerin davanın zamanlamasının tesadüf olmadığına inandığını da kaydetti.

TELEGRAPH: “ON YILI AŞKIN BİR SÜRENİN EN ÖNEMLİ DAVASI"

The Daily Telegraph da “Türkiye’de, on yılı aşkın bir sürenin en önemli davası" olarak adlandırdığı davaya ilişkin olarak ayrıntılı bilgi verdiği haberinde Türkiye’de ordunun dört defa hükümeti uzaklaştırdığını hatırlattı. Ordunun geçen yıl laikliği korumak amacıyla “Erdoğan hükümetini harekete geçmekle tehdit ettiği" iddiasına yer veren gazete, AKP’nin ise, laikliğe sadık olduğunu söylediğini yazdı.