Siyaset‘Ülke bu haldeyken bu masa devrilmez’

‘Ülke bu haldeyken bu masa devrilmez’

03.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Parlamenter Sistem'e Geçiş Mutabakatı'na imza atan altı partili masayı bozmak isteyenler olduğunu söyleyen CHP lideri Kılıçdaroğlu, “Tarihin bize yüklediği bir sorumluluk var. Ülke bu haldeyken hiçbirimiz bu masayı deviremeyiz" dedi.

‘Ülke bu haldeyken bu masa devrilmez’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'e Geçiş Mutabakatı'na imza atan altı partinin Türkiye'nin geleceği açısından kararlı bir iradeye sahip olduğunu, imza atılarak bu iradenin gösterildiğini belirterek "Bu masa devrilmez" dedi. Fox TV canlı yayınında gündemi değerlendiren Kılıçdaroğlu özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

ORTAK HEDEFLER: Altı siyasi parti olarak programlarımız ayrı, dünyaya belki bakışımız ayrı ama altı siyasi parti Türkiye’nin geleceği açısından ortak hedefler belirlemek zorundaydık. Sonuçta ayrılıklarımız olabilir, farklı görüşlerimiz olabilir, her evde bile farklı görüşler ortaya çıkıyor ama bu evin dağılmasına yol açmıyor.

TARİHİN YÜKLEDİĞİ SORUMLULUK (Bu masa devrilir mi?): Devrilmez. Tarihin bize yüklediği bir sorumluluk var. Biz bu sorumluluğun gereğini yapmak zorundayız. Burada A partisi B partisi yoktur. Burada liderlerin Türkiye'nin geleceği açısından kararlı bir iradeleri vardır. Bu imza atılarak bu iradeler de gösterildi. Masayı bozmak istediler, istiyorlar da zaten. (Kim bozmak istiyor) Cumhur İttifakı'nın aktörleri var. Bu aktörlerin bir kısmı siyaset, bir kısmı siyaset dışında aktörler. O aktörler ya laf taşıyarak ya da yazılar yazarak veya başka aktörleri devreye koyarak bozmak istiyorlar. Ülke bu haldeyken hiçbirimiz bu masayı deviremeyiz. Ülkeyi aydınlığa kavuştururuz, ülke huzura erişir, ülkeye demokrasi gelir, ondan sonra her parti kendi yoluna daha rahat gidebilir. Ama şu aşamada demokrasiyi, hukuku, adaleti inşa etmeden, toplumu kucaklaştırmadan toplumun beklentilerini karşılamadan ayrılırsak bu yanlış olur. Zaten liderlerin de böyle bir niyeti yok.

Haberin Devamı

GEÇMİŞTEN BİRİLERİ: Şimdi içeriden dağıtamayınca bu sefer dışarıdan, geçmişten birilerini, başka aktörleri devreye koymak istiyorlar. (Tansu Çiller'i mi kastediyorsunuz?) Evet, evet yani geçmişe dönmek istiyorlar. Demek ki kendi döneminin kötü olduğunu o da kabul ediyor. Biz geçmişi değil, yarının Türkiye’sini düşünüyoruz.

BAHÇELİ'NİN KANDİLLERİ: (Elektrik faturası protestosu) Hala ödemiyorum. (KDV indiriminden sonra da ödemeyecek misiniz?) Haziran’a kadar KDV'yi sıfır yapması lazım. (Kesecekler, ne olacak?) Mum ışığında ne olacak? Bahçeli’nin gönderdiği kandiller var. Kandilleri yakarız.

TEKLİF GELİRSE KAÇINAMAZSINIZ: (Cumhurbaşkanı adaylığı) Eğer öyle bir teklif gelirse zaten kaçınamazsınız. Bir yola çıktık. Yola çıktığımıza göre Türkiye’nin geleceğini yeniden inşa edeceğiz. 'Ben cumhurbaşkanı olacağım' demekle bu iş olmuyor. Bu iş, iğne ile oya yapmak mı derler ona benziyor. Oturacaksınız, bütün bunların hepsini sadece ben değil, altı lider de oturup düşünecek, sonuçta bir gelecek inşa ediyoruz ve bu geleceği inşa ederken karşılıklı güven artı sizin de topluma güven vermeniz lazım. Cumhurbaşkanını adayının bir devlet deneyiminin olması lazım. Başbakan adayımız da var. Başbakanlığa talibim diyen bir ittifakın önemli bir aktörü de var.

Haberin Devamı

‘Montrö’nün önemini Erdoğan da anlamıştır’

(Ülkeyi siz yönetseniz böyle bir krizde Montrö Sözleşmesi bağlamında siz ne yapardınız?) Montrö Sözleşmesi’nin gereği neyse o gereği yerine getirirdik. Geçmişte Montrö Sözleşmesi tartışmaya açıldı. ‘Savaş gemileri gerekirse Kanal İstanbul’dan geçer’ diye Erdoğan’ın söylemi var. Bugün o söylemin ne kadar havada kaldığını ve Türkiye’yi nasıl büyük bir felaketin içine sürükleyebileceğini gösteriyor bu gerçek. Erdoğan tarihi, Montrö Sözleşmesi’nin hangi koşullarda imzalandığını, Karadeniz’in anahtarının Montrö olduğunu ve o anahtarın da Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde olduğunu bilmediği için onları söylemiştir ama bugün ben eminim Montrö’nün önemini artık O da anlamıştır. Ve tartışmaya açmayacaktır. Kanal İstanbul’u da bir tarafa bırakacaktır diye düşünüyorum.

Haberin Devamı

TARAF OLMAMALI: (Rusya-Ukrayna savaşı) Türkiye tarafsızlığını korumalı. Herhangi bir şekilde taraf olmamalı. Ama savaşın durması için de elinden gelen bütün çabayı göstermeli... NATO’nun bir parçası olarak NATO ittifakının öngördüğü kurallar içinde çalışmak zorundayız. Bunu yapmak zorundayız. NATO’ya karşı çıkmanın bir mantığı yok.

İYİ Parti’ye ‘yayın’ jesti

CHP kanadı, Kılıçdaroğlu’nun katıldığı programın Meral Akşener’in konuşacağı İYİ Parti Grup toplantısı saatiyle çakışmaması için normalden erken bitirilmesini istedi. Bu talebe ilişkin “Birbirinizi gözetiyorsunuz” vurgusu üzerine Kılıçdaroğlu, “Öyle olması lazım. Bizim vereceğimiz mesajla Sayın Akşener’in vereceği mesajın aynı paralelde olsa dahi çakışmaması lazım. Özen göstermemiz lazım” dedi.

Haberin Devamı

Özoğuz’u kabul etti

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Almanya Federal Meclisi Başkan Yardımcısı Aydan Özoğuz ile Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Jurgen Schulz ve beraberindeki heyet ile CHP Genel Merkezi’ndeki makamında görüştü. Görüşmede Kılıçdaroğlu’na, Genel Sekreteri Selin Sayek Böke ve Genel Başkan Başdanışmanı Ünal Çeviköz eşlik etti.